Herziene versie Uitnodigingskader wonen buitengebied

In oktober 2023 heeft de gemeenteraad het Uitnodigingskader wonen buitengebied vastgesteld. In dit uitnodigingskader zijn nieuwe en ruimere mogelijkheden opgenomen voor de ontwikkeling van woningbouw in het buitengebied. Er is nu ruim een jaar met het beleid gewerkt. We hebben dit beleid geëvalueerd, wat aangescherpt en duidelijker beschreven. Deze herziene versie is op 17 april door de raad vastgesteld.

Het uitnodigingskader biedt flexibiliteit voor wat betreft het aantal en het type woningen dat gebouwd kan worden. Ook biedt het uitnodigingskader ruime mogelijkheden voor splitsing van woningen en de ontwikkeling van landgoederen. Daarnaast kan de locatie waar bebouwing wordt gesloopt, woningbouw op een andere locatie mogelijk maken. Daarmee wordt de kwaliteit van het buitengebied versterkt, én kan er een bijdrage worden geleverd aan de behoefte aan kleinere, en betaalbare woningen – ook in het buitengebied. 

Druk bezochte informatieavonden

Begin vorig jaar zijn er informatieavonden gehouden om het uitnodigingskader toe te lichten. Deze avonden werden druk bezocht. Sindsdien zijn er ook meer dan tachtig keukentafelgesprekken gevoerd en meer dan zestig principeverzoeken behandeld. Verder zijn er nu diverse vervolgprocedures in behandeling waarin gebruik wordt gemaakt van het uitnodigingskader. Uit deze gesprekken is gebleken dat niet alles in dit uitnodigingskader helder was. Daarom is aan de hand van alle vragen en opmerkingen een herziene versie gemaakt. 

Wethouder Ria Ankersmit over het uitnodigingskader: “Het is een win-winsituatie. Zaken die niet meer in gebruik zijn in de functie waarvoor deze ooit gebouwd zijn, zoals oude stallen, vloerplaten en mestsilo’s, maken ruimte voor woningen of bijgebouwen die goed in de omgeving passen. Kwaliteitsverbetering van bestaande erven in ons buitengebied en het behoud van leefbaarheid zijn leidend in deze.”

Puntensysteem

Aanvragen met betrekking tot het uitnodigingskader bestaan bijvoorbeeld uit (agrarische) bedrijfslocaties die niet meer actief zijn. Hierbij wordt dan op locatie alle bedrijfsbebouwing gesloopt. Zo worden er ontwikkelpunten verdiend. Ook met het aanleggen van landschapselementen kunnen punten worden verdiend. Deze ontwikkelpunten kunnen worden ingezet om woningbouw mogelijk te maken op deze, of een andere plek. Ontwikkelpunten moeten binnen tien jaar worden ingezet op een willekeurige plek in het buitengebied van de gemeente. Het is daarmee ook mogelijk om de ontwikkelpunten aan iemand anders over te dragen of te verkopen binnen de gemeente.

Meer informatie over het uitnodigingskader vindt u hier