Uw monument energiezuinig

Is energiezuinig wonen mogelijk in een monument? Hoe doe je dat zonder de aanwezige monumentale waarden aan te tasten? Waar kan ik informatie vinden?

Monumenten zijn gebouwen die bewezen hebben dat ze duurzaam zijn. Ze gaan eeuwenlang mee. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk.

Van invloed op het energiegebruik zijn onder meer woongedrag, isoleren en energieopwekking. Verwarm bijvoorbeeld alleen de vertrekken die gebruikt worden en op het moment dat ze gebruikt worden. Wilt u isoleren? Zorg dan voorafgaand aan het isoleren voor kierdichting bij ramen en deuren. Ook het toepassen van dikke gordijnen, levert al snel meer comfort op. Als het dan nog te koud is kunt u overwegen om isolatieglas aan te brengen. Voor monumenten is speciaal glas ontwikkeld: het zogenaamde monumentenglas. Dat past goed in de bestaande sponningen en ook het historische beeld van uw pand blijft gehandhaafd.

Meer informatie

Voor eigenaren van monumenten is op verschillende websites informatie te vinden over de mogelijkheden maar ook de risico’s die bepaalde aanpassingen met zich meebrengen.

Contact met de gemeente

Overweegt u uw monument energiezuiniger te maken? Neem dan contact op met Dennis Ankersmid van de gemeente Oude IJsselstreek via (0315) 292 292. Hij kan u verder helpen om de mogelijkheden in uw persoonlijke geval nader te bepalen. Hij kan voor u, in het kader van vooroverleg, ook een afspraak maken met de adviseurs van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.