Veelgestelde vragen flexwonen
Locatiekeuze en Ruimtelijke procedure
-
De volgende vijf potentiële locaties zijn naast de gekozen locaties ook bekeken en beoordeeld of ze geschikt zijn voor flexwoningen.
- IJsselweg / Prins Willem Alexanderstraat, Terborg
- IJsselweg / Kon. Emmastraat (eigenaar Wonion), Terborg
- Voetbalveld Berkellaan, Silvolde
- Basisschool Hoeksteen, Oosterstraat, Gendringen
- Waalstraat, Gendringen
Deze locaties zijn om de volgende reden afgevallen:
- Ad 1. Is nu deels ingericht als een volwaardig openbaar speelterrein; woningbouw past daar niet.
- Ad 2. Wonion wil deze locatie gaan inzetten voor permanente woningbouw
- Ad 3. Voetbalveld ligt erg laag t.o.v. de openbare weg. Het bouwrijp maken zou erg kostbaar zijn omdat het terrein verhoogd moet worden
- Ad 4. Deze locatie is op korte termijn niet beschikbaar
- Ad 5. Hier liggen al enkele claims van andere partijen om deze locatie te ontwikkelen voor o.a. maatschappelijke doeleinden. Daar passen flexwoningen niet bij.
-
De criteria waar naar gekeken is bij de locatiekeuze zijn: ontsluiting, nabij bestaande infrastructuur, nabij een bestaande kern, logische aanvulling op bestaande woningbouw en gemeentelijke grond.
-
Op een aantal locaties staat veel groen. We willen dit groen zo min mogelijk aantasten, daarom wordt op een aantal locaties slechts een deel van het perceel gebruikt voor de flexwoningen. Er wordt gerekend met ongeveer 125 m2 per flexwoning (inclusief ontsluiting en parkeren).
-
Ruimtelijke procedures bieden altijd mogelijkheden voor planschade. Ook bij een tijdelijke vergunning kunnen omwonenden daar een beroep op doen.
-
Een omgevingsvergunning biedt de mogelijkheid voor 10 jaar. Omdat het rijk de grote woningnood ook onderkent, biedt ze gemeenten in het kader van de Crisis- en Herstelwet de mogelijkheid om de flexwoningen 15 jaar te laten staan.
-
Dit heeft te maken met de snelheid. Flexwoningen kunnen we sneller realiseren dan reguliere woningen op de uitleglocaties. Met de flexwoningen willen we een betaalbare oplossing bieden voor starters, jongeren en alleenstaanden tot de nieuwbouw op de uitleglocaties gereed is.
Natuur
-
Een onderzoek flora en fauna kan het jaarrond worden uitgevoerd. Om een goed beeld te krijgen zal er gedurende een periode op meerdere dagen op de locatie onderzoek gedaan worden. De vorm en periode waarin onderzoek wordt gedaan wordt aangepast aan het seizoen. Op basis van de resultaten kan een vervolgonderzoek nodig zijn.
-
Ja, die rode lijn kan nog veranderen. Dat is maatwerk per locatie.
-
Uitgangspunt bij alle locaties is behoud van het groen. Dit moet ook meegenomen worden in de ruimtelijke procedure. We wachten hier de uitkomsten van het flora en fauna onderzoek af.
-
Deze vraag kunnen we nu nog niet beantwoorden.
-
Er is op 21 september een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. De informatie is met de gebruiker van één locatie gedeeld omdat er een gebruikersovereenkomst is voor die locatie.
Communicatie
-
Wij hebben ervoor gekozen om alleen de directe omwonenden per brief te informeren. Omdat natuurlijk ook andere buurtbewoners welkom zijn om mee te luisteren of mee te denken in dit project hebben we vervolgens uitnodigingen gedeeld via onze gemeentelijke kanalen, zoals de gemeentepagina, en via social media.
-
Participatie is maatwerk en doe je samen met bewoners. Wij hebben daarom de aanwezigen bij de informatiebijeenkomsten uitgenodigd om met ons mee te denken over op welke manier wij de omgeving kunnen betrekken. Dat helpt ons bij het vormgeven van het participatieproces. Vervolgens willen we de projectontwikkelaars meegeven hoe zij de samenwerking met omwonenden vorm moeten geven.
-
De aankondiging van het verlenen van de Omgevingsvergunning komt in het gemeenteblad en we zullen u daarover informeren via het platform 'Onze Oude-IJsselstreek'.
-
De direct omwonenden worden sowieso betrokken bij de planvorming. Of deze groep omwonenden nog groter wordt is mede afhankelijk van de reacties die we krijgen op onze vraag om met ons mee te denken over het participatieproces. Deze hebben we via mail gesteld aan de deelnemers aan de informatiebijeenkomsten. Ook als u niet aanwezig bent geweest bij een van de bijeenkomsten bent u van harte welkom om suggesties te doen voor het betrekken van omwonenden. Dit kan via ons platform, www.onzeoudeijsselstreek.nl of via mail: flexwonen@oude-ijssekstreek.nl
-
De gemeente heeft nog geen plannen uitgewerkt. De mogelijke ontwikkelaars moeten eerst met de omwonenden in gesprek om het gebied verder in te vullen. We geven wel richtlijnen mee waar de ontwikkelingen aan moeten voldoen.
