Trouwen / Huwelijk

 

Introductie

Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren, in onze gemeente kunt u 'de mooiste dag van uw leven' vieren op elke plek die u wilt en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die u wilt. We regelen het samen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Onze gemeente biedt drie vormen van huwelijksvoltrekking aan:

Baliehuwelijk
U kunt op maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur kosteloos trouwen. Dit is het baliehuwelijk. Het baliehuwelijk duurt ongeveer 5 minuten en er zijn maximaal 2 getuigen aanwezig. Dit huwelijk wordt aan een balie gesloten.

Budgethuwelijk
Het budgethuwelijk (kosten € 100,-) vindt plaats op maandag 10.00 uur en 10.30 uur. Bij het budgethuwelijk mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn en duurt de ceremonie ongeveer 15/20 minuten. Er mogen wel ringen worden gewisseld en er is een standaard toespraak. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) mag de toga aan maar er zijn geen verse bloemen en er is geen gastheer/gastvrouw aanwezig. Er kan ook geen voorkeur voor een babs uitgesproken worden.

Volledig huwelijk
Bij een volledig huwelijk kunt in Oude IJsselstreek in principe overal trouwen of uw partnerschap registreren. Wel moet de locatie openbaar en goed toegankelijk zijn. Daarnaast kent de gemeente een aantal vaste trouwlocaties. De ceremonie is persoonlijk met ruimte voor eigen inbreng, te bespreken met de trouwambtenaar. Afhankelijk van de locatie is er voldoende ruimte voor familie en kennissen om het huwelijk bij te wonen. 

Informatie met betrekking tot trouwen vindt u in de trouwgids

Kosten

Hieronder kunt u de kosten voor de trouwlocaties bekijken:

Hieronder kunt u  de trouw- en partnerschapsboekjes bekijken:

Trouwboekje zwart

Zwart trouwboekje

Trouwboekje groen

Groen trouwboekje

Trouwboekje blauw

Blauw trouwboekje

Kosten trouwboekje: €27,50

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Download hieronder het formulier voor opgave van getuigen.

Trouwambtenaar (Babs)

De trouwambtenaar neemt tijdig contact met u op voor een gesprek. Wilt u dat iemand anders uw huwelijk voltrekt, neem dan ten minste 3 maanden voor de trouwdatum contact met ons op.

Trouwlocaties

We hebben een aantal vaste trouwlocaties: Het Hofshuus in Varsseveld, de Oude Ettense Kerk in Etten, Multifunctioneel centrum De Gent in Gendringen, DRU Cultuurfabriek in Ulft en in het gemeentehuis voor kleine gezelschappen. kijk voor meer informatie over huwelijken en trouwlocaties in de trouwgids hieronder.

Andere locaties

U mag in principe overal in de gemeente Oude IJsselstreek trouwen. Wel gelden de volgende voorwaarden:

  • De locatie moet openbaar toegankelijk zijn
  • De locatie moet goed bereikbaar zijn
  • De locatie moet veilig zijn en de openbare orde mag niet worden verstoord
  • U moet toestemming hebben van de eigenaar of beheerder van het terrein
  • Er moeten toiletten in de buurt zijn
  • U mag niet trouwen in de lucht of op het water

U moet het verzoek voor een alternatieve locatie minimaal twee maanden voor de huwelijksdatum indienen. Als een eigen trouwlocatie uw voorkeur heeft moet dit wel eerst worden aangevraagd bij de gemeente. Dit doet u via het volgende formulier: