Parkeerplaatsen

Situatieschets

In elke woonkern en buurtschap hebben we wel parkeerplaatsen. Denk aan parkeerplaatsen in woonwijken, bij winkels, bij natuurgebieden en bossen, maar ook parkeerterreinen bij bedrijven en sportparken. Grote parkeerplaatsen of kleine, parkeervakken langs de rijbaan of een apart terrein. Veel van de verlichting die er staat, is van ons, maar zeker niet alles. Soms is deze van een bedrijf, een winkelier of een sportvereniging.

Lege parkeerplaatsen in de nacht in het licht

De meeste parkeerplaatsen in de gemeente die op openbaar terrein liggen zijn verlicht. Het licht brandt niet alleen in de avond, maar vaak ook de hele nacht. Dat kan zinvol zijn als het een druk gebruikte parkeerplaats is. Het licht geeft dan voor veel mensen een gevoel van veiligheid. Soms zijn de parkeerplaatsen in de nacht leeg. Dat kan het licht best uit of in ieder geval minder fel branden. Belangrijk is om te kijken na welk tijdstip nog gebruik gemaakt wordt van de parkeerplaats.

Centrum Gendringen, parkeerplaats die in de avond niet veel gebruikt wordt.
Parkeerplaats Centrum Gendringen

Parkeerplaatsen bij sportparken

Parkeerplaatsen bij sportparken zijn vaak verlicht. De verlichting brandt soms de hele nacht, terwijl er niemand meer gebruik maakt van het parkeerterrein. Hier kan het licht dan gewoon uit na de sluiting van het sportpark.

Parkeerplaats Anton Tijdinklaan in Gendringen. Na sluiting van het sportpark staat er geen enkele geparkeerde auto, terwijl het licht wel brandt.
Parkeerplaats Anton Tijdinklaan Gendringen

Wat gaan we doen?

Parkeerplaatsen die in de avond en nacht gebruikt worden, worden gedimd zodra dit technisch mogelijk is. Bij parkeerplaatsen die ’s nachts (bijna) leeg zijn, wordt per situatie bepaald of verlichting zinvol is. Wellicht kan de verlichting daar na 23.00 uur (of eerder) uit zodra dit technisch mogelijk is.

Als er aanleiding toe is, gaan we in gesprek met bedrijven, winkels, sportverenigingen en andere instellingen om te spreken over de verlichting in relatie tot duurzaamheid, energiebesparing en leefbaarheid.