Nieuwe burgemeester
Wie wordt onze nieuwe burgemeester?
Oude IJsselstreek is op zoek naar een nieuwe burgemeester na het vertrek van burgemeester Otwin van Dijk, die op 1 maart 2024 afscheid heeft genomen. Op dit moment is Mirjam Maasdam waarnemend burgemeester.
Denkt u mee over onze nieuwe burgemeester?
De vertrouwenscommissie (een commissie van leden van de gemeenteraad) bereidt de benoeming van de nieuwe burgemeester voor. De procedure duurt in totaal ongeveer 10 maanden. De gemeenteraad betrekt de inwoners bij de zoektocht op verschillende manieren.
Hoe ziet de ideale burgemeester eruit? Wat moet hij of zij kunnen? En over welke kwaliteiten moet hij of zij beschikken? De gemeenteraad hoort graag uw mening.
Vragenlijst voor inwoners
De gemeente vindt het erg belangrijk dat iedereen mee kan denken en praten over de eigenschappen die onze nieuwe burgemeester moet hebben. Tot uiterlijk 30 september konden alle inwoners daarom een korte vragenlijst invullen. We hebben deze vragenlijst breed gedeeld via bijvoorbeeld social media en ons inwonerspanel. Onze raadsleden gingen op pad met ’t Praotpunt om persoonlijk met inwoners in gesprek te gaan. En ook de jongerenraad en de kindergemeenteraad konden vertellen wat zij belangrijke eigenschappen vinden voor de nieuwe burgemeester.
Hoe verder?
Mede op basis van alle informatie uit gesprekken en de ingevulde vragenlijsten, stelt de vertrouwenscommissie een profielschets voor de nieuwe burgemeester op. Daarin staat wat de gemeente van de nieuwe burgemeester verwacht, welke eigenschappen en ervaring we belangrijk vinden en wat een nieuwe burgemeester van de gemeente kan verwachten. De gemeenteraad neemt hierover in december een besluit.
Op weg naar onze nieuwe burgemeester
1 Benoeming leden van de vertrouwenscommissie
De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad zijn voor de zomer benoemd als lid van de vertrouwenscommissie. Twee wethouders, de gemeentesecretaris en griffier adviseren deze commissie. De vertrouwenscommissie stelt de vacaturetekst op, ook wel profielschets genoemd. En voert de sollicitatiegesprekken met de kandidaten.
2 Inwoners denken mee
De gemeenteraad vindt het belangrijk dat een nieuwe burgemeester past bij onze gemeente en onze inwoners. Daarom kunt u eind september via een vragenlijst meedenken over de eigenschappen en kwaliteiten die onze nieuwe burgemeester volgens u zou moeten hebben.
3 Maken en vaststellen van de profielschets
De vertrouwenscommissie gebruikt de resultaten van de vragenlijst bij het maken van de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Op 29 november a.s. is de publicatie van het raadsvoorstel met de profielschets. Tijdens de openbare raadsvergadering van 16 december 2024 is de commissaris van de Koning van de provincie Gelderland aanwezig om de profielschets te bespreken. De gemeenteraad stelt de profielschets dan vast.
4 Plaatsen van de vacature
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt de vacature, met daarin de profielschets, open op 18 december 2024. Deze komt op de website van de gemeente en verschillende andere websites te staan en wordt gepubliceerd in de Staatscourant. De vacature staat naar verwachting open tot 22 januari 2025.
5 Sollicitatiebrieven
Iedereen kan solliciteren op de burgemeestersvacature. De brieven worden gestuurd aan de commissaris van de Koning. De sollicitatieprocedure is geheim. In de week van 27 januari 2025 maakt de provincie bekend hoeveel sollicitanten er zijn, de namen blijven geheim.
De periode die hierna volgt, is niet openbaar tot aan het moment dat de gemeenteraad de aanbeveling bekend maakt (stap 9).
6 Onderzoek naar de sollicitanten
De commissaris van de Koning voert gesprekken met de kandidaten en maakt een voorlopige lijst van geschikte kandidaten.
7 Lijst met geschikte kandidaten
De commissaris van de Koning heeft overleg met de vertrouwenscommissie. Na dit gesprek wordt de uiteindelijke lijst met geschikte kandidaten vastgesteld.
8 Sollicitatiegesprekken
De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met de kandidaten en brengt advies uit aan de gemeenteraad.
9 Keuze nieuwe burgemeester door gemeenteraad
De vertrouwenscommissie deelt met de gemeenteraad welke twee kandidaten volgens haar voor benoeming in aanmerking komen. De gemeenteraad bespreekt dit in april 2025 tijdens een besloten vergadering en kiest een nieuwe burgemeester. Dit is een aanbeveling (advies) aan de minister. De aanbeveling is openbaar.
10 Naar de minister
De aanbeveling van de gemeenteraad gaat met het advies van de commissaris van de Koning naar de minister van BZK.
11 Onderzoek naar kandidaat
De minister van BZK bekijkt of er geen bezwaren zijn tegen de benoeming van de kandidaat. De minister spreekt met de kandidaat. Vervolgens draagt de minister de kandidaat voor benoeming voor aan de Koning. De naam van de andere kandidaat blijft geheim.
12 Koninklijk Besluit
De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar.
13 Installatie nieuwe burgemeester
Op vrijdagmiddag 20 juni 2025 wordt de nieuwe burgemeester tijdens een openbare raadsvergadering beëdigd door de commissaris van de Koning.
U bent welkom op openbare raadsvergaderingen in het portiersgebouw op het DRU Industriepark. Of kijk mee via een livestream op www.raad.oude-ijsselstreek.nl