Bezienswaardigheden

Situatieschets

Wij zijn een plattelandsgemeente. Het stroomgebied van de Oude IJssel, Aa Strang en Bovenslinge doorkruist het grondgebied. We hebben onze bezoekers veel te bieden. Een van de sterkste punten hierbij is de natuur. In een prachtige omgeving kun je heerlijk tot rust komen, maar het biedt ook genoeg mogelijkheden voor sportieve inspanning.

Toerisme is voor ons belangrijk. Toeristen komen niet alleen om van de mooie omgeving te genieten, maar ook vanwege onze oude cultuurhistorie.

IJzer is de bakermat en daarmee een belangrijk thema in onze gemeente. Een monumentaal openluchttheater, een museumboerderij uit de 14e eeuw of een oude ijzergieterij die omgebouwd is tot culturele fabriek. Je kunt van alles beleven.

Kunstwerk in Terborg (Walstraat) van onderaf aangelicht.
Kunstwerk in Terborg (Walstraat) van onderaf aangelicht.

We hebben ook veel molens, kerken en andere monumenten. Een aantal hiervan is verlicht, soms zelfs de hele nacht. We noemen dit aanlichten van gebouwen, kunstwerken. Dat kan van onderaf gebeuren, vanaf de zijkant, van bovenaf of van binnenuit.

Molen Silvolde
Molen Silvolde (Geen toegankelijke tekstalternatief)

Pilots

Bij de aanpak van het centrum in Varsseveld is samen met een stichting geld ingezameld om het uitlichten van de kerk aan te pakken. De toren van de kerk wordt gericht door schijnwerpers verlicht zodat het niet alle kanten op schijnt.

Geen toegankelijke tekstalternatief
Kerk Varsseveld (Geen toegankelijke tekstalternatief)

Wat gaan we doen?

Het is niet wenselijk om monumenten, molens, kerken en andere bezienswaardigheden de hele nacht uit te lichten.  Uitlichten is alleen van toepassing als het een waardevolle toevoeging levert aan het beeld in de avond. En dan maar een beperkt aantal uren. Zodra dit technisch mogelijk is wordt de verlichting in ieder geval na 23.00 uur uitgeschakeld.  

De verlichting moet goed gericht zijn en niet zomaar omhoog de lucht instralen. Zo verminderen we onnodige overlast van licht en lichtvervuiling. Onze bestaande verlichting passen we aan zodra we de verlichting vervangen.

Wat vragen we aan anderen?

Als er een aanleiding is gaan we in gesprek met eigenaren van monumenten, kerken, bomen en andere bezienswaardigheden. Samen bekijken we of het mogelijk is om deze verlichting ook na 23.00 uur uit te zetten en de verlichting goed te richten, duurzaam en energiezuinig te maken en niet te fel laten zijn.