Gehandicaptenparkeerkaart

Algemeen

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u uw auto op een aangegeven gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Deze parkeerplaatsen liggen dichtbij winkels en andere voorzieningen. U hoeft dan niet ver te lopen.

Voor wie

Voor wie is de gehandicaptenparkeerkaart?

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u:

  • zelfstandig of met loophulpmiddelen, zonder te pauzeren geen 100 (honderd) meter kunt lopen, óf
  • u permanent in een rolstoel zit, óf
  • u een andere aantoonbare, ernstige beperking heeft (anders dan een loopbeperking), waardoor u gebruik moet maken van een gehandicaptenparkeerplaats.

Daarnaast moet u bestuurder zijn van een motorvoertuig op meer dan twee wielen (bijvoorbeeld een auto, brommobiel of Canta)

U kunt een passagierskaart aanvragen als u:

daarnaast ook nog afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder en niet zelfstandig kunt wachten tot de bestuurder de auto op een verderop gelegen parkeerplek heeft gezet.

Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:

  • u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
  • u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Aanvragen

Hoe vraagt u de gehandicaptenparkeerkaart aan?

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen via onderstaande aanvraagknop. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

De gehandicaptenparkeerkaart kan voor maximaal 5 jaar afgegeven worden en moet dan opnieuw worden aangevraagd.

Voordat u een aanvraag doet, is het goed te bedenken of u aan bovenstaande voorwaarden voldoet en wat de kosten zijn.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen (DigiD)

Heeft u vragen over de gehandicaptenparkeerkaart of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

Kosten

Eerste aanvraag

De totale kosten bedragen € 180,00 (in 2024 € 185,00) als u voor de eerste keer een kaart aanvraagt. Let op: u betaalt deze kosten óók als uw aanvraag wordt afgekeurd. Bekijk dus goed of u aan de voorwaarden voldoet. De gehandicaptenparkeerkaart is vijf jaar geldig.

Verlenging

Na 5 jaar loopt de gehandicaptenparkeerkaart af. Als uw klachten chronisch/blijvend van aard zijn, dan zijn de kosten voor het verlengen van de gehandicaptenparkeerkaart € 58,00 (in 2024 € 60,00). Dit geldt voor de bestuurders- en de passagierskaart.

Verlenging met omwisseling

Wilt u uw gehandicaptenparkeerkaart verlengen, maar gelijktijdig omwisselen van bijvoorbeeld een bestuurder naar een passagierskaart, dan zijn de kosten € 180,00. In 2024 € 185,00.

Afhandeling

U heeft een parkeerkaart aangevraagd, en dan?

U heeft een aanvraag gedaan bij de gemeente voor een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder of passagierskaart.

Als alle gegevens compleet zijn en de legeskosten door u zijn voldaan dan wordt er contact met u opgenomen door een medewerker van de gemeente. Deze medewerker neemt de aanvraag met u door en beoordeeld of er een huisbezoek moet plaatsvinden. Het huisbezoek kan onderdeel zijn van het onderzoek om te bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart. Als wij meer informatie nodig hebben om tot een zorgvuldig besluit te komen dan kunnen wij advies vragen aan het adviesbureau Oreon.

Oreon brengt op basis van een geneeskundig onderzoek advies uit aan de gemeente. Als het advies van het adviesbureau en/of de medewerker van de gemeente positief is, ontvangt u de gehandicaptenparkeerkaart. Wanneer uw aanvraag wordt afgewezen, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. 

Houdt u rekening met een wettelijke afhandeltermijn van ongeveer 8 weken. U kunt uw aanvraag en de status daarvan volgen via mijnOIJ.

Ophalen

Waar haalt u de parkeerkaart op?

Wanneer uw aanvraag positief is beoordeeld ontvangt u een beschikking. U kunt de parkeerkaart dan ophalen aan de balie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

U neemt mee bij het ophalen:

  • 1 recente pasfoto  
  • Geldig identiteitsbewijs

Vragen

Heeft u vragen over de gehandicaptenparkeerkaart of lukt het u niet de kaart aan te vragen via het webformulier? Neem dan contact op met de gemeente via (0315) 292 292.