Hulpmiddelen

 

Introductie

Kunt u in uw omgeving niet goed zelfstandig functioneren door ziekte en/of beperking, dan biedt een hulpmiddel misschien uitkomst.

Waar kan ik hulpmiddelen lenen of kopen?

Bij hulpmiddelen kunt u denken aan een rolstoel, krukken, een hoog-laag bed, een postoel, een douchestoel, enzovoort. Deze hulpmiddelen helpen u het leven iets gemakkelijker te maken. De hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt een goed overzicht van alle beschikbare hulpmiddelen. Sommige hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen, bijvoorbeeld in een zorgwinkel.Op internet zijn veel websites te vinden voor het lenen of kopen van hulpmiddelen. Ook kunt u kijken naar tweedehands hulpmiddelen, deze zijn vaak goedkoper. 

Voorbeelden van websites met hulpmiddelen:
- www.totalezorgwinkel.nl
- www.zorgoutlet.nl
- www.hulpmiddelencentrum.nl
- www.vegro.info

In de buurt kunt u voor het kopen of (gratis) lenen van hulpmiddelen o.a. terecht bij:
- Medipoint, (088) 10 20 100, http://www.medipoint.nl of 
- Kruiswerk, (0314) 357 430, waar u ook lid van kan worden http://www.kruiswerk.nl

Voordat u een hulpmiddel gaat lenen of kopen, is het belangrijk om goede informatie te zoeken. Zo weet u wat u kunt verwachten en of het aan uw wensen voldoet. Ook moet u bepalen of u de hulpmiddelen wilt kopen of lenen. Vooral als u het hulpmiddel lange tijd nodig hebt is kopen vaak voordeliger.

Aanvragen

Als u een probleem heeft waar u en uw omgeving geen oplossing kunnen bieden, dan wordt er gekeken of er een voorziening vanuit de Wmo kan worden verstrekt. Hiervoor kunt u een keukentafelgesprek aanvragen. Samen met u wordt gezocht naar een oplossing. Een afspraak kunt u maken met de consulent Wmo van de gemeente Oude IJsselstreek, iedere werkdag van 8.30 uur tot 12.30 uur te bereiken via telefoonnummer (0315)  292 292, keuze 2 of via het online formulier.

Kosten

Een aantal hulpmiddelen wordt (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar of vanuit de Wmo. Kijk voor meer informatie over vergoedingen voor hulpmiddelen op de webpagina ‘Zijn medische hulpmiddelen opgenomen in het basispakket’ van de Rijksoverheid. Voor de meeste voorzieningen uit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. De gemeente bepaalt dit. De hoogte van het bedrag hangt af van uw inkomen. Het CAK int de eigen bijdrage.