Jaarverslag 2022

Inleiding

Voor u ligt het jaarverslag 2022 van de Adviesraad Sociaal Domein Oude IJsselstreek. In het verslag verder genoemd als ASD. De ASD is in 2021 veranderd qua samenstelling en wijze van werken. In samenspraak hebben de leden in heisessies een visie ontwikkeld ten behoeve van hun opdracht als ASD. Daarnaast heeft het geleid tot een andere wijze van werken.

In dit jaarverslag vindt u naast de visie en samenstelling van de raad, de adviezen die uitgebracht zijn, een financiële verantwoording en doelstellingen 2023.
Een ASD kan niet goed functioneren als er geen goede samenwerking is met de medewerkers van de gemeente. De ondertitel van ons groeidocument luidt dan ook: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Juist door deze samenwerking is het mogelijk om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek.

Terugkijkend op 2022 hebben er in de gemeente, het land en wereldwijd veel gebeurtenissen plaats gevonden. Deze zijn van grote invloed geweest op de bestaanszekerheid en de kansengelijkheid van de inwoners.
Begin 2022 was er opnieuw een lockdown ten gevolge van het Coronavirus Covid 19. Dit heeft veel invloed gehad op ieders leven. Ook in het kader van kansengelijkheid heeft Corona negatieve sporen nagelaten. In maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. We kunnen stellen dat in het coalitieprogramma duidelijk werd dat de ingeslagen weg ten behoeve van de transformatie van het sociaal domein voortgang zou hebben. De komende jaren zal m.n. aandacht en tijd besteed worden aan de uitvoering van de voorgenomen en vastgestelde transformatie. Daarnaast werden we geconfronteerd met de oorlog in Oekraïne en de effecten daarvan op de toestroom van Oekraïners, die hun land ontvluchtten, en de effecten van deze oorlog op de wereldwijde energiemarkt. De energiecrisis is voor iedereen merkbaar en voor velen ook van grote invloed op hun bestaanszekerheid.
De behoefte aan woningen passend bij de vraag is een vraagstuk dat veel aandacht vroeg en nog geruime tijd als werkdossier op tafel zal komen.

Het is dan ook duidelijk dat 2022 een jaar was waarin aandacht was voor deze ontwikkelingen, naast de vorming van een nieuw college, nieuwe coalitie en een nieuwe ASD. De ASD is content over zowel de samenwerking met het college en de medewerkers van de gemeente als over de samenwerking binnen de ASD.

Missie en visie Adviesraad

De leden van de adviesraad hebben in twee sessies onder begeleiding van Anita Nibbelink hun missie en visie, kernwaarden en bouwstenen voor de werkwijze besproken. De eerste versie is in september 2022 vastgesteld. Jaarlijks zal evaluatie van dit document moeten aangeven of er wijzigingen in visie, waarden of werkwijze nodig zijn.

Het document wordt opgenomen op de website van de gemeente en daarmee toegankelijk voor iedereen. In het document zijn de regeling en het reglement opgenomen van waaruit de raad werkt.

Op 4 oktober zijn de leden van de raad (her)benoemd door Burgemeester Otwin van Dijk, in aanwezigheid van de wethouders en twee medewerkers van de gemeente. Het was een feestelijke bijeenkomst, waarmee de start van de samenwerking daadwerkelijk een feit was.

Uit het groeidocument:

Missie:

De kerntaak van de Adviesraad staat omschreven in artikel 3 van de regeling. “De ASD adviseert en informeert het college van B&W gevraagd en ongevraagd over beleid en kwaliteit van de dienstverleningen en signaleert ontwikkelingen die van belang zijn voor het sociaal domein”.

Visie:

Voor de adviesraad is een goede samenwerking met B&W en de gemeentelijke organisatie essentieel om beleidsplannen te versterken op basis van dat wat er leeft bij de inwoners.
De samenleving verandert snel, evenals regel- en wetgeving. De ASD-leden zijn de spiegel van de samenleving in het sociaal domein en adviseren op basis hiervan het college van B&W.

