Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen:

1) Hoeveel mensen in de gemeente zijn besmet met het coronavirus?

Vanaf 17 maart geeft de GGD geen dagelijkse update meer van het aantal besmettingen in de regio
Noord- en Oost-Gelderland. Het aantal besmettingen dat zij constateert, geeft ze door aan het RIVM. Het RIVM maakt een overzicht voor heel Nederland.

Overzicht voor heel Nederland

2) Kan ik mij laten testen?

Vanaf 1 juni kan iedereen met (milde) klachten zich laten testen. Op de website van het RIVM vindt u de laatste informatie over testen.

Informatie over testen

Veel gestelde vragen over testen

3) Is het gemeentehuis open?

De dienstverlening van de gemeente gaat door. Maar we nemen wel maatregelen om onnodig risico op verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Daarvoor vragen we ook uw medewerking.

Wij vragen u om uw contacten met de gemeente zoveel als mogelijk telefonisch en digitaal te doen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via nummer (0315) 292 292, via WhatsApp op telefoonnummer 06 12917102 en per mail via info@oude-ijsselstreek.nl. Heeft u een afspraak en kunt of wilt u niet komen? Graag horen wij dan even van u.

U blijft welkom in het gemeentehuis in Gendringen, maar alleen voor zaken die niet kunnen wachten en die niet digitaal kunnen worden afgehandeld. We werken de komende weken alleen op afspraak. Maandagavond zijn we gesloten. 

Uiteraard geldt: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis en blijf thuis.

Veel producten kunt u ook online regelen via onze website. Bijvoorbeeld een verhuizing doorgeven of een uittreksel aanvragen.

Verhuizing doorgeven

Uittreksel aanvragen

4) Kan ik gebruik maken van voorzieningen op de camping/vakantiepark?

Vanaf 15 juni openen de voorzieningen op campings en vakantieparken.

Stapsgewijs meer ruimte in het openbare leven

5) Wat zijn de regels rondom het dragen van mondkapjes?

Op de website van de Rijksoverheid staan vragen en antwoorden over mondkapjes en contactberoepen en mondkapjes in het openbaar vervoer. En een instructie voor het gebruik van mondkapjes.

6) Hebben jullie als gemeente al een goed 'Dashboard' ontwikkeld, voor wanneer alles weer gefaseerd open gaat?

Het kabinet is bezig met de ontwikkeling van een Dashboard, zij bepalen ook wanneer maatregelen versoepeld kunnen worden of juist weer aangescherpt moeten worden. Als gemeente volgen wij de richtlijnen van het kabinet, ook voor het weer gefaseerd open gaan.

7) Hoe lang gaat het nog duren voordat het virus helemaal is verdwenen?

Helaas is dat nog onbekend. Dat is in ieder geval afhankelijk van hoe snel er een vaccin is.

8) Ik heb een afspraak voor een keukentafelgesprek? Gaat deze door?

De afspraken voor een keukentafelgesprek gaan niet door. De gesprekken vinden telefonisch plaats. U wordt daarover gebeld.

9) Ik ben ondernemer/zelfstandige. Waar kan ik meer informatie vinden?

Als ondernemer kan corona u hard treffen. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met zieke werknemers of sluiting van uw bedrijf. Waarschijnlijk heeft u veel vragen. De rijksoverheid heeft op hun website een pagina ingericht met antwoorden voor ondernemers en werkgevers.
Bent u zelfstandige en heeft u vragen over de extra tijdelijke ondersteuning die het kabinet 17 maart heeft aangekondigd? Kijk dan op de website van Laborijn.

Coronavirus informatie voor ondernemers

Antwoorden voor ondernemers en werkgevers

10) Wat betekent 'afstand houden' vanwege het coronavirus?

Afstand houden betekent dat u minimaal 1,5 meter uit elkaar staat. Zo kunt u uzelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine deeltjes met het coronavirus in de lucht. Deze druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als u dichterbij staat kunt u deze druppeltjes inademen en besmet raken. 'Afstand houden vanwege het coronavirus’

11) Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Hieronder vindt u in het kort de belangrijkste adviezen:

 • Was vaak uw handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar
 • Vermijd drukte
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Verkoudsheidsklachten? Blijft thuis.

12) Is muziek in de buitenlucht toegestaan?

Ja, mits er geen overlast wordt veroorzaakt. Breng desnoods de buren op de hoogte van de plannen en tijden dat er muziek gebruikt wordt bij de sporten. Hiermee kunnen vervelende situaties worden voorkomen.

Meer weten?

 • Kijk voor actuele informatie en voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM.
 • Kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etc.) op de site van de Rijksoverheid.
 • Heeft u nog vragen? Bel dan met het publieksnummer : 0800-1351