Gendringen

Gendringen heeft ca. 4.600 inwoners. In de middeleeuwen was Gendringen een vesting. De toen drassige omgeving zal een rol in de weerbaarheid hebben gespeeld. Het dorp was bezit van de aartsbisschop van Keulen en net als Etten in leen gegeven aan de heren van Bergh die in het kasteel in 's-Heerenberg resideerden. Het dorp werd in 1830 door een grote brand getroffen, die bijna het hele dorpscentrum vernietigde. De huidige Nederlands Hervormde kerk in het centrum is de opvolger van de middeleeuwse kerspelkerk die eveneens afbrandde. De huidige Rooms-katholieke kerk in het centrum is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Voorzieningen

Aan de rand van Gendringen staat het gemeentehuis van Oude IJsselstreek. In de directe omgeving van Gendringen bevinden zich verschillende natuur- en recreatiegebieden, waaronder Engbergen. In Gendringen is zorgcentrum Maria Magdalena Postel (van de Stichting Verenigde Gasthuizen) gevestigd. Gendringen heeft een sporthal De IJsselweide en een atletiekbaan van atletiekvereniging Atletico ‘73. Jaarlijks wordt een rondje Oude IJsselstreek gehouden.

Evenementen

De kermis wordt in Gendringen gevierd in het laatste weekeinde in augustus. Eind december wordt een traditionele ganzenmarkt gehouden. Volgens overlevering zou de naam Gendringen verwijzen naar ‘genten’, mannetjesganzen.

Belangenvereniging

Stichting Gendringen Leefbaar

Website Gendringen Leefbaar

Gebiedsmakelaar Gendringen: Sonja Vink

06-83705783 
sonja.vink@oude-ijsselstreek.nl

Neem contact op met uw gebiedsmakelaar als u vragen of opmerkingen heeft over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • U heeft iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit?
  • U wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?
  • U heeft ideeën voor uw woonomgeving, maar u weet niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken?
Portretfoto: gebiedsmakelaar Sonja Vink