Achterhoekse gemeenten tekenen akkoord om kunst, cultuur en erfgoed samen te versterken

Winterswijk - De acht Achterhoekse gemeenten Winterswijk, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Aalten, Montferland, Doetinchem, Bronckhorst en Berkelland hebben het Cultuur- en Erfgoedakkoord ondertekend. Daarmee leggen zij hun samenwerking vast om kunst, cultuur en erfgoed in de Achterhoek samen verder te versterken. Het akkoord markeert een nieuwe stap in de samenwerking binnen de regio, die in 2024 is erkend als officiële Cultuurregio door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De acht Achterhoekse gemeenten werken al jarenlang samen met zes culturele instellingen en de provincie Gelderland in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Vanuit dit pact zijn de afgelopen jaren succesvolle projecten opgezet rond cultuuronderwijs, erfgoedparticipatie en publieksactiviteiten, zoals Silo Art Tour, dialectproject Wiesneus en Kunst door de brievenbus. Ook is er veel geïnvesteerd in het versterken van organisaties en vrijwilligers in de culturele sector.

Nieuwe fase: Cultuur- en Erfgoedakkoord

Met het nieuwe akkoord kiezen de Achterhoekse gemeenten ervoor om hun samenwerking te verdiepen en cultuur sterker te verbinden aan andere maatschappelijke thema’s zoals welzijn, leefbaarheid, toerisme en economie. Ze nemen hiermee samen de regie in handen en werken aan een duidelijke culturele koers voor de regio.

Vier duidelijke ambities

De komende jaren richten de gemeenten zich op vier speerpunten:

  • Cultuur en erfgoed voor elk kind. Elk kind in de regio krijgt toegang tot cultuuronderwijs, met aandacht voor erfgoed en ambacht.
  • Meedoen en talenten laten groeien. Cultuur- en erfgoedbeoefening moet laagdrempelig zijn. We ondersteunen talentontwikkeling en versterken verenigingen en vrijwilligers.
  • Cultuur en erfgoed als middel voor ontmoeting en welzijn. Cultuur en erfgoed worden ingezet om mensen samen te brengen en de leefbaarheid te vergroten.
  • Trots op onze regio. We investeren samen in goede cultuur- en erfgoedvoorzieningen die bijdragen aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving.

Kwartiermaker als aanjager

Om deze ambities goed uit te voeren, stellen de gemeenten een kwartiermaker aan voor de periode 2025–2027 die wordt ondergebracht bij de Achterhoek Ambassadeurs. Deze persoon coördineert de samenwerking, voert een regionale, provinciale en landelijke lobby, zorgt voor meer zichtbaarheid van cultuur en erfgoed in de regio en gaat op zoek naar aanvullende financieringsmogelijkheden. Met dit akkoord bundelen de acht gemeenten hun krachten en maken ze kunst, cultuur en erfgoed toegankelijk voor iedereen en zorgen dat ze blijvend bijdragen aan een sterke, leefbare en trotse regio.

Groepsfoto cultuur en erfgoed akkoord