Onbeperkt meedoen

Wij zijn een inclusieve gemeente!’ Een kreet die bijna iedere gemeente op zijn website heeft staan. In de gemeente Oude Ijsselstreek roepen we dat niet alleen, we doen het ook.

In 2019 zijn we gestart met de werkgroep  ‘onbeperkt meedoen’. Dit is een groep van ervaringsdeskundigen (mensen met een beperking of mensen die te maken hebben met iemand met een beperking, bijvoorbeeld in gezin of werk). Wij werken samen met deze groep vrijwilligers om de gemeente nog toegankelijker te maken. Dat kan fysiek zijn, maar ook bijvoorbeeld het geschikt maken van de website en andere uitingen voor laaggeletterden en slechtzienden. De werkgroep is voor ons bijzonder inspirerend en waardevol hierin!

‘Prokkelen’ vinden wij erg belangrijk. We werken hierin samen met organisaties als Estinea, om kansen op werk te vergroten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Muhammed en Johanna zijn twee medewerkers die sinds een aantal jaren met veel plezier bij ons werken.

In onderstaande video vertelt Muhammed waarom hij het naar zijn zin heeft in onze organisatie en waarom hij het zo belangrijk vindt om een baan te hebben.

Bas Schut, teammanager bij gemeente Oude IJsselstreek:

“Drie jaar geleden deed de gemeente Oude IJsselstreek voor het eerst mee aan de Prokkelweek. Wij waren nieuwsgierig naar het leven van mensen met een verstandelijke beperking die in onze gemeente wonen. Zowel de cliënten als de ambtenaren vonden het een fantastische dag. Het was ontwapenend om te zien hoe trots de cliënten van Estinea hun woon- en werkomgeving lieten zien. Maar ook: hoe tevreden met de kleine dingen in het leven ze waren. Onze ambtenaren concludeerden na afloop dat zijzelf en vele anderen daar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.”

“Ik ben van mening dat een gemeentehuis een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. En dus moeten ook de medewerkers die daar werken dat zijn. Daarom werkten wij na deze Prokkelweek samen met Estinea een plan uit om enkele cliënten van hen te laten meedraaien in het gemeentehuis. Ondertussen zijn drie cliënten van Estinea bij ons aan de slag. Het is zo’n succes dat we dit plan de komende jaren nog verder gaan uitzetten, want we willen dat nog veel meer mensen met een beperking hier kunnen werken.”