Verkiezingen en het coronavirus

De verkiezingen zullen dit jaar anders verlopen dan u gewend bent. Dit heeft te maken met de corona pandemie en de maatregelen die we moeten nemen om verspreiding van het Covid-19 virus te voorkomen.

Extra stemdagen voor risicogroepen

Er twee extra dagen zijn om te stemmen. Op 15 en 16 maart zijn er vier stemlocaties open in onze gemeente. Deze extra mogelijkheid om te stemmen is bedoeld om ouderen en kwetsbaren die in de risicogroep vallen de gelegenheid te geven om op een rustig moment te kunnen stemmen. U kunt op 15 en 16 maart stemmen tussen 7.30 uur en 21.00 uur op onderstaande locaties. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Varsseveld =  Sporthal van Pallandt
Terborg = Georgiuskerk
Ulft = Dru Industriepark
Gendringen = Verenigingsgebouw Atletico’73

Briefstemmen

Dit jaar kunnen alle mensen van 70 jaar of ouder per brief stemmen. Inwoners die hiervoor worden uitgenodigd krijgen hierover thuis bericht. De stempas kan worden teruggestuurd per post of worden ingeleverd bij het afgiftepunt bij het gemeentehuis.  Let erop dat u uw briefstem op tijd op terugstuurt of inlevert. Alle stemmen die na 17 maart 21.00 uur binnenkomen zijn ongeldig.

Locaties

Er zijn 23 locaties in de gemeente waar u op 17 maart kunt stemmen. U kunt stemmen van 7.30 uur tot 21.00 uur. De dichtstbijzijnde locatie vindt u op uw stempas, maar u mag ook elders in de gemeente stemmen. Alle locaties zijn ingericht volgens de coronarichtlijnen. Het kan voorkomen dat uw vertrouwde locatie waar u altijd ging stemmen niet meer op de lijst staat. Deze locatie is dan afgevallen. U vindt alle stemlocaties in onze gemeente op de kaart stembureaus  (link)

Coronarichtlijnen

Op alle stembureaus worden de coronarichtlijnen gevolgd. Dit betekent dat we anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen. Ook zijn er spatschermen geïnstalleerd en wordt alles regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Iedere bezoeker krijgt een eigen ‘stempotlood’. We vragen van alle stembureaubezoekers om de aanwijzingen op te volgen en de richtlijnen te hanteren.

Bent u op de dag van stemmen verkouden of heeft u klachten die kunnen wijzen op corona? Blijf dan thuis en machtig iemand om uw stem uit te brengen.

Stemmen bij volmacht

Als een kiezer niet in de gelegenheid is zelf te gaan stemmen - bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie - kan hij een andere kiezer machtigen dit voor hem te doen. Dit heet stemmen bij volmacht. De persoon die wordt gemachtigd, kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. De persoon die wordt gemachtigd om voor iemand anders te stemmen, de gemachtigde, mag bij de komende Tweede Kamerverkiezing maximaal 3 volmachten aannemen. Hij kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.