Riool verstopt

Elke dag spoelen we heel veel afvalwater door het toilet en de afvoerputjes. Meestal verloopt dit probleemloos. Maar wat moet u doen als u te maken krijgt met verstopping? En voor wie zijn de kosten? Een verstopping kan op verschillende plekken en op verschillende manieren ontstaan. U leest hier hoe u de oorzaak vindt, wat u kunt doen en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Eén afvoer werkt niet

Soms werkt één afvoer niet meer, bijvoorbeeld de wc, gootsteen of douche. Als de andere aansluitingen het nog wel doen ligt het probleem bij die ene afvoer. U kunt dan de volgende stappen volgen:

  1. Probeer eerst de afvoer op gang te krijgen met een ontstopper.
  2. Lukt dat niet? Maak dan de sifon schoon.
  3. Lukt dat niet? Spoel de afvoer door met soda en heet water.
  4. Lukt dat niet? Gebruik een ontstoppingsveer.
  5. Lukt dat niet? Schakel een rioolreinigingsbedrijf in

Let op: met het gebruik van chemische middelen. Deze kunnen het riool aantasten en de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.

Meerdere afvoeraansluitingen werken niet 

Als meerdere afvoeren niet meer werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Bijvoorbeeld als het water dat op de eerste verdieping wordt weggespoeld op de begane grond weer uit een putje of het toilet komt. Zeker als geen enkele afvoer meer werkt. Het probleem kan dan zitten in het riool onder het huis of de tuin. Ook kan het zijn dat het probleem zit in het deel van het riool dat van de gemeente is. Als meerdere afvoeren niet meer werken volgt u de volgende stappen:

1. Hebben de buren ook problemen met de riolering?

Als uw buren ook problemen hebben met de riolering is de kans groot dat het probleem bij het gemeentelijk riool zit. Bel dan de gemeente. Zo niet, ga dan naar stap 2.

2. Graaf het ontstoppingsstuk op

Om te weten of de verstopping in uw deel van de riolering of in de gemeentelijke riolering zit graaft u het ontstoppingsstuk op. Dit ontstoppingsstuk zit op de grens van het perceel en de openbare ruimte. Dat is op ongeveer 50 centimeter van de erfscheiding. Vaak staat dit op de bouwtekening van het huis.

3. Staat er water in het putje of de buis?

Als er water staat in het putje of de buis (het ontstoppingsstuk) dan is de gemeentelijke riolering verstopt. Neem dan contact op met de gemeente via (0315) 292 292. De storingsdienst verhelpt dit probleem. De kosten en de verantwoordelijkheid zijn voor de gemeente.

4. Staat er geen water in het putje of de buis?

Als er geen water staat in het putje of de buis dan is uw deel van de riolering verstopt. In dit geval bent u zelf verantwoordelijk. De kosten die gemaakt moeten worden zijn voor uzelf. Ook moet u voor een oplossing zorgen, zoals het inschakelen van een ontstoppingsdienst.

5. Woont u in het buitengebied?

In het buitengebied is er drukriolering. Als u een verstopping heeft kan het zijn dat de drukriolering een storing heeft. Er brandt dan een rode lamp op een groen kastje naast een rioolput. Dit kastje hoort bij een pompunit van de drukriolering. Het is fijn als u dit doorgeeft op 'Melden rode lamp op gemaal'.

Let op: als er een storing is kunt u beperkt gebruik maken van het toilet/ de gootsteen/ vaatwasser/ douche en wasmachine. Het kan leiden tot water problemen in huis. De gemeente probeert het probleem binnen 24 uur te verhelpen.

Voor vragen over de verstopping van de riolering kunt u bellen naar (0315) 292 292 tijdens kantooruren en buiten kantooruren naar 06 10 93 28 92.

Meldingen zonder spoed kunt u online doorgeven via het meldingspunt.