Uitnodiging buitenland, garantstelling of logiesverstrekking

Een garantstelling is een verklaring waarbij u borg staat voor de verblijfskosten van iemand die uit het buitenland naar Nederland komt.

Voor een verblijf in Nederland moet iemand uit het buitenland, naast een paspoort met een geldig visum, beschikken over voldoende geld om de verblijfskosten en de terugreis te kunnen betalen. Als bij binnenkomst daaraan wordt getwijfeld, kan de toegang tot Nederland worden geweigerd. Een garantstelling of logiesverstrekking helpt om een visum te krijgen. U staat dan namelijk financieel garant voor deze persoon.

Iedereen die 18 jaar is en in de gemeente Oude IJsselstreek woont kan een garantstelling aanvragen. Hij/zij moet de aanvraag persoonlijk indienen bij Burgerzaken. De garantstelling wordt ingevuld en aan de balie ondertekend. Daarna wordt direct de handtekening van de aanvrager gelegaliseerd.

Let op: Bij het formulier kunt u kiezen tussen garantstelling en logiesverstrekking. Gaat het om garantstelling dan is tevens de handtekening van de partner nodig en moet u dus met twee personen bij burgerzaken de handtekening zetten. Gaat het alleen om logiesverstrekking dan is één handtekening voldoende.

De garantstelling kan daarna worden verzonden naar degene die van plan is naar Nederland te komen. Hij/zij moet deze verklaring inleveren bij de Nederlandse consulaire vertegenwoordiging in het land van herkomst. De verklaring wordt dan afgegeven aan betrokkene bij het verlenen van een (toeristen)visum voor verblijf in Nederland.

U kunt bij Team Burgerzaken een formulier invullen en ondertekenen. Daarna kan uw handtekening meteen worden gelegaliseerd.

U moet een geldig legitimatiebewijs meenemen

Bekijk meer informatie en het formulier

Voor het opstellen van een garantstelling zijn geen kosten verschuldigd. Wel moet de handtekening van de aanvrager gelegaliseerd worden. Hieraan zijn kosten verbonden.

Legaliseren handtekening