Terborg

Terborg heeft ruim 4.500 inwoners en is de enige stad van de gemeente. Terborg kreeg in 1419 stadsrechten van de Heeren van Wisch. Gedurende het gehele jaar 2019 is dat feit middels allerlei activiteiten en festiviteiten feestelijk gevierd. Terborg is vernoemd naar de Burcht ‘ter burght' van de Heeren van Wisch, die in de twaalfde eeuw een burcht aan de oever van de Oude IJssel lieten bouwen. Die burcht, waaraan de voormalige gemeente Wisch haar naam dankte, is inmiddels verdwenen. Het huidige kasteel Wisch in Terborg is van een recenter datum. 

Centrum

Het Sint Jorisplein is de ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers. Hier vind je diverse horeca-gelegenheden en start het Ommetje Terborg-Etten, een wandelroute door de fraaie omgeving.

De Hoofdstraat is een winkel-, woongebied waar de plaatselijke ondernemers hun waren aan de man/vrouw brengen en waar met enige regelmaat (Hemelvaart, Kermis en met Kerst) activiteiten plaatsvinden die veel volk trekken. Verbeteringen aan de Hoofdstraat staan voortdurend op de agenda bij betrokken ondernemers, particulieren en bestuurders. Dat leidde onder meer tot de bouw van de Waelstate, restauratie van het Deurvorstpand, wijziging in het gebruik van de Georgiuskerk (van RK kerk naar evenementenlocatie) en de komst van nieuwe appartementen.

Ontmoeten

In Terborg kun je op verschillende manieren inwoners ontmoeten. We noemen de Rietborgh, die een belangrijke ontmoetingsplek is voor jong en oud, hulpbehoevend of hulpgevend. Het multifunctionele pand is voorzien van onder andere een basisschool, kinderopvang en een bloedafname locatie ondergebracht.

Bedrijvigheid is er volop in Terborg. Die concentreert zich bijvoorbeeld op de Akkermansweide en in Voorbroek. Er is maakindustrie, dienstverlening en zorg.  Van die laatste is het Antonia aan de Industrieweg een mooi voorbeeld.

Natuurgebied De Paasberg ligt op een loopafstand van het centrum. Het nabij gelegen Kasteel Wisch is een van de attracties van de eeuwenoude stad. Terborg is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De stad heeft een treinstation. Verder zijn volop sportvoorzieningen waaronder een openlucht zwembad, een sporthal/overdekt bad en een fraai gelegen (aan de voet van De Paasberg) voetbal-complex waar eens per jaar het wereldberoemde Internationaal Terborg Toernooi plaatsvindt.

Evenementen

Elke vrijdagmiddag is er markt van 13:00 - 18:00 uur.

Jaarlijks terugkerende evenementen zijn:

  • De Terborgse Kermis (eerste zondag van oktober)
  • Hemelvaartsmarkt (Hemelvaartsdag)
  • het Euregio Vocalisten Concours (in oktober)
  • Internationaal Terborg toernooi (in mei)
  • Wischkwisch (december)

Terborgs Belang

Website Terborgs Belang

E-mail: info@terborgsbelang.nl

Gebiedsmakelaar Terborg: Arnold Spijkers

06-20018477
a.spijkers@oude-ijsselstreek.nl

Neem contact op met uw gebiedsmakelaar als u vragen of opmerkingen heeft over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • U heeft iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit?
  • U wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?
  • U heeft ideeën voor uw woonomgeving, maar u weet niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken?
Arnold Spijkers
Arnold Spijkers