Informatie voor Oekraïners

Website RefugeeHelp

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraiense vluchtelingen in Nederland.

Spreekuur en website Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk in Oude IJsselstreek houdt twee keer per week een spreekuur waar Oekraïners en Nederlanders terecht kunnen met vragen.  

  • Locatie: Emailleplein 32, 7071 AZ Ulft
  • Dagen:
    • maandag 10:30 - 13:30 uur
    • donderdag 10:30 - 13:30 uur

Робота з біженцями показує шлях

Зараз потрібна якісна та актуальна інформація, тому ми маємо два веб-сайти та консультацію куди Українці та Голландці можуть прийти із запитанням

Inschrijven in gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie (BRP) van de gemeente op aangifte van verblijf en adres waar ze (tijdelijk) verblijven. Neem hiervoor contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente Oude IJsselstreek via het algemene telefoonnummer: 0315 - 292 292

De gemeente heeft dan wel een identiteitsbewijs nodig, bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart. De gemeente moet ook kunnen vaststellen dat het een persoon is met de Oekraïense nationaliteit.

Voor minderjarigen die in gezinsverband zijn meegekomen en die geen identiteitsbewijs hebben, kunnen de ouders (bij gebrek aan overige documenten) een verklaring onder eed of belofte afleggen, waarmee de gemeente de identiteit van de kinderen vaststelt.

Digitaal platform voor Oekraïners

De gemeente heeft een digitaal platform ingericht met alle informatie voor Oekraïners die in Oude IJsselstreek verblijven en gastgezinnen. Ook kunnen Oekraiense vluchtelingen elkaar hier digitaal ontmoeten. 

Iedere dinsdagochtend inloop voor Oekraïners

In Oude IJsselstreek zijn er gastgezinnen die gevluchte Oekraïners opvangen en hun hulp aanbieden. Iedere dinsdag is er speciaal voor deze Oekraïners en hun gastgezinnen een open inloop van 10.00 -11.00 uur. Dit is bij Willem Tell aan de Kerkenstraat 17 in Silvolde.

Sociaal Werk Oude IJsselstreek organiseert deze wekelijkse inloop. Tijdens deze inloop kunnen Oekraïners elkaar ontmoeten. Er is een tolk aanwezig. Meer informatie bij Sociaal Werk Oude IJsselstreek, telefoon 0315 74 57 83 of mail naar info@sociaalwerk-oij.nl.

Algemene landelijke informatie

  • De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) geeft informatie over verblijf in Nederland.
  • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn voor Oekraïense vluchtelingen: +31 648158053. Via dit telefoonnummer kunnen ze een bericht inspreken in het Oekraïens of het Engels en dan krijgen ze in dezelfde taal antwoord op hun vraag.