We komen in onze (gefundeerde) adviezen tot een goede weging van de argumenten en intenties die bij verschillende partijen leven. We toetsen deze aan wat er speelt in de samenleving door te luisteren naar wat er leeft onder de inwoners. We zoeken daarvoor zichtbaar de verbinding met de (vertegenwoordigers van) inwoners enerzijds en het college van B&W en ambtenaren anderzijds. We toetsen zowel bestaand als voorgenomen beleid.

Daarvoor is het van belang dat we op de hoogte zijn van:

  • het voorgenomen beleid en de argumenten van B&W
  • de stappen in het beleidsvormende traject (wie worden hoe en wanneer geraadpleegd)
  • wat er leeft bij de inwoners
  • de uitwerking van het beleid (effecten, (mogelijke) impact en realisatie)
  • de evaluatie van beleid

We bevragen het college en ambtenaren zodat de adviesraad de intenties, de argumentering en de beoogde effecten van beleid kan wegen en een gewogen advies kan formuleren. Daarvoor willen we:

  • het uiteindelijk belang van beleid en beleidsvoornemens ontdekken (Wat is de reden voor dit beleid? Wie wordt er beter van?)
  • weten welke argumenten de beleidsvoornemens ondersteunen
  • weten welke meetbare effecten bestaand beleid zal hebben of heeft gehad.

We werken vanuit vertrouwen, respect en integriteit om:

  • het vertrouwen van het college, ambtenaren en inwoners te behouden en te versterken
  • drempels te slechten en mee te kunnen denken zonder dat dit door één van de partijen als bedreigend wordt ervaren
  • te komen tot een optimale samenwerking en een open dialoog
  • onze positie en bestaansgrond te versterken

Adviezen 2022 en reacties

In het groeidocument van de ASD staat dat zij aansluit bij het beleid van de gemeente zoals dat verwoord is in “Naar het hart van de beweging”. De transformatie van het beleid is nog volop gaande en de ASD wordt daarover op de hoogte gehouden. In 2022 is het nieuwe coalitieprogramma “Oude IJsselstreek maakt samen sterk” opgesteld. De ASD heeft met interesse het programma gelezen en op een aantal zaken vragen gesteld tijdens bijeenkomsten.

Elke vergadering wordt de ASD op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen op gemeentelijk niveau voor zover dat betrekking heeft op het sociaal domein. De adviesraad heeft in 2022 de volgende (gevraagde) adviezen opgesteld en een brief geschreven naar het college van B&W:

In het groeidocument van de ASD staat dat zij aansluit bij het beleid van de gemeente zoals dat verwoord is in “Naar het hart van de beweging”. De transformatie van het beleid is nog volop gaande en de ASD wordt daarover op de hoogte gehouden. In 2022 is het nieuwe coalitieprogramma “Oude IJsselstreek maakt samen sterk” opgesteld. De ASD heeft met interesse het programma gelezen en op een aantal zaken vragen gesteld tijdens bijeenkomsten. Elke vergadering wordt de ASD op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen op gemeentelijk niveau voor zover dat betrekking heeft op het sociaal domein. De adviesraad heeft in 2022 de volgende (gevraagde) adviezen opgesteld en een brief geschreven naar het college van B&W:

1. Onderwerp: Wijziging verordening Sociaal Domein
Datum 14-07-2022
De adviesraad heeft de conceptversie van de Wijziging Verordening Sociaal Domein na een mondelinge toelichting bestudeerd en een aantal suggesties betreffende leesbaarheid gegeven en een aantal suggesties ten behoeve van de uitvoering. De adviesraad heeft in september 2022 een uitvoerige en positieve reactie ontvangen waarin blijk gegeven werd van de verwerking van suggesties voor zover dat mogelijk was.

