Melden wateroverlast op straat

Melden wateroverlast

Piekbuien komen steeds vaker voor en worden heftiger. Als er veel regen valt in een korte tijd kan het zijn dat de riolering dit water niet direct kan verwerken. Dit heeft als gevolg dat er water op straat komt te staan. Vaak is dat niet erg en is dit kortdurend, het water verdwijnt meestal binnen een half uur tot uur in het riool. Wel kan dit in sommige gevallen worden ervaren als overlast en kan het leiden tot zorgen, problemen of schade.

Wat doet de gemeente?

De gemeente is zich bewust van de toenemende risico’s en problemen van het veranderende klimaat. Daarom voeren we klimaatstresstesten uit om in kaart te brengen waar kwetsbare gebieden in onze gemeente liggen. Zo’n stresstest laat zien hoe kwetsbaar een gebied is voor extreme neerslag, hitte, droogte en overstromingen.

In de klimaatagenda 2022-2026 staat beschreven hoe we de gemeente veilig, leefbaar en aantrekkelijk willen houden, met het oog op toenemende weersextremen. Samen met het ‘Water- en rioleringsplan 2024-2028’ stellen we beleid en plannen vast over de plicht die de gemeente heeft in de zorg voor riolering en water.’
Naast het doen van onderzoek en het opstellen van beleid, zijn we al verschillende projecten gestart (en deels afgerond), zodat er in de praktijk ook echt iets gebeurt. Om wateroverlast te verminderen hebben we in verschillende straten en op meerdere locaties infiltratieriolering en wadi’s aangelegd. De Laegte in Terborg is hier een mooi voorbeeld van. Op plekken als deze wordt regenwater los van vuilwater opgevangen, zakt het deels in de bodem en wordt het overige deel afgevoerd naar wadi’s.
Bij acute problemen van wateroverlast heeft de gemeente een storingsdienst die de problemen zo goed mogelijk probeert op te lossen.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Is het water bij een ondergelopen straat na een uur nog niet weggelopen, is het riool verstopt of zijn er losliggende putdeksels? Dan kunt u een melding maken. Op deze manier wordt uw melding het snelste en het beste afgehandeld.
  2. Voor spoedeisende meldingen kunt u ons bellen (Bij acuut gevaar belt u naar 112):
    1. tijdens kantooruren via telefoonnummer: (0315) 292 292
    2. buiten kantooruren via telefoonnummer: 06 1093 2892
  3. Deel uw foto’s en video’s van wateroverlast in de gemeente met ons. Stuur uw foto en/of video met vermelding van de datum en de locatie waar de foto of video is genomen via email info@oude-ijsselstreek.nl. Zo krijgen wij een goed beeld waar de overlast zicht voordoet.
  4. Een deel van de overlast en schade kan ontstaan door auto’s die (te hard) door ondergelopen straten rijden. Wij vragen u dan ook om rustig door deze straten te rijden of deze te mijden.
  5. Wateroverlast is een gezamenlijk probleem. Naast gemeentelijke grond, is een groot deel van de grond is in het bezit van particulieren en bedrijven. Als water beter kan infiltreren in de grond, zorgt dit voor minder druk op het riool. Onder andere het vergroenen van de tuin of het afkoppelen van de regenpijp helpen hierbij. Ook kunt u kijken of de bladvanger bij de regenpijp schoon is en of er bijvoorbeeld een ontlastput bij de regenpijp is. Kijk voor meer informatie en tips op www.weetvanwater.nl

Wateroverlast melden