Strooiroutes

Zodra het glad dreigt te worden strooit team Buitendienst/Beheer van de gemeente Oude IJsselstreek volgens een vaste route. Eerst de hoofdwegen en fietspaden zoals in het gladheidsbestrijdingplan is vastgesteld. Dit zijn de zogenoemde A - routes. De strooiroutes vindt u onder het kopje strooiroutes.

De gemeente strooit als eerste de hoofdroutes, dat gebeurt vaak al in de middag of avond en ’s-nachts (dus buiten kantooruren). 

Overdag worden na de hoofdroutes eerst de wegen bij bejaardenwoningen onder handen genomen en daarna de overige wegen. Het kan bij sneeuwval dus enige dagen duren voordat alle wegen gestrooid zijn.

Als er bijna geen gebruik wordt gemaakt van wegen waar gestrooid is, kan het zout niet mengen met de sneeuw en blijft het glad. Daarnaast kan vast gereden sneeuw niet weggeschaafd worden. Daardoor kan het langer glad blijven, ondanks dat er gestrooid is.

Bijzonderheden / Meldingen

De medewerkers van de strooiploegen doen hun uiterste best om de gemeente bij gladheid zo goed en veilig mogelijk toegankelijk te houden. Toch kunnen zij niet altijd voorkomen dat er in de wintermaanden enige overlast blijft bestaan als gevolg van de weersomstandigheden.

U kunt zelf via ons meldingenpunt meldingen, als gevolg van het winterse weer, doorgeven. Via de website kunt u volgen hoe de melding wordt afgehandeld. Ook kunt u bellen met vragen over gladheid of om meldingen door te geven: (0315) 292 292. Als er naar aanleiding van een melding reden is om het gladheidbestrijdingsplan aan te passen dan zal dit gebeuren.

Als er sprake is van een zeer gevaarlijke (levensbedreigende) situatie, bel dan ons calamiteitennummer: 06 10 93 28 92.

A en B strooiroutes

De gemeente kan niet overal strooien. Doorgaande wegen krijgen altijd voorrang zodat hulpdiensten ongehinderd hun werk kunnen blijven doen. Het uitgangspunt is dat iedereen binnen een redelijke afstand een gestrooide weg kan bereiken. De gemeente Oude IJsselstreek onderscheidt A en B-routes. De A-routes worden als eerste gestrooid, zowel buiten als binnen werktijd. De wegen die onder de B-routes vallen worden alleen binnen werktijd gestrooid en pas als de A-routes klaar zijn. Fietspaden worden meegenomen in de A en B routes.

A-Routes

  • alle hoofdwegen    
  • belangrijke ontsluitingswegen naar een woonwijk, dorpscentrum, centrale parkeerplaats of  bedrijventerrein 
  • busroutes   
  • belangrijkste toegangsweg naar hulpdiensten, scholen,zorgcentra, station en gemeentehuis

B-Routes

  • bedrijventerreinen   
  • de belangrijkste straten in de wijk

De B-routes zijn de wegen die in principe pas na een aantal dagen aan de beurt komen na bv. (hevige) sneeuwval. Woonstraten worden niet gestrooid, want er is vaak te weinig verkeer om het zout te laten werken. Daarbij komt dat geparkeerde auto’s het bijna onmogelijk maken om te strooien of sneeuw te ruimen. Toch wordt na vijf dagen, waar mogelijk, alle wegen sneeuw- of ijsvrij gemaakt.

Bekijk meer informatie in de video.

Op pad met de strooidienst