Heerlijk thuis in huis

Langer thuis wonen met Heerlijk thuis in huis

Er gaat niets boven uw eigen huis. Hier voelt u zich thuis en bewaart u herinneringen. Daar wilt u zo lang mogelijk van genieten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw woning klaar is voor de toekomst? Wat zijn de beste keuzes als het gaat om comfort, veiligheid en energie?

‘Heerlijk thuis in huis’ helpt u op weg, zodat u veilig, duurzaam en comfortabel langer zelfstandig kunt wonen. Een gratis gesprek met een wooncoach kan u helpen meer inzicht te krijgen in uw woonwensen en de mogelijkheden. Een wooncoach denkt met u mee. En vervolgens krijgt u een persoonlijk en vrijblijvend advies met tips. U bepaalt zelf op welke manier u invulling geeft aan dit advies.

Bent u 55 jaar of ouder en eigenaar van een koopwoning? Dan kunt u een gratis en vrijblijvend gesprek aanvragen met één van de wooncoaches. Het project Heerlijk Thuis in Huis loopt tot eind 2024. Gedurende deze tijd ontvangen alle inwoners van 55 jaar en ouder met een eigen woning een brief van de gemeente over het project. Dat doen we in stappen. Heeft u nog geen brief ontvangen, maar wilt u zich al wel graag aanmelden voor een gesprek met een wooncoach? Dat kan. Via de website oudeijsselstreek.thuisloket.nl. Op deze website vindt u ook meer informatie en alvast handige tips om bijvoorbeeld energie te besparen.

Website Thuisloket

Wooncoaches gezocht!

Wilt u graag andere inwoners adviseren over lang, duurzaam en veilig thuis wonen? Dan is deze vrijwilligersvacature echt iets voor u!

Het Woongelukgesprek

Vanuit het project Heerlijk Thuis in Huis kunnen inwoners van boven de 55 zich aanmelden voor een gratis, vrijblijvend Woongelukgesprek. Deze Woongelukgesprekken worden gevoerd door vrijwillige wooncoaches. De wooncoach komt bij de inwoner thuis en geeft advies over lang, duurzaam en veilig wonen. Onderwerpen kunnen zijn: plezierig ouder worden, mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, energiebesparing en (het gevoel van) veiligheid in huis. De wooncoach kan, indien gewenst, ondersteunen bij het realiseren van concrete verbeteringen en oplossingen in en aan de woning. Deze kant-en-klare oplossingen worden aangeboden door een aantal organisaties zoals Agem en Zlimthuis.

Wooncoach Anita

Anita is wooncoach. Na jaren als wijkverpleegkundige gewerkt te hebben gaat ze bijna met pensioen. De rol van wooncoach sprak haar meteen aan. “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ben ook oprecht in ze geïnteresseerd. Ik luister graag naar de behoefte van bewoners. Dat geeft mensen de tijd om je te vertrouwen. Als mensen je vertrouwen dan durven ze sneller hun verhaal te doen en vertellen ze je meer. Met die informatie kan ik ze beter helpen.”

Wat wordt er van een wooncoach gevraagd?

  • U volgt een training van drie dagdelen om zo actuele kennis op te doen op het gebied van langer thuis wonen, veiligheid, sociaal en energie. Ook krijgt u tijdens deze training uitleg over het Woongelukgesprek en een instructie om te kunnen werken met de digitale vragenlijst via een speciale app. Per maand voert u 4 tot 6 Woongelukgesprekken voor de duur van 2 jaar. Daarnaast neemt u na elk Woongelukgesprek het initiatief voor een (telefonische) evaluatie
  • U bent aanwezig bij eventuele scholing en terugkombijeenkomsten
  • U levert Een Verklaring Omtrent het Gedrag aan.

Wat maakt het zo leuk om dit vrijwilligerswerk te doen?

  • Door uw kennis en adviezen kunt u een inwoner echt verder helpen als het gaat om duurzaamheid, comfort en veilig wonen
  • U heeft de vrijheid om afspraken in te plannen op de momenten dat het u uitkomt
  • U bent de spin in het web, omdat u zowel met bewoners als met organisaties contacten heeft

Vrijwillige wooncoach, dat wil ik doen!

Stuur een e-mail naar thuisloket@oude-ijsselstreek.nl en vertel daarin wie u bent, waarom u graag wooncoach wilt zijn en wat uw achtergrond is. Wij nodigen u dan uit voor een gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.