Huishoudelijke hulp

 

Introductie

Kunt u zelf uw huishouden niet meer doen, zoals schoonmaken en de was doen? En is er in uw omgeving niemand die u hierbij kan helpen. Hier vindt u tips en meer informatie over de mogelijkheden voor u.

Wat u moet weten

Ervaart u problemen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken? Er zijn diverse oorzaken te noemen waarom u deze taken niet geheel zelfstandig kunt uitvoeren. Dit kan door uw leeftijd veroorzaakt worden maar ook bijvoorbeeld door een ziekte en/of operatie.

Misschien vraagt u zich af hoe u dit het beste kunt oplossen. Kunnen bijvoorbeeld de werkzaamheden iets makkelijker gemaakt worden? Of heeft u iemand in de omgeving die u daarbij kan helpen?

Op het digitale loket van hulp.oude-ijsselstreek.nl, vindt  u tips om de huishoudelijke taken, het doen van boodschappen en het koken makkelijker te maken. Wordt met bovenstaande tips en suggesties uw probleem niet opgelost of wilt u advies? Neemt u dan contact op met een consulent Wmo, Jeugd en Schulddienstverlening van de gemeente. (0315) 292 292 keuzemenu 2.

Hoe werkt het

Als u contact zoekt met de gemeente en om hulp of ondersteuning vraagt, dan heet dat een melding. Na deze melding wordt u uitgenodigd voor een gesprek, ook wel 'het keukentafelgesprek'. Het gesprek wordt het liefst bij u thuis gevoerd, vandaar de naam keukentafelgesprek. Tijdens het gesprek praat u met een consulent Wmo van de gemeente, waarbij het gaat over uw hulpvraag en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Bij het beoordelen van de aanvraag wordt gekeken naar uw gezondheid en/of  beperkingen en naar wat u nog wel kunt. Ook wordt daarbij gekeken of de extra zorg binnen het eigen gezin of het eigen huishouden is te regelen. Bijvoorbeeld door de partner of inwonende kinderen. Als één van de gezinsleden uitvalt is het immers heel gewoon dat anderen taken overnemen. Dit noemen we gebruikelijke zorg.

Ook wordt gekeken of er andere adequate oplossingen zijn. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld het gebruik van een boodschappenservice, een maaltijdservice of de aanschaf van een wasdroger.

Als alle gegevens op een rij staan wordt vastgesteld of vanuit de gemeente huishoudelijke hulp moet worden ingezet, voor hoeveel uur hulp kan worden toegekend en voor welke periode. Dit wordt schriftelijk in een besluit van de gemeente aan u verzonden.

Voor wie

Als u zelf (tijdelijk) geen huishoudelijk werk kunt verrichten en dit ook niet (tijdelijk) binnen uw eigen omgeving op te vangen is, dan kunt u hiervan een melding maken bij de gemeente.

Voor informatie op het gebied van hulp bij het huishouden kunt u van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur bellen met de gemeente via telefoonnummer (0315) 292 292, keuzemenu 2 team Wmo, Jeugd en Schulddienstverlening.