Subsidies en leningen

Heeft u een eigen woning? En wilt u uw huis energiezuinig maken? Dan kunt u uw huis bijvoorbeeld isoleren. Daarmee bespaart u op de energierekening. De overheid helpt met subsidies en leningen.

Energieloket Achterhoek

Het Energieloket Achterhoek helpt u graag verder bij vragen of financiering: info@energieloketachterhoek.nl of bel (0314) 820 360. Ook voor advies over welke maatregelen het beste bij uw huis passen, kunt u contact opnemen met het Energieloket.

Bekijk de website van het Energieloket Achterhoek

Gemeentelijke subsidie voor isolatiemaatregelen

Oude IJsselstreek heeft een eigen subsidieregeling voor isolatiemaatregelen.

Meer informatie over de subsidieregeling isolatiemaatregelen

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u subsidie krijgen voor het aanschaffen van technische apparaten die het gasverbruik in de woning fors terugdringen (of zelfs helemaal kunnen vervangen), isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Deze regeling is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Volgende maatregelen vallen onder deze subsidie:

  • Isolatie (alleen voor woningeigenaren)
  • Warmtenet-aansluiting (alleen voor woningeigenaren en VvE's)
  • Warmtepompen (voor alle doelgroepen)
  • Windturbines (alleen voor niet-natuurlijke zakelijke gebruikers)
  • Zonneboilers (voor alle doelgroepen)
  • Zonnepanelen (alleen voor niet-natuurlijke zakelijke gebruikers)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt deze subsidie tot en met 31 december 2026. Per maatregel gelden subsidievoorwaarden. Deze vindt u op de website van RVO.

Meer informatie op de website van RVO

Teruggave BTW op zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft voor uw eigen woning, dan kunt u de BTW over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over hoe u zich kunt registreren en de BTW terug kunt vragen.

Bent u al geregistreerd als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst? Informeer dan bij uw belastingadviseur naar de mogelijkheden om de BTW terug te vragen.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Wilt u meer in uw huis aanpassen dan alleen energiemaatregelen? Bijvoorbeeld uw huis levensloopbestendig maken, een asbestdak saneren of andere klussen uitvoeren? Dan is de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ van de gemeente misschien iets voor u. U kunt tussen € 2.500 en € 50.000 lenen voor het opknappen van bestaand woningen mits u minimaal één energiemaatregel van minimaal € 1.000 neemt. Er zijn verschillende leenvormen mogelijk – ook voor mensen die het vermogen in de stenen hebben zitten of vanwege hun leeftijd elders geen lening krijgen. De looptijden en rentepercentages verschillen per leenvormen. De maximale rentepercentage is 2 %.

Meer informatie op de website van het Energieloket Achterhoek

Energiebespaarlening voor particulieren

Als u energiebesparende maatregelen wilt financieren, kunt u ook gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De lening is bedoeld voor bestaande woningen en het aardgasloos maken van nieuwbouwwoningen. Het rentepercentage hangt af van de looptijd en het te lenen bedrag. U kunt tussen € 2.500 en € 25.000 lenen. Voor extra maatregelen is het bedrag hoger.

Meer informatie op de website van het Nationaal Warmtefonds

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE

Met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE) subsidie aanvragen voor het treffen van diverse energiebesparende maatregelen in het gebouw en/of de appartementen. De subsidie is bedoeld voor (gemengde) VvE's, woonverenigingen en wooncoöperaties. U kunt tot en met 31 december 2022 een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Maatregelen

De volgende maatregelen komen in aanmerking voor deze subsidie:

  • Energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur (EPA-adviseur), eventueel gecombineerd met procesbegeleiding en/of het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • Energiebesparende maatregelen: isolatiemaatregelen, aanvullende energiebesparende maatregelen of een 'zeer energiezuinig pakket'

Meer informatie over voorwaarden en aanvraag op de website van RVO

Mogelijkheden voor maatschappelijke organisaties en verenigingen

Als u op zoekt bent naar financiering om uw pand of accommodatie te verduurzamen, neem dan contact op met het Energieloket Achterhoek. Afhankelijk van type organisatie zijn er verschillende opties. De gemeente biedt alle non-profit organisaties de mogelijkheid om gebruik te maken van een lening. Daarnaast heeft de provincie Gelderland een subsidie voor het aanpassen van gemeenschapsvoorzieningen en de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen ondersteunt de bouw en onderhoud van sportaccommodaties.

Bekijk de informatie van de Provincie Gelderland

Bekijk de informatie van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen