Subsidies en leningen

Gemeentelijke subsidie voor isolatiemaatregelen

Oude IJsselstreek heeft een eigen subsidieregeling voor isolatiemaatregelen.

Meer informatie over de subsidieregeling isolatiemaatregelen

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u subsidie krijgen voor het aanschaffen van technische apparaten die het gasverbruik in de woning fors terugdringen (of zelfs helemaal kunnen vervangen), isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Deze regeling is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Volgende maatregelen vallen onder deze subsidie:

 • Isolatie (alleen voor woningeigenaren)
 • Warmtenet-aansluiting (alleen voor woningeigenaren en VvE's)
 • Warmtepompen (voor alle doelgroepen)
 • Windturbines (alleen voor niet-natuurlijke zakelijke gebruikers)
 • Zonneboilers (voor alle doelgroepen)
 • Zonnepanelen (alleen voor niet-natuurlijke zakelijke gebruikers)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt deze subsidie tot en met 31 december 2026. Per maatregel gelden subsidievoorwaarden. Deze vindt u op de website van RVO.

Meer informatie op de website van RVO

Teruggave BTW op zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft voor uw eigen woning, dan kunt u de BTW over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over hoe u zich kunt registreren en de BTW terug kunt vragen.

Bent u al geregistreerd als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst? Informeer dan bij uw belastingadviseur naar de mogelijkheden om de BTW terug te vragen.

Subsidieregeling Ideeënnest

Heeft u een goed idee dat bijdraagt aan een energie neutrale Achterhoek? En zoekt u naar een subsidie om te helpen met een vliegende start? Speciaal voor Achterhoekse, duurzame initiatieven is er nu de stimuleringssubsidie ‘Ideeënnest’. Kijk voor meer informatie op de website www.achterhoekseenergiebeweging.nl.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Bent u als Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie van plan uw gebouw te verduurzamen? Dat kan met bijvoorbeeld het nemen van energiebesparende maatregelen of het aanschaffen van een warmtepomp. Met de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) vraagt u hiervoor subsidie aan.

De SVVE bestaat uit drie onderdelen waarvoor u (apart) subsidie kunt aanvragen:

 • Verduurzamingsonderzoek en advies
  Wilt u weten welke maatregelen voor uw gebouw(en)het beste resultaat en de meeste besparing geven? Laat een onderzoek of advies opstellen en hiervoor subsidie aan.
 • Verduurzamingsmaatregelen
  Gaat u isoleren? Of verduurzaamt u uw gebouw(en) met een warmtepomp, zonneboiler of centrale aansluiting op het warmtenet? Vraag hiervoor subsidie aan vóórdat u met de uitvoer van de maatregelen start.
 • Oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur
  U kunt subsidie aanvragen voor het laten maken van een adviesrapport vor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto’s. Of voor het laten aanleggen van basislaadinfrastructuur.

Meer informatie vindt u op de website van de RVO

Subsidie voor particuliere woningverhuurders

Verhuurt u één of meerdere woningen? Wist u dat er vanaf 2030 in Nederland geen woningen meer mogen worden verhuurd met een laag energielabel (E, F of G)? U kunt subsidie krijgen als u uw verhuurde woning(en) tijdig verduurzaamt. 

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud voor Huurwoningen (SVOH)

U kunt tot € 6.000,- subsidie per woning ontvangen als u energiebesparende maatregelen laat uitvoeren aan de woning(en) die u verhuurt. Denk hierbij aan dak- of gevelisolatie of aan hoogrendementsglas. Dit heet ‘Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud voor Huurwoningen’ (SVOH). 

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Naast de SVOH is er nog een andere subsidie voor verhuurders van woningen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Deze heet ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing’ (ISDE).

Meer informatie over de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud voor Huurwoningen

Meer informatie over de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

Energiebespaarlening voor particulieren

Als u energiebesparende maatregelen wilt financieren, kunt u ook gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De lening is bedoeld voor bestaande woningen en het aardgasloos maken van nieuwbouwwoningen. Het rentepercentage hangt af van de looptijd en het te lenen bedrag. U kunt tussen € 2.500 en € 25.000 lenen. Voor extra maatregelen is het bedrag hoger.

Meer informatie op de website van het Nationaal Warmtefonds

Mogelijkheden voor maatschappelijke organisaties en verenigingen

Als u op zoekt bent naar financiering om uw pand of accommodatie te verduurzamen, neem dan contact op met het Energieloket Achterhoek. Afhankelijk van type organisatie zijn er verschillende opties. De gemeente biedt alle non-profit organisaties de mogelijkheid om gebruik te maken van een lening. Daarnaast heeft de provincie Gelderland een subsidie voor het aanpassen van gemeenschapsvoorzieningen en de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen ondersteunt de bouw en onderhoud van sportaccommodaties.

Bekijk de informatie van de Provincie Gelderland

Bekijk de informatie van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen

Energieloket Achterhoek

Het Energieloket Achterhoek helpt u graag verder bij vragen of financiering: info@energieloketachterhoek.nl of bel (0314) 820 360. Ook voor advies over welke maatregelen het beste bij uw huis passen, kunt u contact opnemen met het Energieloket.

Bekijk de website van het Energieloket Achterhoek