Rijbewijs

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak met de gemeente. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk af op het gemeentehuis. Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig.

Meenemen

Bij aanvraag/vernieuwen van uw rijbewijs:

 • Huidige rijbewijs en/of geldig legitimatiebewijs (in geval van eerste rijbewijs of vermissing/diefstal)
 • Een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden), let op de eisen voor een pasfoto
 • Geld. U betaalt het rijbewijs contant of per pin

Als u 75 jaar of ouder bent:

 • Het rijbewijs dat u al hebt

 • Een pasfoto, let op de eisen voor een pasfoto

 • Geld. Wij geven de voorkeur aan pinnen.

Bij het ophalen van uw rijbewijs:

 • Neem uw afhaalbewijs mee
 • Neem het rijbewijs dat u al heeft mee, indien van toepassing

Kosten 2023

 • De kosten dienen bij de aanvraag van het rijbewijs te worden voldaan.
 • Wij geven de voorkeur aan betaling per pin. Wilt u toch contant betalen? Het kan zijn dat u langer moet wachten.
Product Kosten
Rijbewijs € 44,65
Rijbewijs inclusief spoedtoeslag € 78,75
Gezondheidsverklaring € 42,00

Goed om te weten

Rijbewijs ophalen

U kunt uw rijbewijs tijdens onze openingstijden altijd zonder afspraak ophalen. U haalt uw rijbewijs persoonlijk op. U heeft na de aanvraag maximaal 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Let op: vanaf zaterdag 26 mei 2018 hebben de rijbewijzen een nieuwe chip. In de toekomst kunt u met deze chip inloggen op DigiD. De Dienst Wegverkeer (RDW) moet nog bekendmaken vanaf wanneer de chip te gebruiken is. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt een brief sturen naar de RDW. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach, ze hebben hiervoor een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas is online aan te vragen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. Een rijbewijs is alleen aan te vragen als de begeleiderspas ook is aangevraagd.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt
 • u vanwege medische redenen een rijbewijs aanvraagt
 • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Deze kunt u aanvragen bij het CBR of u kunt deze bij de gemeente aanschaffen.

Vraag uw gezondheidsverklaring bij het CBR aan

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas langer dan vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de gezondheidsverklaring op te sturen. Zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.

Categorie-uitbreiding

Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan vóór 13:30 uur een spoedaanvraag om het document de volgende werkdag al af te halen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 34,10.

Omwisselen militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs kan worden omgewisseld voor een normaal Nederlands rijbewijs.
Heeft u wel al een normaal rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunnen de categorieën van uw militair rijbewijs (meestal C en D) ook worden omgewisseld.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

Categorie T

Heeft u voor juli 2015 uw categorie B (personenauto) rijbewijs gehaald, dan krijgt u bij vernieuwing van uw rijbewijs standaard categorie T (trekker) op uw document. Wilt u meer informatie? Kijk op de website van het RDW.

Zie ook:

Rijbewijs kwijt of gestolen