Regenwater afkoppelen met subsidie van de gemeente
Jeroen uit Silvolde heeft zijn regenpijpen afgekoppeld van het riool met behulp van de afkoppelsubsidie. Met deze subsidie kunnen inwoners het regenwater afkoppelen van het gemengde riool en opvangen in hun tuin. Jeroen vangt het regenwater nu op in regentonnen en gebruikt het om de planten water te geven, en bijvoorbeeld zijn auto te wassen en de ramen schoon te maken. Wij gingen bij hem langs en vroegen hem waarom hij dit heeft gedaan, hoe hij het heeft aangepakt en waar moet je rekening mee houden als je aan de slag gaat.
Waarom wilde u de regenpijpen gaan afkoppelen?
‘’We gingen verbouwen in 2022, wij gingen van het gas af, plaatsten zonnepanelen met een thuisaccu en hebben airco’s als hoofdverwarming. Wij wilden verduurzamen en ook meer zelfvoorzienend worden. Het afkoppelen van het regenwater hoorde daar ook bij. Je moet toch je tuin sproeien, waarom dan niet met regenwater? Het is ook beter voor de natuur en het milieu. En het water is heel schoon en gratis.”
Hoe heeft u het afkoppelen aangepakt?
‘’Ik heb via de website van de gemeente de subsidieaanvraag gedaan. Met de vierkante meters van het dak, foto’s van de huidige situatie en een tekening van hoe ik het wilde hebben ingediend. Ik vang nu regenwater op met meerdere regentonnen aan de voorkant en achterkant van het huis. Mocht de ton vol zitten dan loopt het overtollige water weg via een overloop slang het grind of tuin in. Ik wilde het opvangen graag bovengronds houden, zodat je het water makkelijker kan hergebruiken. Nu zet ik gewoon het kraantje open en loopt het water via druppelslangen de tuin in. Zodat de planten water krijgen. Heel gebruiksvriendelijk. Mijn buurman deed dit al zestien jaar geleden, dankzij hem ben ik dit ook gaan doen. Met behulp van een regentonpomp op accu kan ik de tuinslang erop aansluiten en ook met de hand sproeien. De regentonpomp kost niet veel maar is heel handig!”
Wat is belangrijk tijdens het afkoppelen?
‘’In totaal kan er ongeveer 1700 liter in de regentonnen opgevangen worden. Eigenlijk is dat nog steeds te weinig. Ze stromen snel vol. Regenwater gaat alsnog deels de grond in, dus ik denk erover om nog meer opslag toe te voegen. Ik heb veel grind en ook planten, daardoor kan het water wel goed weg als de regentonnen vol zijn.’’
Heeft u nog tips voor andere mensen die willen afkoppelen?
‘’Gewoon doen, het liefst zoveel mogelijk! Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een grote regenton kom je al een heel eind. En als je het slim aanpakt loont de subsidie ook nog. Ik denk dat iedereen wel bewust moet zijn dat het water schaars wordt. En het op deze manier goed kan benutten voor de tuin.’’
Op deze pagina vindt u meer informatie over de afkoppelsubsidie?
