Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen:

1) Hoeveel mensen in de gemeente zijn besmet met het coronavirus?

Vanaf 17 maart geeft de GGD geen dagelijkse update meer van het aantal besmettingen in de regio
Noord- en Oost-Gelderland. Het aantal besmettingen dat zij constateert, geeft ze door aan het RIVM. Het RIVM maakt een overzicht voor heel Nederland.

Overzicht voor heel Nederland

2) Kan ik mij laten testen?

Vanaf 1 juni kan iedereen met (milde) klachten zich laten testen. Op de website van het RIVM vindt u de laatste informatie over testen.

Informatie over testen

Veel gestelde vragen over testen

3) Is er al een coronamelder app?

De coronamelder app werkt vanaf 10 oktober in heel Nederland. met de app weet je eerder of je mogelijk ook besmet bent. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

Meer informatie over de app coronaMelder

4) Is het gemeentehuis open?

De dienstverlening van de gemeente gaat door. Maar we nemen wel maatregelen om onnodig risico op verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Daarvoor vragen we ook uw medewerking.

Wij vragen u om uw contacten met de gemeente zoveel als mogelijk telefonisch en digitaal te doen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via nummer (0315) 292 292, via WhatsApp op telefoonnummer 06 12917102 en per mail via info@oude-ijsselstreek.nl. Heeft u een afspraak en kunt of wilt u niet komen? Graag horen wij dan even van u.

U blijft welkom in het gemeentehuis in Gendringen, maar alleen voor zaken die niet kunnen wachten en die niet digitaal kunnen worden afgehandeld. We werken de komende weken alleen op afspraak. Maandagavond zijn we gesloten. 

Wij werken op afspraak. Voor een aantal zaken zoals het aanvragen van een rijbewijs of paspoort kunt u online een afspraak inplannen. Veel producten kunt u ook direct regelen via onze website. Bijvoorbeeld een verhuizing doorgeven of een uittreksel aanvragen.

Verhuizing doorgeven

Uittreksel aanvragen

Online afspraak maken

Voor overige zaken kunt u ons bellen. Wij plannen de afspraak dan voor u in.

Komt u naar het gemeentehuis? Dan vragen wij u vriendelijk om een mondkapje te dragen.

Uiteraard geldt: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis en blijf thuis.

5) Mag ik thuis bezoek ontvangen?

Veel besmettingen vinden op dit moment plaats tijdens familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen.

In de persconferentie van 13 oktober heeft het kabinet aangekondigd dat thuis (in huis of in de tuin) niet meer dan 3 mensen per dag ontvangen mogen worden. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben. Natuurlijk moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden.

6) Mag ik als publiek aanwezig zijn bij een sportwedstrijd?

Nee, bij sportwedstrijden, zowel professioneel als bij de recreanten is binnen en buiten geen publiek toegestaan.

Rijksoverheid: coronavirus en sport

7) Wanneer moet ik in thuisquarantaine door corona?

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Hier kunt u lezen wanneer u in quarantaine gaat en hoe lang.

8) Wat zijn de regels rondom het dragen van mondkapjes?

Op de website van de Rijksoverheid staan vragen en antwoorden over mondkapjes en contactberoepen en mondkapjes in het openbaar vervoer. En een instructie voor het gebruik van mondkapjes.

9) Hebben jullie als gemeente al een goed 'Dashboard' ontwikkeld, voor wanneer alles weer gefaseerd open gaat?

Het rijk heeft een dashboard ontwikkeld dat informatie geeft over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland 

Rijksoverheid: coronadashboard

10) Hoe lang gaat het nog duren voordat het virus helemaal is verdwenen?

Helaas is dat nog onbekend. Dat is in ieder geval afhankelijk van hoe snel er een vaccin is.

11) Ik heb een afspraak voor een keukentafelgesprek? Gaat deze door?

De afspraken voor een keukentafelgesprek gaan door. We vragen u de corona maatregelen goed in acht te nemen. Heeft u klachten als verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u de afspraak af te zeggen!

12) Ik ben ondernemer/zelfstandige. Waar kan ik meer informatie vinden?

Als ondernemer kan corona u hard treffen. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met zieke werknemers of sluiting van uw bedrijf. Waarschijnlijk heeft u veel vragen. De rijksoverheid heeft op hun website een pagina ingericht met antwoorden voor ondernemers en werkgevers.
Bent u zelfstandige en heeft u vragen over de extra tijdelijke ondersteuning die het kabinet 17 maart heeft aangekondigd? Kijk dan op de website van Laborijn.

Coronavirus informatie voor ondernemers

Antwoorden voor ondernemers en werkgevers

13) Wat betekent 'afstand houden' vanwege het coronavirus?

Afstand houden betekent dat u minimaal 1,5 meter uit elkaar staat. Zo kunt u uzelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine deeltjes met het coronavirus in de lucht. Deze druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als u dichterbij staat kunt u deze druppeltjes inademen en besmet raken. 'Afstand houden vanwege het coronavirus’

14) Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Hieronder vindt u in het kort de belangrijkste adviezen:

 • Was vaak uw handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar
 • Vermijd drukte
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Verkoudsheidsklachten? Blijft thuis.

 

Meer weten?

 • Kijk voor actuele informatie en voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM.
 • Kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etc.) op de site van de Rijksoverheid.
 • Heeft u nog vragen? Bel dan met het publieksnummer : 0800-1351