Informatie over het coronavirus.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen:

1) Wanneer test de GGD op corona?

GGD Noord- en Oost-Gelderland volgt voor het testbeleid de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat zij mensen testen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Het betreft diegenen waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. Door te testen volgens de richtlijnen zorgt de GGD NOG ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die dit het meest nodig hebben.

Richtlijnen van het RIVM

2) Hoeveel mensen in de gemeente zijn besmet met het coronavirus?

Vanaf 17 maart geeft de GGD geen dagelijkse update meer van het aantal besmettingen in de regio
Noord- en Oost-Gelderland. Door het veranderde testbeleid is de dagelijkse update geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus. Het aantal besmettingen dat zij constateren geven ze, net zoals eerder door aan het RIVM. Zij maken daarmee een overzicht voor heel Nederland.

Overzicht voor heel Nederland

3) Is het gemeentehuis open?

De dienstverlening van de gemeente gaat door. Maar we nemen wel maatregelen om onnodig risico op verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Daarvoor vragen we ook uw medewerking.

Wij vragen u om uw contacten met de gemeente zoveel als mogelijk telefonisch en digitaal te doen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via nummer (0315) 292 292, via WhatsApp op telefoonnummer 06 12917102 en per mail via info@oude-ijsselstreek.nl. Heeft u een afspraak en kunt of wilt u niet komen? Graag horen wij dan even van u.

U blijft welkom in het gemeentehuis in Gendringen, maar alleen voor zaken die niet kunnen wachten en die niet digitaal kunnen worden afgehandeld. We werken de komende weken alleen op afspraak. Maandagavond zijn we gesloten. 

Uiteraard geldt: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis en blijf thuis.

Veel producten kunt u ook online regelen via onze website. Bijvoorbeeld een verhuizing doorgeven of een uittreksel aanvragen.

Verhuizing doorgeven

Uittreksel aanvragen

4) Ik heb een afspraak voor een keukentafelgesprek? Gaat deze door?

De afspraken voor een keukengesprek gaan niet door. De gesprekken vinden telefonisch plaats. U wordt daarover gebeld.

5) Ik ben ondernemer/zelfstandige. Waar kan ik meer informatie vinden?

Als ondernemer kan corona u hard treffen. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met zieke werknemers of sluiting van uw bedrijf. Waarschijnlijk heeft u veel vragen. De rijksoverheid heeft op hun website een pagina ingericht met antwoorden voor ondernemers en werkgevers.
Bent u zelfstandige en heeft u vragen over de extra tijdelijke ondersteuning die het kabinet 17 maart heeft aangekondigd? Kijk dan op de website van Laborijn.

Antwoorden voor ondernemers en werkgevers

6) Gaan evenementen in de gemeente door?

Maandag 23 maart heeft het kabinet de maatregelen voor bijeenkomsten aangescherpt. Alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, worden afgelast tot 1 juni 2020.

De gemeente trekt hierop alle vergunningen voor evenementen tot 1 juni in. 

Bijeenkomsten die de gemeente heeft georganiseerd zoals de Compostdag op 28 maart gaan niet door. Andere evenementen in de gemeente zijn ook afgelast of uitgesteld. Neem voor meer informatie contact op met de organisator van het evenement of de bijeenkomst.

De voorzitter van de VNOG heeft op 26  maart een noodverordening vastgesteld.

Noodverordening

7) Wat betekent 'afstand houden' vanwege het coronavirus?

Mag mijn afhaalrestaurant open? Kan ik op bezoek bij familie?  Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

'Afstand houden vanwege het coronavirus’

8) Mogen kinderen buiten spelen of voetballen op het veld?

Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. En houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Ook voor kinderen geldt, als je last hebt van verkoudheid, hoesten en koorts, blijf dan binnen en zoek geen sociaal contact.
De sportaccommodaties zoals voetbalvelden zijn uit voorzorg gesloten door de verenigingen voor trainingen en wedstrijden. Hier mag dan nu ook niet gespeeld worden door kinderen en jongeren. We moeten samen zorgen dat we verspreiding van het virus zoveel mogelijk inperken.

9) Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste dat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Was uw handen regelmatig en goed
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Meer weten?

 • Kijk voor actuele informatie en voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM.
 • Kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etc.) op de site van de Rijksoverheid.
 • Heeft u nog vragen? Bel dan met het publieksnummer : 0800-1351
 • Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit?  Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).
  • maandag t/m vrijdag 9:00 – 21:00 uur 
  • zaterdag: 10:00-16:00 uur