Flexibel reageren op nieuwe en andere woonvragen

'Flexibel reageren op nieuwe en andere woonvragen' is de titel van de nieuwe Woonvisie van de gemeente Oude IJsselstreek.

Oude IJsselstreek wil een gemeente zijn waar het prettig is om te wonen. Dat moet ook in de toekomst zo blijven: voor jong en oud. De gemeente zoekt speelruimte om nieuwe en veranderende vragen naar woningen te blijven bedienen.

Bekijk de Woonvisie (pdf)

Vergeleken met de Randstad heeft de Achterhoek een ontspannen woningmarkt. Dat wil niet zeggen dat iedereen hier gemakkelijk aan een woning komt. Ook in een ontspannen woningmarkt blijft de vraag bestaan naar woningen van goede kwaliteit, passend bij deze tijd.
De bevolkingssamenstelling van Oude IJsselstreek verandert en daarmee ook de woonwensen van inwoners. De demografische prognoses laten een toename van het aandeel kleine huishoudens zien. Het aandeel gezinnen slinkt. Kleine huishoudens bestaan vooral uit jongeren die starten op de woningmarkt en ouderen.

Kunnen we voor kleine huishoudens bouwen? Ja dat kan. Er kunnen nog ruim 200 nieuwe woningen worden gebouwd de komende jaren in Oude IJsselstreek. Daarnaast kunnen bestaande woningen beter worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Woningeigenaren moeten dan wel investeren in kwaliteit en comfort. Zo voorkomen zij dat hun verouderende woningen moeilijk verkoopbaar worden.

Er lijkt een tekort te ontstaan voor woningen voor starters en woningen waar ouderen langer zelfstandig in kunnen blijven wonen. Een veel gehoorde vraag gaat uit naar woningen met slaap- en badkamer op de begane grond. Het aanpassen van de huidige woning kan een uitkomst zijn, maar er komt een moment om te verhuizen naar een woning die beter geschikt is. Een gelijkvloerse woning of een aanleunwoning bij een verzorgingshuis.

Als ouderen beter door kunnen stromen, biedt dit meer kansen voor jongere generaties. Daarvoor moeten belemmeringen die ouderen afhouden van de moeilijke stap om te gaan verhuizen zoveel mogelijk worden weggenomen De belangrijkste belemmering is dat het financieel niet altijd aantrekkelijk is. Volgens de Woonvisie moet aan het opheffen van deze belemmeringen worden gewerkt.

De ruim 200 nieuwe woningen die nog kunnen worden gebouwd liggen voor het grootste deel vast in plannen. Een deel hiervan is al langer dan 5 jaar geleden (in of voor de economische crisis) bedacht en voldoet misschien niet goed aan de vraag van vandaag. De gemeente wil flexibel omgaan met deze plannen door plannen naar voren te halen. Of anders over de gemeente te verdelen als blijkt dat er in de ene kern meer vraag is dan in de andere.

Totstandkoming

De woonvisie is opgesteld in samenwerking met verschillende partijen betrokken. Aan hen is input gevraagd. Er is een klankbordgroep gevormd van betrokkenen en er zijn twee bewonersbijeenkomsten gehouden in maart. Daar was veel belangstelling voor.