Informatie voor Oekraïners

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland. En zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Nederland en andere EU-landen werken aan een regeling speciaal voor Oekraïners. De laatste informatie hierover vindt u op de volgende websites

 • Vluchtelingenwerk.nl: Op deze website staat relevante informatie, ook in het Oekraïens. Onder andere over opvang, werk en medische zorg 
 • De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) geeft informatie over verblijf in Nederland. De IND heeft ook een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen uit Oekraïne: 088-0430430 (kies voor optie 9, dan is de wachttijd korter.). Hier wordt Engels en Nederlands gesproken.
 • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn voor Oekraïense vluchtelingen: +31 648158053. Via dit telefoonnummer kunnen ze een bericht inspreken in het Oekraïens of het Engels en dan krijgen ze in dezelfde taal antwoord op hun vraag. 

 • RefugeeHelp 

 • COA: opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Spreekuur en website Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk in Oude IJsselstreek houdt twee keer per week een spreekuur waar Oekraïners en Nederlanders terecht kunnen met vragen.  

 • Locatie: Emailleplein 32, 7071 AZ Ulft
 • Dagen:
  • maandag 10:30 - 13:30 uur
  • donderdag 10:30 - 13:30 uur

Робота з біженцями показує шлях

Зараз потрібна якісна та актуальна інформація, тому ми маємо два веб-сайти та консультацію куди Українці та Голландці можуть прийти із запитанням

www.refugeehelp.nl

Inschrijven in gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie (BRP) van de gemeente op aangifte van verblijf en adres waar ze (tijdelijk) verblijven. Neem hiervoor contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente Oude IJsselstreek via het algemene telefoonnummer: 0315 - 292 292

De gemeente heeft dan wel een identiteitsbewijs nodig, bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart. De gemeente moet ook kunnen vaststellen dat het een persoon is met de Oekraïense nationaliteit.

Voor minderjarigen die in gezinsverband zijn meegekomen en die geen identiteitsbewijs hebben, kunnen de ouders (bij gebrek aan overige documenten) een verklaring onder eed of belofte afleggen, waarmee de gemeente de identiteit van de kinderen vaststelt.

Iedere dinsdagochtend inloop voor Oekraïners en hun gastgezinnen

In Oude IJsselstreek zijn er gastgezinnen die gevluchte Oekraïners opvangen en hun hulp aanbieden. Iedere dinsdag is er speciaal voor deze Oekraïners en hun gastgezinnen een open inloop van 10.00-11.00 uur. Dit is bij Willem Tell aan de Kerkenstraat 17 in Silvolde.

Sociaal Werk Oude IJsselstreek organiseert deze wekelijkse inloop. Tijdens deze inloop kunnen Oekraïners hun verhaal kwijt en landgenoten ontmoeten. Er is een tolk aanwezig. Meer informatie bij Sociaal Werk Oude IJsselstreek, telefoon 0315 74 57 83 of mail naar info@sociaalwerk-oij.nl.

Zorg en gezondheid

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen terecht bij een huisarts in de gemeente. Voor Oekraïners die bij gastgezinnen verblijven is de afspraak dat deze mensen terecht kunnen bij de huisarts van het gastgezin. Huisartsen en andere zorgverleners kunnen de kosten declareren via een subsidieregeling van het CAK vergoed. 

Vragen en antwoorden over zorg, vaccinatie, tolken en gezondheid van huisdieren is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Oekraïense kinderen die in onze gemeente verblijven kunnen onderwijs volgen. Ouders/verzorgers van kinderen uit Oekraïne in de basisschoolleeftijd (4 – 12 jaar) kunnen contact opnemen met de dichtstbijzijnde basisschool. De scholen gaat op zoek naar een passend aanbod voor de kinderen, indien nodig in overleg met andere scholen. 

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen zich aanmelden bij de Internationale Schakelklas (IKS) van het Metzo College in Doetinchem via het aanmeldformulier ISK Doetinchem (pdf, 162 KB). Vragen over de ISK kunt u stellen via isk@metzocollege.nl

Werk en Inkomen

Informatie over leefgeld en werk vindt u op de website van de Rijksoverheid.