Paspoortpiek

Veelgestelde vragen over de paspoortpiek

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst tien jaar geldig. Daarvoor waren ze vijf jaar geldig. Dat betekent dat het vijf jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na tien jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

In het voorjaar is het altijd drukker met aanvragen. Tijdens de paspoortpiek verwachten we een extra grote drukte.

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt. En neem de documenten mee die nodig zijn voor de aanvraag, zo voorkomt u dat u op dat moment misschien toch niet geholpen kunt worden. Denk daarbij aan uw huidige reisdocumenten, toestemmingsformulieren bij kinderen en een pasfoto van maximaal zes maanden oud. 

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels. Deze regels vindt u op de website van rijksoverheid.

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. Tijdens de paspoortpiek is het wel moeilijker om u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals vermeld staat op de website van rijksoverheid.

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat in de volksmond vaak ’verlengen’ genoemd.