2. Reactie op Plan van Aanpak Energie Armoede
Datum: 12-07-2022
De adviesraad is zowel mondeling als schriftelijk op de hoogte gesteld van het plan van aanpak betreffende de energiearmoede. De ASD heeft, door middel van een reactie, het college een compliment gegeven over de voorgenomen acties om de inwoners te ondersteunen in de energiecrisis. Tijdens de reguliere vergadering zijn de ontwikkelingen betreffende energiearmoede besproken. De ASD is schriftelijk geïnformeerd over het vergroten van de doelgroep voor de energietoeslag door de norm te verhogen naar 130% van de bijstandsnorm. Tegelijkertijd werd de ASD geïnformeerd dat de gemeente maatwerkondersteuning aanbiedt aan inwoners die in zorgelijke situaties zitten.

4. Gelijke Onderwijskansen voor ieder kind: Beleidskader Onderwijskansen gemeente Oude IJsselstreek 2023
Datum: 13 december 2022
De adviesraad onderschrijft de urgentie van gelijke onderwijskansen. Het belangrijkste advies dat de ASD heeft gegeven is dat de gemeente en haar partners met ouders activiteiten ontwikkelen en hen als zodanig als partner meenemen (Niet óver ouders maar mét hen in gesprek gaan). Ouderbetrokkenheid is van groot belang in het kader van de taalontwikkeling van kinderen.
Een reactie van de gemeente werd in 2022 niet ontvangen.

5. Personele wijzigingen Stoer (brief)
In november 2022 werd bekend dat vier gezichtsbepalende personeelsleden van STOER plotseling vertrokken. De ASD heeft het college een brief geschreven waarin zij haar ongerustheid uitte in het kader van de doorgaande lijn betreffende de ingeslagen koers en de continuering voor de begeleiding van de inwoners. De ASD heeft een gesprek gehad met de wethouder over deze situatie. Er werd op dat moment geen advies geschreven. De ASD heeft wel aangegeven tijdens de reguliere vergaderingen verder geïnformeerd te willen blijven over de ontwikkelingen bij STOER.

6. Onderwerpen die (nog) niet tot een advies hebben geleid:
Maatschappelijke opvang / dakloosheid
De ASD had informatie ontvangen waaruit bleek dat het aantal personen dat geen dak- of thuis heeft is toegenomen. Tijdens de vergadering van 1 november is de ASD door de gemeente geïnformeerd over de stand van zaken betreffende de maatschappelijke opvang. De gegeven informatie heeft ertoe geleid dat er nog geen advies is opgesteld. De adviesraad heeft besloten dit onderwerp nader te onderzoeken.
In 2023 komt dit weer op agenda.

Adviesraad: samenstelling, vergaderingen, werkgroepen, samenwerking gemeente

Samenstelling

De adviesraad bestond in 2022 uit 9 leden. De leden van de ASD hebben verschillende achtergronden van waaruit zij hun expertise meenemen. Er is nog behoefte om de adviesraad uit te breiden. In 2023 zal daar aandacht aan geschonken worden.

Roy van Aalst (vicevoorzitter)
Riemke de Boer
Kor Datema
Henk Hengeveld
Lucy Hermsen (technisch voorzitter)
Ceril Katuin
Geertje van Lindenberg
Patricia Nijland
Robin Prijs

Vergaderingen

De adviesraad vergadert elke dinsdag van de maand m.u.v. de maand augustus. De vergaderingen zijn deels openbaar. Belangstellenden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via de contactambtenaar van de ASD, zodat het duidelijk is of in een andere ruimte vergaderd moet worden. In 2022 zijn 2 vergaderingen gebruikt voor de heisessies. In de aansluitende vergaderingen is de uitwerking van de heisessie in de vergaderingen besproken. Tijdens de vergadering van oktober zijn de leden van de ASD (her)benoemd en was er een nadere kennismaking met het college van B&W.

