Eerste inschrijving in Nederland

 

Introductie

Woont u in het buitenland en wilt u in Nederland gaan wonen? Dan moet u zich binnen vijf dagen na uw aankomst in Nederland inschrijven bij de gemeente. Maakt u eerst een afspraak voordat u naar het gemeentehuis komt?

Wat u moet weten?

Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP).
U moet zich inschrijven bij de gemeente op het adres waar u werkelijk woont. 

U bent verplicht dit binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland te doen. Moeten ook uw partner en/of kinderen worden ingeschreven? Dan moeten zij meekomen naar de gemeente. Bij uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN) toegekend. Dit nummer heeft u in veel gevallen nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen.

Om de juiste documenten mee te nemen adviseren wij u om eerst telefonisch contact op te nemen met de Frontoffice Publieksbalie (0315) 292 292. Daarna kunt u een afspraak maken om naar het gemeentehuis te komen. U kunt zich dan beter voorbereiden op het bezoek aan het gemeentehuis.
U kunt een afspraak maken op maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Voor de maandagavond is er geen mogelijkheid om een afspraak te maken.
 

Rechtmatig verblijf
Wilt u zich inschrijven? Dan moet uw verblijf in Nederland rechtmatig zijn. U verblijf is rechtmatig als:

  • u de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • u de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie hebt;
  • u een geldige verblijfsvergunning hebt.

Overige voorwaarden
Verhuist u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten? Dan hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.

Afspraak maken en meenemen

Om de juiste documenten mee te nemen adviseren wij u om eerst telefonisch contact op te nemen met de Frontoffice Publieksbalie (0315) 292 292.
U moet hierbij denken aan een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, een geboorte-, huwelijks- en/of echtscheidingsakte. Soms is het nodig dat u buitenlandse documenten laat legaliseren in het land waar u vandaan komt. Dat laat de echtheid van een document zien. Soms moeten de documenten ook vertaald zijn.
Zo kunt u en ook de gemeente zich voorbereiden op het bezoek aan het gemeentehuis.

U kunt dan telefonisch een afspraak maken voor maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur. Op vrijdag kunt u van 08.30 tot 12.30 uur terecht.  Voor de maandagavond is er geen mogelijkheid om een afspraak te maken.
 

Kosten

Aan een eerste inschrijving zijn geen kosten verbonden.