Tijdelijkheid
-
Het nu afgesproken aantal wordt in een keer geplaatst. Er is geen aanleiding om er later een aantal extra bij te plaatsen. Dat is ook niet de afspraak met de raad en de bewoners.
-
We hebben zelf een businesscase opgesteld en de provincie heeft dat ook gedaan. We willen kwalitatief goede woningen, duurzaam zijn en er goed uitzien. Dat gaat gepaard met hogere kosten elke niet binnen 15 jaar terugverdiend kunnen worden. Om dergelijke woningen rendabel te kunnen exploiteren heb je daar zeker 30 jaar voor nodig. Na 15 jaar krijgen ze daarom op een andere locatie een tweede leven.
-
De flexwoningen zijn bedoeld als doorstroomwoningen. In de uitleglocaties en op andere locaties worden ook betaalbare permanente woningen voor deze doelgroepen gerealiseerd. De bewoners kunnen doorstromen naar een woning op de reguliere woningmarkt.
-
We willen kwalitatief goede woningen die voldoen aan het permanente bouwbesluit en er goed uitzien en goed uit blijven zien. Met de ontwikkelende partij zullen daarnaast afspraken gemaakt worden over onderhoud gedurende de 15 jaar.
-
De woningen kunnen niet verplaatst worden naar een van de andere locaties waar nu flexwoningen gerealiseerd worden.
-
De flexwoningen blijven maximaal 15 jaar op de huidige locatie staan en zullen daarna verplaatst worden naar een andere locatie waar deze woningen een tweede leven zullen krijgen.
-
We maken voor de locatie afspraken voor maximaal 15 jaar met de ontwikkelende partij en dan worden de woningen verplaatst naar een andere locatie.
-
Over 15 jaar zal ook nog behoefte zijn aan betaalbare woningen. Wij gaan er dan ook van uit dat voor deze woningen na 15 jaar nog voldoende marktvraag zal zijn van onder andere 1 en 2 persoons huishoudens.
-
Als er geen andere plannen zijn voor deze locatie dan gaat alles er af en wordt het weer in de oude staat hersteld. De opdracht aan de realiserende partij zal 'opleveren in de oorspronkelijke staat' zijn.
-
Met de flexwoningen willen we een betaalbare oplossing bieden voor starters, jongeren en alleenstaanden tot de nieuwbouw op de uitleglocaties gereed is.
-
We hebben de afspraak dat de op de aangegeven locaties de woningen maximaal 15 jaar blijven staan; dus tijdelijk. Permanente bouw willen we laten landen op onder andere de uitleglocaties.
Woningnood
-
Woningbouw heeft lang stilgelegen vanwege bevolkingskrimp in de Achterhoek. Deze ontwikkeling is veranderd. Toen dat duidelijk werd is het beleid gedraaid en is er ingezet op nieuwbouw.
Flexwoningen en invulling locatie
-
De flexwoningen zullen worden gerealiseerd door investeerders, wie dat zijn is nu nog niet bekend.
-
Het is nog niet bekend welk typen flexwoningen er straks gerealiseerd zullen worden. Dit is mede afhankelijk van de partij die de flexwoningen gaat realiseren. Belangrijk is wel dat het betaalbare woningen zijn en er een ruimtelijk goede aansluiting moet zijn bij de bestaande woningen, dit wordt getoetst door de gemeente.
-
Nee, in principe zit er één slaapkamer in. De woningen zijn gericht op doorstroming naar de reguliere woningmarkt.
-
Dit is een terechte opmerking. Dit is een technische vraag waar we rekening mee moeten houden ook qua positionering van de flexwoningen.
-
De parkeernorm zal hoger zijn dan één auto per flexwoning, wat deze definitief wordt staat nog niet vast. We zullen per locatie kijken naar een goede parkeeroplossing en een veilige situatie.
-
Er wordt op dit moment een laadvisie opgesteld binnen de gemeente, hierin wordt ook nieuwbouw meegenomen. Wanneer deze is vastgesteld is hier meer duidelijkheid over.
-
Dat is nu nog niet duidelijk.
-
De oppervlakte zal naar verwachting zo’n 50m2 zijn. De basis bestaat uit een woonkamer, keuken, slaapkamer en een badkamer. Eventueel komt er een berging en er zal ruimte zijn voor een terras, er zit geen grote tuin bij.
Verhuur
-
Het moet gaan om sociale huurwoningen. We willen de huurprijzen borgen middels een huur- of erfpachtovereenkomst met de ontwikkelaar. In deze overeenkomst worden de maximale huurprijzen vastgelegd. Deze moeten onder de liberalisatiegrens blijven (de grens die bepaalt of een woning tot de sociale huursector behoort). Omdat met de huuropbrengst in 15 jaar geen sluitende explotatie kan worden behaald, krijgen de woningen na 15 jaar een tweede leven op een volgende locatie. Dit wordt ook in de huur/erfpachtovereenkomst geregeld.
-
In de presentatie is een indicatie gegeven voor de huurprijzen. We nemen opmerking over de lagere huur voor jongeren mee.