Riool verstopt
Elke dag spoelen we heel veel afvalwater door het toilet en de afvoerputjes. Meestal verloopt dit probleemloos. Maar wat moet u doen als u te maken krijgt met verstopping? En voor wie zijn de kosten? Een verstopping kan op verschillende plekken en op verschillende manieren ontstaan. U leest hier hoe u de oorzaak vindt, wat u kunt doen en wie daarvoor verantwoordelijk is.
Riool verstopt in de bebouwde kom
Stap 1: Controleer of andere afvoeren nog wel werken
- Soms werkt één afvoer niet meer, bijvoorbeeld de wc, gootsteen of douche. Als de andere aansluitingen het nog wel doen ligt het probleem bij die ene afvoer. U kunt dan de volgende stappen volgen:
- Probeer eerst de afvoer op gang te krijgen met een ontstopper.
- Lukt dat niet? Maak dan de sifon schoon.
- Lukt dat niet? Spoel de afvoer door met soda en heet water.
- Lukt dat niet? Gebruik een ontstoppingsveer.
- Lukt dat niet? Schakel een rioolreinigingsbedrijf in. De kosten hiervan zijn voor uzelf.
- Pas op: met het gebruik van chemische middelen. Deze kunnen het riool aantasten en de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.
- Als meerdere afvoeren niet meer werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Bijvoorbeeld als het water dat op de eerste verdieping wordt weggespoeld op de begane grond weer uit een putje of het toilet komt. Zeker als geen enkele afvoer meer werkt. Het probleem kan dan zitten in het riool onder het huis of de tuin. Ook kan het zijn dat het probleem zit in het deel van het riool dat van de gemeente is. Als meerdere afvoeren niet meer werken gaat u naar stap 2.
Stap 2: Vraag of de buren ook problemen hebben met de riolering?
- Als uw buren ook problemen hebben met de riolering is de kans groot dat het probleem bij het gemeentelijk riool zit. Bel dan de gemeente.
- Hebben de buren geen verstoppingsproblemen? Ga dan naar stap 3.
Stap 3: Graaf het ontstoppingsstuk op
Om te weten of de verstopping in uw deel van de riolering of in de gemeentelijke riolering zit graaft u het ontstoppingsstuk op. Dit ontstoppingsstuk zit op de grens van het perceel en de openbare ruimte. Dat is op ongeveer 50 centimeter van de erfscheiding. Vaak staat dit op de bouwtekening van het huis.
1. Staat er water in het ontstoppingsstuk?
Als er water in het ontstoppingsstuk staat, dan is de gemeentelijke riolering verstopt. Neem dan contact op met de gemeente via (0315) 292 292. De gemeente zal dit probleem oplossen, u hoeft geen andere ontstoppingsdienst in te schakelen. De kosten en de verantwoordelijkheid zijn voor de gemeente. Als het probleem bij de gemeentelijke riolering ligt, krijgt u voor het opgraven van het ontstoppingsstuk een vergoeding van € 100.

2. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk?
Als er geen water staat in het putje of de buis dan is uw deel van de riolering verstopt. In dit geval bent u verantwoordelijk. De kosten die gemaakt moeten worden zijn voor uzelf. Ook moet u voor een oplossing zorgen, zoals het inschakelen van een ontstoppingsdienst.
Problemen met de riolering in het buitengebied
Drukriolering is speciaal ontworpen voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater (vuilwater) van bijvoorbeeld toilet, wasmachine, wasbak en douche. Drukriolering wordt voornamelijk gebruikt in het buitengebied. In stedelijk gebied komt dit zelden voor, alleen op plekken waar geen vrijvervalriolering dichtbij is.
Zo werkt de drukriolering
Drukriolering bestaat uit een stelsel van dunne rioolbuizen en pompputten met een kastje. De pompkastjes kunt u herkennen als een klein (groen) kastje met een rode waarschuwingslamp erop. Deze rode lamp gaat branden als er een storing is. Door de pompjes wordt het vuilwater door de dunne rioolbuizen onder druk over lange afstanden gepompt naar de rioolwaterzuivering.
Regenwater mag nooit aangesloten zijn op de drukriolering
Soms zijn regenpijpen van huizen aangesloten op de drukriolering, maar dit kan grote problemen veroorzaken. Drukriolering is niet ontworpen om grote hoeveelheden regenwater te verwerken. Dit kan storingen veroorzaken, waardoor de pompen uitvallen en de rode lampen aangaan. Hierdoor kunt u te maken krijgen met overlast in huis. Ook kunt u slechts beperkt gebruik maken van toilet, douche, wasmachine, gootsteen of wasbak. Bovendien leidt dit tot schade aan het rioleringssysteem, wat hoge kosten met zich meebrengt. Daarom mag u de drukriolering nooit gebruiken om regenwater af te voeren. Dit heeft in het verleden ook niet gemogen. Heeft u wel regenwater aangesloten op de drukriolering? Koppel het dan af! U kunt regenwater op een duurzame manier laten infiltreren in de grond, bijvoorbeeld met een wadi (verlaagd grasveld) of infiltratiekratten. Als dit niet mogelijk is, kunt u het water afvoeren naar een sloot of greppel, indien beschikbaar.
Storing van de drukriolering
Brandt de rode lamp op het pompkastje, dan heeft deze een storing. Het is belangrijk als u dit doorgeeft via melden rode lamp gemaal. Brandt er geen rode lamp maar heeft u toch problemen? Neem dan contact op met de gemeente. Meldingen zonder spoed kunt u online doorgeven via het meldingspunt. De gemeente biedt altijd een oplossing om het probleem te verhelpen.
Vragen over rioolverstopping met spoed?
- Bel tijdens kantooruren: (0315) 292 292
- Bel buiten kantooruren: (06) 10 93 28 92
