Trouwen / Partnerschapsregistratie

Vormen van huwelijksvoltrekking

Onze gemeente biedt drie vormen van huwelijksvoltrekking aan:

Baliehuwelijk / Partnerschap

U kunt op maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur kosteloos trouwen. Dit is het baliehuwelijk. Het baliehuwelijk duurt ongeveer 5 minuten en er zijn maximaal 2 getuigen aanwezig. Dit huwelijk wordt aan een balie in de hal van het gemeentehuis gesloten.

Budgethuwelijk / Partnerschap

Het budgethuwelijk (kosten € 100,-) vindt plaats op maandag 10.00 uur en 10.30 uur in de voormalige raadszaal/bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis. Bij het budgethuwelijk mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn en duurt de ceremonie ongeveer 15/20 minuten. Er mogen wel ringen worden gewisseld en er is een standaard toespraak. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) mag de toga aan maar er zijn geen verse bloemen en er is geen gastheer/gastvrouw aanwezig. Er kan ook geen voorkeur voor een babs uitgesproken worden.

Volledig huwelijk / Partnerschap

Bij een volledig huwelijk kunt u in Oude IJsselstreek in principe overal trouwen of uw partnerschap registreren. Wel moet de locatie openbaar en goed toegankelijk zijn. Daarnaast kent de gemeente een aantal vaste trouwlocaties. De ceremonie is persoonlijk met ruimte voor eigen inbreng, te bespreken met de trouwambtenaar. Afhankelijk van de locatie is er voldoende ruimte voor familie en kennissen om het huwelijk bij te wonen. 

De trouwambtenaar neemt ruim van tevoren contact met u op en u krijgt een persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar.

De algemene voorwaarden vanwege de coronapandemie zijn natuurlijk van toepassing.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Wijziging vanaf 1 januari 2018

Als u na januari 2018 trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat, geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. 
Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het partnerschap van u samen is. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijke boedel. Wilt u tijdens uw huwelijk of partnerschap uw bezittingen of schulden apart houden dan moet hiervoor naar de notaris. Deze situatie verandert niet door de nieuwe wet. Voor meer informatie kunt u terecht op de website notaris.nl