Veelgestelde vragen afvalscheiding

Veelgestelde vragen afval scheiding

Elke inwoner van Oude IJsselstreek, groot en klein, gooit gemiddeld ongeveer 500 kilo afval weg. Elk jaar opnieuw! Alles bij elkaar een flinke afvalberg. Het grootste deel bestaat uit stromen die prima te recyclen zijn. En gelukkig houden de meeste mensen al veel afval apart. Dat is goed nieuws, want gescheiden afval kan weer opnieuw gebruikt worden.
In heel Nederland werd in 2019 meer dan 60% van het huishoudelijk afval apart gehouden. In Oude IJsselstreek zelfs meer dan 75%. Maar dat kan natuurlijk nog veel beter! U helpt door geen recyclebaar afval in de grijze bak of zak te doen.

Jazeker. Van het meeste afval dat u weggooit, kan nog iets nieuws worden gemaakt. Afval is een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Denk aan oud glas dat weer nieuw glas wordt. Van gebruikt plastic worden bijvoorbeeld tennisballen en fleecetruien gemaakt. Zo besparen we veel energie en kostbare grondstoffen.
Dus als u uw eigen afval goed gescheiden houdt en apart inlevert, werkt u mee aan een goed milieu. En dat is hard nodig, want de grondstoffen raken op. Maar liefst 90% van het afval is opnieuw te gebruiken. Helaas zitten er nu nog veel grondstoffen in het restafval, zoals groente-, fruit- en tuinafval (GFT), plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD), textiel, glas en papier.
Ook heel belangrijk: de kosten worden lager door betere afvalscheiding. Er ontstaat dan minder restafval en juist het verwerken van restafval is heel duur.

Nee, afvalscheiding is juist ontzettend waardevol. Het verbranden van grondstoffen, dát is pas geldverspilling. Materialen als papier, textiel, glas en metaal hebben waarde. De ene afvalstroom levert meer op dan de andere. Van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) wordt compost gemaakt en het levert biogas en warmte op. Dit is dus minder duur dan wanneer gft+e wordt verbrand.
Door het goed scheiden van afval stijgen de kosten minder snel. Restafval is veel duurder dan andere afvalstromen. Hoe minder restafval er is, hoe lager de kosten zijn. Uit onderzoek blijkt, dat bewoners de laagste afvalstoffenheffing betalen in gemeenten met veel afvalscheiding.

Jazeker. Uit onderzoek naar het restafval uit de grijze bak of zak van Oude IJsselstreek blijkt namelijk dat ruim 90% uit bruikbare grondstoffen bestaat. Vooral gft-afval, papier/karton en kunststoffen worden niet altijd even goed apart gehouden. Deze grondstoffen kunnen goed worden hergebruikt als het gescheiden zou zijn geweest.

Nee, afvalscheiding is juist beter voor het milieu. In welke bak het afval zich ook bevindt: de totale hoeveelheid blijft hetzelfde en moet hoe dan ook opgehaald worden. Gescheiden ophalen van het afval zorgt niet voor meer ritten van de huisvuilwagens. Ook worden wagens steeds zuiniger. Er rijden er zelfs al veel elektrisch of op biogas.
Het is waar dat er energie nodig is om de ingezamelde materialen te recyclen. Maar door recycling besparen we veel meer veel energie en kostbare grondstoffen. Dankzij recyclen hebben we bijvoorbeeld plastic waar geen aardolie voor nodig is of papier zonder een boom te kappen.
Ook klopt het dat afval dat als restafval wordt ingeleverd in een grote oven wordt verbrand met energieterugwinning. Dit levert veel minder energie op dan we besparen door te recyclen. Bovendien komt er bij de verbranding CO2 bij vrij én zijn we grondstoffen uit het afval voorgoed kwijt.

Zeker niet. Met elkaar maken we een enorm verschil.
Zonder dat u daar iets van merkt, hebben veel bedrijven die veel afval produceren de zaken al goed voor elkaar. In de bouw wordt 92% van het afval gerecycled, in de industrie 80%, en in de landbouw 93%. Nu de huishoudens nog! En de handel, diensten en overheid, waar bijvoorbeeld kantines, kantoren en horeca onder vallen.

 • Leg een vel of krantenpapier, kartonnen eierdoos of dun laagje stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter.
 • Gooi het afval van groenten, fruit, tuin (planten en bloemen) en etensresten los in de container. Er is geen afvalzak nodig. Wilt u toch een afvalzak gebruiken? Gebruik dan papieren zakken zonder plastic of composteerbare zakken met kiemplantlogo. Géén plastic zak, dat vervuilt de compost. Leg er geen knoop in, dat bemoeilijkt het composteren van de zak.
 • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen stank, maar ook aankoeken. Geen chloor!
 • Verpak resten van vlees of vis in een oude krant. Dit houdt geur tegen. En zo is er minder kans dat vliegen eitjes leggen in de etensresten.

Log in op www.mijnafvalwijzer.nl met postcode zoals 7071 GA + huisnr 3. Voer product/verpakking in op www.afvalscheidingswijzer.nl

Log in op www.mijnafvalwijzer.nl met uw eigen postcode.

Het afval dat er niet uitvalt, zit te vast. De inzamelwagen komt niet opnieuw langs om de container alsnog te ledigen.
Maak het afval goed los. Onder normale omstandigheden valt een container altijd leeg. De afvalinzamelaar schudt altijd extra met de containers. Is de container niet helemaal leeg? Dan bleven er (grote) voorwerpen in steken, was het afval teveel aangedrukt of was (nat) afval bevroren.
Tips: stamp de container niet aan en zorg dat wat u in de container gooit niet nat is en daardoor kan bevriezen.

Bij vorst kan het afval in uw container vastvriezen. Vastvriezen komt voornamelijk voor bij de container voor gft+e, omdat groente-, fruit- en tuinafval veel water bevat. De inzamelwagen pakt uw container op, houdt deze op zijn kop en schudt deze stevig op en neer. Als de inhoud niet (helemaal) los komt door vastvriezen, blijft er afval achter in je container. De inzamelwagen komt hier niet voor terug.

Gebruik daarom de tips om de kans op vastvriezen te verminderen.

 • Doe het afval zo droog mogelijk in de container.
 • Verpak vochtig afval in een dunne krant.
 • Gebruik composteerbare zakken om gft+e in te verzamelen of doe een dun laagje krantenpapier onderin de container.
 • Zet de container bij vorst op een beschutte plaats.
 • Steek bevroren afval van tevoren los.
 • Stamp het afval niet aan.
 • Houd bij vorst de klep van je container een stukje open, bijvoorbeeld met behulp van een stokje of latje.