Tegel eruit, boom erin

Meer en beter groen zorgt ervoor dat u ook in de toekomst in een gezonde en prettige omgeving kunt leven. Daarom willen we het groene karakter in Oude IJsselstreek zo veel mogelijk uitbreiden. U kunt helpen door in uw tuin ruimte te maken voor een boom. Bomen maken onze omgeving groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast. Daarnaast bieden ze kleine dieren en insecten voedsel en veiligheid. Daarom krijgt u van ons een boom cadeau!

Hoe werkt het?

Vanwege het enorme succes van de afgelopen uitdeelacties wil de gemeente Oude IJsselstreek graag iedereen eerder een boom aan kunnen bieden. Zo kunt u al eerder van uw gratis boom genieten. Door deze verandering is uw postcode mogelijk eerder aan de beurt.

In onderstaand overzicht kunt u lezen wanneer uw postcode aan de beurt is. De postcodes die in in onderstaande tabel staan kunnen vanaf 15 juli een boom bestellen. Dit is anders dan voorgaande jaren omdat we meer tijd nodig hebben om de grote aantallen bomen te bestellen.

Maand / jaartal

november 2022

maart 2023

Postcode

7077

7083

Postcode

7078

7084

Postcode

7080

 

Postcode

7081

 

Woont u op de postcode 7077, 7078, 7080, 7081, 7083 of 7084? Dan kunt u zich vanaf 15 juli tot en met 30 september aanmelden voor een gratis boom.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 10 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 10-12 cm, een hoogte van circa 2,5 - 3 meter en worden geleverd met naakte wortel. Dit houdt in dat er geen pot of kluit is, alleen kale wortels.

Boomkeuze

Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kunt u kiezen voor een grote (kan 20 tot 25 meter hoog en 12 tot 20 meter breed worden) of een wat kleinere boom (kan 6 tot 12 meter hoog worden en 5 tot 7 meter breed). Over het algemeen zijn de grote bomen het meest geschikt voor grote tuinen. Grote bomen zijn: zomereik, kleinbladige linde, walnoot en tamme kastanje. De kleine bomen zijn: krentenboom, rode meidoorn, gewone lijsterbes, rode kerspruim, elstar appel en conference peer. In particuliere tuinen adviseren wij om een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden. Op onze website vindt u meer informatie.

Grootte boom

Hoogte volwassen boom

Breedte volwassen boom

Bovengronds obstakelvrij

Soorten

1e orde

20-25 meter

12-20 meter

8 meter

Zomereik, Kleinbladige linde, Walnoot, Tamme kastanje

2e en 3e orde

6-12 meter

5-7 meter

4 meter

Krentenboom, Rode meidoorn, Gewone lijsterbes, Rode kerspruim, Elstar appel, Conference peer

Bekijk de bomenlijst

Afstand erfgrens

In particuliere tuinen adviseren wij om een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.

Uitgifte bomen

In week 47 leveren wij de bomen uit voor de postcodes 7077, 7078, 7080 en 7081. In week 9 in 2023 leveren wij de bomen uit voor de postcodes 7083 en 7084. De exacte data volgen nog

Planten en verzorgen

Het is van belang dat u de boom zo spoedig mogelijk plant om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Bij de boom krijgt u van ons één steunpaal, een boomband en een duidelijke instructie. U graaft een gat en doet de rest.

Mocht u onverhoopt niet thuis zijn of op vakantie zijn dan zou u bijvoorbeeld aan uw buren kunnen vragen of zij de boom voor u willen ‘inkuilen’, wat betekent dat de wortels worden bedekt met grond. Wanneer u de boom uiteindelijk wilt gaan planten trekt u de boom voorzichtig uit de grond en plant deze op de juiste plek. Voor het juist planten en verzorgen van de boom zijn er plantinstructies.

Bekijk de plantinstructies

Spelregels

Wilt u een gratis boom ontvangen? Dit zijn de spelregels:

  • U woont of heeft een bedrijf in de gemeente Oude IJsselstreek op de postcode die in dat half jaar aan de beurt is.
  • Inwoners met de postcodes 7077, 7078,  7080, 7081, 7083 of 7084 (Netterden, Megchelen, Gendringen, Voorst en Breedenbroek) kunnen vanaf 15 juli een boom bestellen. U kunt tot 30 september een boom bestellen. Daarna sluit de inschrijftermijn.
  • U kunt maximaal één boom per adres bestellen.

Aanvragen

Op dit moment is het niet mogelijk om een boom te bestellen.

Klimaatatlas

Geen ruimte voor een boom maar wilt u wel bijdragen aan natuur en klimaat? Denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak of het afkoppelen van het regenwater. De gemeente en het waterschap hebben samen een zogenaamde Klimaatatlas gemaakt. Zo is er een kaart die aangeeft in welke gebieden het op tropische dagen extra heet aanvoelt. Een boom helpt dan! Kijk op www.weetvanwater.nl voor meer informatie hierover of handige tips voor uw huis, tuin of bedrijf.