Europees Parlementsverkiezing: wat u moet weten

Vragen en antwoorden over de Europees Parlementsverkiezing

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie (EU) hun leden van het Europees Parlement. Uw stem bepaalt welke leden het Europees Parlement u zullen vertegenwoordigen wanneer ze nieuwe wetten opstellen.

De leden van het Europees Parlement zetten belangrijke politieke, economische en sociale onderwerpen op de agenda en verdedigen de waarden van de Europese Unie: respect voor mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat.

Door te stemmen kiest u de leden van het Europees Parlement. Deze leden nemen beslissingen die invloed hebben op uw dagelijks leven. Die beslissingen gaan bijvoorbeeld over de werkgelegenheid, de gezondheidszorg en het milieu. Uw stem is belangrijk. Als u gaat stemmen, laat u uw stem horen.

De verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats. De laatste verkiezingen waren in mei 2019.

De volgende verkiezingen vinden plaats van donderdag 6 t/m zondag 9 juni 2024.
De EU-landen organiseren de verkiezingen op verschillende dagen. In Nederland gaan we op donderdag 6 juni naar stembus.

De verkiezingen vinden plaats in alle 27 EU-landen, namelijk: België, Nederland, Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Letland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Slowakije, Ierland, Italië, Polen, Litouwen, Finland, Malta, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Luxemburg, Slovenië, Spanje en Zweden.

U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een ander EU-land. U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Stemt u in het EU-land van uw nationaliteit, dan kiest u de parlementsleden van dit EU-land. Woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u vóór 23 april 2024 een formulier invullen als u in Nederland wilt stemmen. Meer informatie hierover vindt u onder ‘Informatie voor inwoners uit een ander EU-land'.