Tweede Paspoort

Algemeen

De gemeente verstrekt op verzoek een tweede paspoort aan mensen die vaak in het buitenland moeten zijn.

Het kan voorkomen dat in uw eerste paspoort stempels staan van landen die in conflict zijn met de landen die u moet bezoeken. Dat kan problemen opleveren bij de toelating tot die landen. Een tweede paspoort kan dan uitkomst bieden.

Een tweede paspoort kan ook nodig zijn als u regelmatig dringend moet reizen naar landen waar een visum voor verplicht is. Bijvoorbeeld als uw paspoort al bij een ambassade is voor het aanvragen van een visum. U kunt dan met het tweede paspoort een visum aanvragen voor een ander land. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan

Vanaf 2024 t/m 2028 wordt het - naar verwachting - een stuk drukker met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek. Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u deze op tijd in huis heeft. Meer informatie over de paspoortpiek.

Wat u moet weten

U kunt uw paspoort tijdens onze openingstijden altijd zonder afspraak ophalen. U haalt uw paspoort persoonlijk op.

Vingerafdrukken

In het paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Zorg voor schone vingers. Verfresten en ander vuil op uw vingers kunnen problemen geven bij het nemen van vingerafdrukken.

Spoedaanvraag

Heeft u het nieuwe tweede paspoort snel nodig? Geef dan tijdens uw afspraak aan dat u gebruik wilt maken van de spoedprocedure. De wachttijd is dan korter maar het kost ook meer (kijk bij 'Kosten'). Als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag ophalen. Als u uw paspoort kwijt bent kan een spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Geldigheid paspoort

Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Voorwaarden

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente van onze gemeente.
 • Uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U kunt ook een tweede zakenpaspoort aanvragen.
 • U moet kunnen aantonen dat u in een reis achtereenvolgens verschillende landen moet bezoeken waarbij er een grote kans is dat er problemen zijn bij toelating tot een land. In de lijst met conflicterende landen kunt u zien welke landen in conflict zijn met elkaar. 
 • U moet kunnen aantonen dat u regelmatig dringend moet reizen op een moment dat uw nationale paspoort in verband met visumaanvraag bij een buitenlandse vertegenwoordiging (bijvoorbeeld ambassade, consulaat) is.
 • Het moet om een land gaan waar niet met een Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd.

Meenemen

 • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. Bekijk deze eisen op de website van de Rijksoverheid.
 • Originele documenten waarmee u aantoont dat u een tweede paspoort nodig heeft.
 • Alle reisdocumenten die u heeft.
  Is uw paspoort gestolen of kwijt? U vult een verklaring van vermissing in tijdens uw aanvraag.
 • Geld. U betaalt het paspoort contant of per pin bij de aanvraag.

Kosten

 • De kosten dienen bij de aanvraag van het paspoort te worden voldaan.
 • Wij geven de voorkeur aan betaling per pin. Wilt u toch contant betalen? Het kan zijn dat u langer moet wachten.
ProductKosten 2024
Paspoort€ 83,85
Toeslag spoedprocedure€ 57,05

Hoe lang het duurt

De aanvraag duurt 5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het paspoort kunt ophalen en wat u moet meenemen bij het ophalen. Haal het paspoort binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een reisdocument? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.