Rijbewijs aanvragen

Algemeen

Een rijbewijs kunt u op twee manieren aanvragen. Persoonlijk aan de balie van Burgerzaken als het bijvoorbeeld een eerste aanvraag betreft. Als u uw rijbewijs wilt verlengen of een categorie uitbreiding heeft, dan kunt u dit ook online aanvragen. Veilig en snel.

In onderstaande gevallen moet u het rijbewijs altijd aanvragen in het gemeentehuis:
• eerste aanvraag
• aanvraag na diefstal of vermissing
• spoedaanvraag
• aanvraag na innemen van het rijbewijs

Rijbewijs online verlengen

Sinds 1 oktober kunt u uw rijbewijs ook online verlengen. Dat kan op een moment dat het u uitkomt, zeven dagen per week en 24 uur per dag. U kunt via de website van de RDW de aanvraag regelen. En al na twee werkdagen kunt u (na 11.00 uur in de ochtend) uw nieuwe rijbewijs afhalen bij de gemeente. Dit kan zonder afspraak.

Voorwaarden

Op dit moment kunt u online alléén uw rijbewijs verlengen of een categorie toevoegen. Als u voor het allereerst een rijbewijs wilt aanvragen of een buitenlands rijbewijs wilt omwisselen moet u nog wel naar het gemeentehuis komen.

Aan het online verlengen van het rijbewijs is wel een aantal voorwaarden verbonden:

 1. U moet ingeschreven staan in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Oude IJsselstreek.
 2. De aanvraag betreft een verlenging van het rijbewijs of een categorie uitbreiding.
 3. U bent bij een RDW erkende fotograaf geweest voor het maken van een digitale foto en u heeft van de RDW een bevestiging ontvangen dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen.
 4. U heeft een DigiD app waarmee een eenmalige controle van uw identiteitsbewijs is gedaan. Deze app werkt op zowel een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) als op een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.
 5. Moet u medisch gekeurd worden? Laat dan de keuring doen vóórdat u uw rijbewijs online verlengt. Dit geldt ook voor het bijschrijven van code 95 op uw rijbewijs. U ontvangt een bericht van het CBR wanneer u uw rijbewijs kunt aanvragen. 

Hoe werkt het online aanvragen

Stap 1: Laat een pasfoto maken

U heeft een pasfoto nodig die gemaakt is bij een RDW-erkende fotograaf. U moet uw huidige rijbewijs of rijbewijsnummer meenemen naar de RDW erkende fotograaf.

 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening.
 • De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW.
 • U krijgt binnen een paar minuten via e-mail een bericht of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Online aanvragen

 1. Ga naar de website www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs.
 2. Kies voor ‘rijbewijs aanvragen’ en log in met de DigiD app.
 3. Na het inloggen regelt u binnen enkele minuten de verlenging van uw rijbewijs. U betaalt via iDEAL aan de RDW.
 4. De RDW maakt het rijbewijs, dat u al na twee werkdagen kunt ophalen in het gemeentehuis. De RDW stuurt u hierover een e-mail. 

Stap 3: Rijbewijs ophalen

Het nieuwe rijbewijs ligt al na twee werkdagen (na 11 uur in de ochtend) klaar. U haalt uw rijbewijs op in het gemeentehuis in Gendringen. Uw oude rijbewijs moet u inleveren. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

U kunt via de instructievideo van de RDW zien hoe het online verlengen bij de RDW werkt.

Rijbewijs aanvragen of verlengen in het gemeentehuis

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs in het gemeentehuis, moet u een afspraak maken. Na ongeveer een week kunt u het rijbewijs persoonlijk afhalen in het gemeentehuis. Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig.

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs

 • Huidige rijbewijs en/of geldig legitimatiebewijs (in geval van eerste rijbewijs of vermissing/diefstal)
 • Een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden), let op de eisen voor een pasfoto
 • U moet vooraf medisch gekeurd zijn als:
  • u 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt
  • u een medische beperking heeft
  • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus
 • Geld, want u moet het rijbewijs contant of per pin betalen

Bij het ophalen van uw rijbewijs

 • Neem uw afhaalbewijs mee, deze krijgt u mee bij het aanvragen in het gemeentehuis. Online heeft u een bevestiging per mail ontvangen.
 • Heeft u al een rijbewijs, neem deze dan mee.

Kosten

 • De kosten moeten bij de aanvraag van het rijbewijs worden voldaan.
 • Wij geven de voorkeur aan betaling per pin. Wilt u toch contant betalen? Dan kan het zijn dat u wat langer moet wachten.
ProductKosten 2024
Rijbewijs€ 51,10
Rijbewijs inclusief spoedtoeslag€ 90,75
Gezondheidsverklaring€ 42,00

Goed om te weten

Rijbewijs ophalen

U kunt uw rijbewijs tijdens onze openingstijden altijd zonder afspraak ophalen. U haalt uw rijbewijs persoonlijk op. U heeft na de aanvraag maximaal 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Let op: In verband met de nieuwe Wet Digitale Overheid worden vanaf 1 juli 2023 de rijbewijzen voorzien van de nieuwe functionaliteit om in te loggen via DigiD op websites van de overheid, zorg, pensioenfondsen en verzekeraars. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie of gevoelige diensten online aan te bieden.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach, ze hebben hiervoor een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas is online aan te vragen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. Een rijbewijs is alleen aan te vragen als de begeleiderspas ook is aangevraagd.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt
 • u vanwege medische redenen een rijbewijs aanvraagt
 • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Deze kunt u aanvragen bij het CBR of u kunt deze bij de gemeente aanschaffen.

Vraag uw gezondheidsverklaring bij het CBR aan

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas langer dan vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de gezondheidsverklaring op te sturen. Zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.

Categorie-uitbreiding

Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan vóór 13:30 uur een spoedaanvraag om het document de volgende werkdag al af te halen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 39,65.

Omwisselen militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs kan worden omgewisseld voor een normaal Nederlands rijbewijs.
Heeft u wel al een normaal rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunnen de categorieën van uw militair rijbewijs (meestal C en D) ook worden omgewisseld.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

Categorie T

Heeft u voor juli 2015 uw categorie B (personenauto) rijbewijs gehaald, dan krijgt u bij vernieuwing van uw rijbewijs standaard categorie T (trekker) op uw document. Wilt u meer informatie? Kijk op de website van het RDW.

Zie ook:

Rijbewijs kwijt of gestolen

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Inlogfunctie

Wat houdt inloggen met een rijbewijs in?

Vraagt u vanaf 1 juli 2023 een rijbewijs aan, dan ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt U de inlogfunctie activeren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Krijgt u deze brief niet, dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Het is niet verplicht om de inlogfunctie te activeren.

Inloggen met een rijbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart met behulp van de DigiD App geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD.