Informatie voor inwoners uit een ander EU-land

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van uw gemeente. Met uw stempas kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Deze verkiezingen vinden van donderdag 6 tot en met zondag 9 juni plaats. Ieder EU-land* bepaalt zelf haar eigen stemdag(en). In Nederland kunt u op donderdag 6 juni 2024 naar de stembus. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU). U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Geen Nederlandse nationaliteit

Woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u voor 23 april 2024 een formulier invullen als u in Nederland wilt stemmen. Hiermee registreert u zich eenmalig bij een gemeente. Met het formulier verklaart u dat u niet ook in een ander land uw stem uitbrengt. Anders zou u 2 keer voor het Europees Parlement kunnen stemmen en dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig. U krijgt vanzelf een stempas thuisgestuurd.

Eenmalig registreren

Woont u in onze gemeente? Dan kunt u hieronder digitaal het Nederlandstalige formulier invullen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt.

U kunt het formulier digitaal invullen. Daarna uitprinten en ondertekenen en met één van bovenstaande bijlagen opsturen naar:

Gemeente Oude IJsselstreek
Team verkiezingen
Postbus 42
7080 AA Gendringen

De gemeente moet het formulier met bijbehorende bijlage uiterlijk dinsdag 23 april 2024 hebben ontvangen.

EU-landen:

*België, Nederland, Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Letland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Slowakije, Ierland, Italië, Polen, Litouwen, Finland, Malta, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Luxemburg, Slovenië, Spanje en Zweden.