Gebruiken openbare ruimte

Mag ik een container zomaar op de stoep plaatsen? En als ik ga verbouwen, mag de kraan even op de weg? Dit zijn vragen die allemaal te maken hebben met het gebruiken van de openbare ruimte. Dat is ruimte die door iedereen gebruikt kan worden.

Openbare ruimte heeft altijd een functie, zoals een openbare parkeerplaats, een speeltuin, een weg of een stoep. Het kan voorkomen dat je als inwoner of ondernemer een stukje openbare ruimte tijdelijk wilt gebruiken. In sommige gevallen moet je daarvoor een vergunning aanvragen. Op een stoep moet er bijvoorbeeld minimaal 1,5 meter overblijven om langs te lopen. Dus als je aan de slag gaat met je voortuin en de stoep tijdelijk gebruikt om je kruiwagen te plaatsen én er blijft 1,5 meter over, dan kan dat zonder vergunning. Maar als je er een kraan neerzet die de stoep blokkeert, dan moet je een vergunning aanvragen. Voor de weg geldt in dit geval dat er 4,5 meter vrij moet blijven.

Wil je weten wat er in jouw geval van toepassing is? Neem contact met ons op en we helpen je verder: 0315 – 292 292. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend.

Artikel 2:10 van de Algemeen Plaatselijke Verordening

Hierin staan deze regels vastgelegd.

  1. Het is verboden een openbare plaats anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan, als:
    1. het gebruik schade toebrengt of kan toebrengen aan de weg, de bruikbaarheid van de weg belemmert of kan belemmeren, dan wel een belemmering vormt of kan vormen voor het beheer of onderhoud van de weg; of
    2. het gebruik niet voldoet aan redelijke eisen van welstand.
  2. Van een belemmering voor de bruikbaarheid van de weg is in ieder geval sprake wanneer niet ten- minste een vrije doorgang van 1,5 m wordt gelaten op voetpaden en van 4,5 m op de rijbaan voor fietsers of gemotoriseerd verkeer.
  3. Het college kan in het belang van de openbare orde of de woon- en leefomgeving nadere regels stellen ten aanzien van terrassen, uitstallingen en reclameborden.
  4. Het bevoegde bestuursorgaan kan ontheffing verlenen van het verbod in het eerste lid.
  5. In afwijking van het vierde lid kan het bevoegd gezag een omgevingsvergunning verlenen voor het in het eerste lid bedoelde gebruik, voor zover dit een activiteit betreft als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder j of k, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
  6. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op:
    1. evenementen als bedoeld in artikel 2:24;
    2. standplaatsen als bedoeld in artikel 5:17.
  7. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet beheer rijkswaterstaatwerken, artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994, of de provinciale wegenverordening.
  8. Het verbod uit het eerst lid is niet van toepassing op het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's, mits er wordt voldaan aan de Beleidsregels Oplaadpunten Elektrisch Vervoer gemeente Oude IJsselstreek.
  9. Op de ontheffing bedoeld in het vierde lid is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Let op: dat er ruim van te voren (minimaal drie werkdagen) overleg met de gemeente moet zijn over het gebruik. Dit omdat er bij eventuele wegafsluitingen de hulpdiensten geïnformeerd moeten kunnen worden.

Aan het in gebruik nemen van openbare ruimte zitten geen kosten verbonden.