Werkgroepen

De leden van de ASD zijn verdeeld in 5 werkgroepen (zie bijlage 1). De verdeling is gemaakt op basis van interesse en/of ervaring. Werkgroepen bereiden specifieke onderwerpen voor en maken indien van toepassing een eerste opzet voor een advies. Het advies wordt door alle leden gelezen, waarbij eventuele op-/aanmerkingen toegevoegd kunnen worden. De voorzitter verstuurt het advies naar B&W en naar de medewerkers van de gemeente.

Samenwerking met de gemeente

Voor het goed kunnen functioneren als ASD is het van belang dat er een goede samenwerking is met de gemeente. Vanuit de gemeente wordt een contactambtenaar toegewezen. De contactambtenaar in 2022 was Bouke Goorhuis en bij haar afwezigheid Rieneke Eggens. De contactambtenaar is het aanspreekpunt van de ASD en heeft in 2022 ook zorg gedragen voor de notulen. Naast de contactambtenaar is een beleidsambtenaar tijdens de vergaderingen aanwezig. Deze beleidsambtenaar is inhoudelijk op de hoogte van de verschillende terreinen van het Sociale Domein. In 2022 was dat aanvankelijk Thomas Beke, vanaf april Linda Tackenkamp.

Tijdens de bespreking sluiten wethouders en andere medewerkers van de gemeente aan over specifieke onderwerpen.
2022 was het jaar waarin de leden van de ASD elkaar moesten leren kennen en de samenwerking verder vorm moesten geven. Dat gold ook voor de samenwerking met de medewerkers van de gemeente. Vertrouwen en samenwerken is geen vanzelfsprekendheid. We mogen terugkijkend vaststellen dat in de samenwerking en vertrouwen binnen de ASD en met de medewerkers van de gemeente een duidelijke positieve ontwikkeling is waar te nemen.

Financiële verantwoording

Voor 2022 was een budget beschikbaar van € 10.000, =. Niet ingezette middelen komen ten goede aan het sociaal domein.

Elk ASD-lid ontvangt in september een onkostenvergoeding van € 350, =. Hieronder vallen o.a. reiskosten, telefoonkosten, individuele administratiekosten (printer- papier kosten e.d.).

Daarnaast zijn er vergaderkosten en kosten voor attenties vertrekkende leden en zieke leden (lief en leed).

Ter versterking van de deskundigheid van de leden is het mogelijk om externe expertise in te huren en professionalisering van de leden in de vorm van (online) cursussen en bijeenkomsten in te zetten. De leden van de ASD oriënteren zich op de wijze waarop zij hun expertise kunnen versterken.

Voor geïnteresseerden is het financiële jaaroverzicht op te vragen bij de voorzitter.

Doelstellingen 2023

De ASD heeft voor 2023 de volgende aandachtspunten geformuleerd:

  • het versterken van de rol en positie van de ASD vanuit de missie en visie en de basis zoals omschreven in het groeidocument door:
    • het versterken van de zichtbaarheid voor de inwoners van Oude IJsselstreek via de website en via de Gelderse Post
    • het versterken van de contacten met organisaties en zo mogelijk met inwoners waardoor de leden van de ASD gevoed worden voor hun opdracht
    • Het uitbreiden van de raad, waarbij de voorkeur ligt bij de uitbreiding met een jeugdige inwoner en een inwoner met een andere culturele achtergrond.
  • Het volgen van de volgende dossiers:
    • Dakloosheid/ maatschappelijke opvang
    • STOER Versterkt!

Tot slot

Wij hopen u jaarlijks op deze manier op de hoogte te houden van onze werkzaamheden en de uitkomsten daarvan.
Zoals al eerder aangegeven “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. De ASD gaat ervan uit dat ze met alle betrokkenen binnen het sociaal domein op basis van een constructieve samenwerking haar steentje kan bijdragen in het belang van alle inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek.