Meldpunt discriminatie

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, herkomst, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Art.1 Nederlandse Grondwet

Discriminatie komt vaker voor dan je denkt, een op de vier mensen wordt wel eens of vaker gediscrimineerd. Discriminatie kan altijd en overal voorkomen en het kan iedereen overkomen, ook in gemeente Oude IJsselstreek. Op school als je dyslectisch bent en geen aangepaste toets mag maken. Of in de buurt als je bedreigd wordt omdat je homo bent. Misschien word je op het werk gepest omdat je moslim bent of krijg je geen contractverlenging omdat je zwanger bent. Of je wilt gaan sporten, maar kan dat niet omdat je assistentiehond niet de sportschool in mag.

Discriminatie melden bij www.discriminatie.nl

Als je je gediscrimineerd voelt op grond van je herkomst, godsdienst, leeftijd, geslacht, handicap of chronische ziekte, seksuele gerichtheid, nationaliteit, burgerlijke staat of op welke grond dan ook, dan kun je dat melden.
Elke gemeente heeft de wettelijke plicht om meldingen en klachten van discriminatie te behandelen en te registreren. 
Bij Discriminatie.nl kan iedereen terecht voor professionele ondersteuning bij discriminatie. Ook als je getuige bent geweest van discriminatie. De gespecialiseerde consulenten discriminatiezaken werken lokaal en bieden een luisterend oor en persoonlijke ondersteuning aan. Zij hebben kennis over wetgeving, adviseren over mogelijke vervolgstappen, bemiddelen met bijvoorbeeld een werkgever en begeleiden bij procedures. 
Ondersteuning door Discriminatie.nl is kosteloos en melders worden bijgestaan in hun eigen woonplaats of regio. Bekijk een antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Als je het bureau belt, mailt of er langsgaat, luisteren zij naar je verhaal en bekijken zij samen met jou wat zij voor je kunnen doen. Misschien wil je gewoon je verhaal kwijt en advies krijgen, maar zij kunnen ook voor je bemiddelen, een klachtenprocedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens of je ondersteunen bij het doen van aangifte bij de politie. Je kunt ook anoniem een melding doen.

Waar kun je discriminatie melden?

 Dat kan via www.discriminatie.nl. Melding maken kan ook op nummer 0800 0880.

Heeft melden zin?

Het is belangrijk dat je discriminatie meldt. Of het nou om jezelf gaat of om anderen, melden heeft altijd zin!  Want iedereen in Nederland heeft recht op gelijke behandeling.