Projecten van de werkgroep Onbeperkt Meedoen

Onbeperkt ontmoeten

De werkgroep Onbeperkt Meedoen maakt zich er sterk voor dat iedereen mee kan doen. Elkaar ontmoeten is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Dat kan op verschillende momenten.

Ben je nieuwsgierig naar wat wij als werkgroep doen, of wil je misschien wel met ons meedoen? Stuur dan een email naar info@werkgroeponbeperktmeedoen.nl                                   

Vriendencafé

Elke vrijdagavond is er in de kantine van Atletico een ‘vriendenclub’. Daar kan iedereen (met en zonder beperking) terecht voor een gezellige avond. Om 19.30 uur staan de koffie, thee of iets anders voor je klaar. Kom langs voor een praatje, een potje kaarten of rummikub. En er is ook een prikkelarme ruimte.

Bekijk ook het artikel in de Gelderse Post waarin Christiaan Wentink vertelt hoe hij zijn droom heeft gerealiseerd  en een een plek heeft gecreëerd voor mensen die nauwelijks de deur uit komen om vrienden te ontmoeten.

Testen van toegankelijkheid op evenementen

Een aantal leden van de werkgroep bezoekt verschillende evenementen en festivals. Doel was om de toegankelijkheid te testen en in gesprek te gaan met de organisatie over eventuele aanpassingen. Er is onder andere gekeken naar toegankelijkheid van toiletten, de bar, het parkeren en of de aanrijroute geschikt is voor mensen in een rolstoel. Het is fijn om te merken dat organisatoren open staan voor alle suggesties en dat er ook daadwerkelijk iets mee wordt gedaan.

Weet je een evenement en wil je laten testen of het al onbeperkt toegankelijk is? Stuur dan een mail naar evenementen@werkgroeponbeperktmeedoen.nl

Testen van toegankelijkheid op evenementen

Huntenpop

De werkgroep werkt intensief samen met het bestuur van Huntenpop. Er staan leden van onze werkgroep bij de ingang om mensen met een beperking op het festival te ontvangen.

Prikkelarm uur op kermis

Bijna iedere kermis in onze gemeente heeft een prikkelarm uur. Zo kunnen ook inwoners die slecht tegen geluid, licht of prikkels kunnen ook genieten van de kermis.

Silvolde heeft eerst Prikkelarme uur kermis in Oude IJsselstreek

Toilettenactie

In mei 2019 zijn 3 leden van ons gestart met de toilettenactie als ‘MTT werkgroep’. MTT staat voor ‘Meer Toegankelijke Toiletten’. 

De gemeente heeft zich aangesloten bij de HogeNood-app. Hiermee zie je in één oogopslag waar je als inwoner of bezoeker van Oude IJsselstreek gebruik kunt maken van een toilet. Ook krijg je extra informatie over dit toilet, bijvoorbeeld of het rolstoeltoegankelijk is.

We hebben ondernemers en winkeliers gevraagd of mensen zonder verplichtingen gebruik mogen maken van hun toilet. Bijna overal wilden ze meedoen met de toilettenactie. Die locaties hebben we toegevoegd aan de Hoge Nood app. Bijna overal mochten we ook een oranje toiletsticker bij de ingang plakken. Daar hebben we een foto van gemaakt en op de Facebookpagina van de werkgroep geplaatst

De gemeente had 7 semi openbare toiletten toen we begonnen met de toilettenactie en in 7 maanden tijd waren het al 70! Inmiddels heeft de gemeente Oude IJsselstreek meer dan 100 semi-openbare toiletten. Eind 2019 werden we door de toiletalliantie zelfs benoemd tot meest toiletvriendelijke gemeente van heel Nederland!

Een lid van onze werkgroep heeft over onze succesvolle toilettenactie bij een VNG bijeenkomst een workshop gegeven voor andere gemeenten. Ook gaf ze een presentatie over de actie bij het toilet-symposium van de toiletalliantie. Naar aanleiding daarvan zijn andere gemeenten ook actief aan het werk gegaan om te zorgen voor meer opengestelde toiletten in hun gemeente.

75e sticker voor semi-openbaar toilet in Oude IJsselstreek

Website gemeente toegankelijker

Met onze werkgroep ‘Digitale toegankelijkheid’ is de gemeente actief bezig gegaan om de website van de gemeente zo toegankelijk mogelijk te maken. Er is bijvoorbeeld gekeken naar kleur, indeling en taalgebruik. Een lid van onze werkgroep heeft teksten gecontroleerd op eenvoudig taalgebruik zodat zoveel mogelijk mensen de tekst begrijpen.

Op advies van een ander lid van onze werkgroep is het logo van de gemeente veranderd zodat die nu duidelijker zichtbaar is voor mensen met een beperking

Ook zijn standaard brieven van ambtenaren aangepast, zodat ze beter te begrijpen zijn voor mensen met een lage opleiding of met een niet Nederlandse achtergrond.

Waarmerk Drempelvrij website Oude IJsselstreek

Ongehinderd app

In de Ongehinderd app kun je de toegankelijkheid van locaties in gemeenten zien. Door de organisatie is de gemeente Oude IJsselstreek getest op rolstoel-toegankelijkheid. Een lid van onze werkgroep is als ‘mysterie guest’ naar diverse locaties in de gemeente gegaan om ze met haar mindere gezichtsvermogen te testen op toegankelijkheid. De testers waren verrast door de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de werknemers en de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek!

Onbeperkt op school

Kinderen van basisscholen krijgen van ons op verschillende manieren informatie over hoe het is om te leven met een beperking. De leerlingen mogen bijvoorbeeld lopen met een blindengeleide stok of in een rolstoel zitten. En heel belangrijk, ze krijgen ook theorie over beperkingen die je niet aan de mensen ziet. Voor deze workshop bezoeken we groep 6, 7 en 8 van basisscholen.

Ben je geïnteresseerd in een gastles ‘Onbeperkt op School’, stuur dan een mail naar scholen@werkgroeponbeperktmeedoen.nl  

Adviesgroep

De adviesgroep helpt mensen die moeite hebben hun hulpmiddel te gebruiken uit angst of schaamte. Ze komen bij de mensen thuis en gaan samen met hen de straat op, bijvoorbeeld om te oefenen met een scootmobiel.

Heb je advies nodig voor het gebruik van een hulpmiddel? advies@werkgroeponbeperktmeedoen.nl

Meeleesgroep

De meeleesgroep helpt de gemeente om brieven en teksten eenvoudiger te maken.