Megchelen

Megchelen, met ruim duizend inwoners, is het zuidelijkste puntje van gemeente Oude IJsselstreek. Het dorp is aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. De eerste bewoning van Megchelen gaat ver terug, archeologische vondsten leverden ten westen van het dorp Romeins en inheems aardewerk op. Het latere Karolingische aardewerk dat er eveneens werd gevonden toont aan dat er ook in de 9e en 10e eeuw nog sprake was van een nederzetting.

Rijksmonumenten

Megchelen heeft drie rijksmonumenten, waaronder Huis Landfort, een landhuis uit 1824 in de neo-klassieke stijl en de De resten van het voormalige slot Zwanenburg zijn eveneens rijksmonument. Van het oude kasteel uit de 13e eeuw is nog slechts een gedeelte van de toren zichtbaar. De Nederlandse Hervormde kapel aan de Kapel 2 is het derde rijksmonument. Het zaalkerkje werd in 1411 al vermeld. Daarnaast staan verschillende boerenhoeves ‘stedes’ op de gemeentelijke monumentenlijst.

Comité Leefbaarheid Megchelen

Website CLM

E-mail: leefbaarheidmegchelen@gmail.com

Gebiedsmakelaar Megchelen: Sonja Vink

06-83705783 
sonja.vink@oude-ijsselstreek.nl

Neem contact op met uw gebiedsmakelaar als u vragen of opmerkingen heeft over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • U heeft iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit?
  • U wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?
  • U heeft ideeën voor uw woonomgeving, maar u weet niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken?
Portretfoto: gebiedsmakelaar Sonja Vink