Koersdocument huisvesting vluchtelingen vastgesteld: hoe ziet het vervolg eruit?

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft op 17 april het Koersdocument Huisvesting Vluchtelingen vastgesteld. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de manier waarop de gemeente invulling geeft aan de opvang van vluchtelingen. Het document beschrijft hoe wij, samen met partners, zorgen voor passende opvang en huisvesting voor Oekraïense ontheemden, asielzoekers en statushouders.

Wat betekent dit?

Oude IJsselstreek kiest voor een aanpak die ook op de lange termijn werkt. Daarbij kijken we niet alleen naar de regels, maar vooral naar wat goed is voor mensen en de samenleving. Net als andere gemeenten in Nederland leveren wij een bijdrage aan de opvang van mensen die onze steun nodig hebben. In Oude IJsselstreek doen we dat op drie manieren:

• het bieden van opvang aan Oekraïense ontheemden;
• het huisvesten van statushouders;
• en, op termijn, de realisatie van een grotere opvanglocatie voor asielzoekers (een zogenoemd asielzoekersdorp of AZD) in samenwerking met COA, de gemeente Doetinchem en de provincie.

Besluitvorming door de gemeenteraad

De gemeenteraad heeft het koersdocument na een open en respectvol debat vastgesteld. Daarbij is een wijzigingsvoorstel (amendement) aangenomen dat regelt dat het bijbehorende addendum (toegevoegde bijlage) integraal (volledig) onderdeel uitmaakt van het besluit. In het addendum staat onder meer dat het aantal opvangplekken wordt gemaximeerd tot 448, waarvan maximaal 368 voor asielzoekers en maximaal 80 voor statushouders. Ook is afgesproken dat een AZD met dit aantal plekken niet in een kern wordt gerealiseerd, maar op een afstand van 1 tot 2 kilometer buiten een dorpskern. Veiligheidsvoorzieningen, onderwijs en zorg worden vastgelegd in een overeenkomst met het COA, nadat de raad daarover zijn wensen en bedenkingen heeft kunnen uitspreken.
De raad sprak brede steun uit voor de voorgestelde aanpak en benadrukte het belang van draagvlak in de samenleving.

We vinden het belangrijk om deze mensen goed op te vangen. Niet alleen omdat het onze verantwoordelijkheid is, maar ook omdat we vinden dat dit hoort bij een inclusieve samenleving. We zorgen voor een veilige en eenvoudige opvang, dichtbij werk, school en zorg.

Wat merkt u daar nu van?

Het zal nog enige tijd duren voordat het AZD ook daadwerkelijk is gerealiseerd en er mensen opgevangen kunnen worden. Hiervoor moeten we onder meer eerst een geschikt perceel vinden, vervolgens een bestemmingsplantraject doorlopen en daarna moet een bouwvergunning worden afgegeven. Omdat wij inzetten op een grotere locatie met 448 opvangplekken, hoeven we de komende twee jaar geen andere opvang voor asielzoekers te realiseren. Ondertussen blijven we werk maken van opvang voor Oekraïners en passende huisvesting voor statushouders.

Transparantie en betrokkenheid

De gemeente vindt het belangrijk om transparant te zijn. Inwoners worden op verschillende momenten geïnformeerd en betrokken. Zodra er een mogelijke locatie voor het AZD in beeld is, worden omwonenden en belanghebbenden actief uitgenodigd om mee te denken en vragen te stellen. Er komt onder meer een informatieavond en er wordt een klankbordgroep gevormd.

Meer informatie

Het volledige koersdocument vindt u hier.

Vragen?

Heeft u vragen of zorgen? Dan kunt u altijd contact opnemen via E opvangvluchtelingen@oude-ijsselstreek.nl of T (0315) 292 292.