Stage Bestuurskunde/ Rechten

Omgevingswet

Periode: Meerdere startdata in de periode september 2024 t/m december 2024
Locatie: gemeentehuis Gendringen

Zoek jij een uitdagende (afstudeer)stage op het gebied van beleid en/of wetgeving bij een gemeente? Wij hebben de stage voor jou!

De gemeente Oude IJsselstreek staat aan het begin van de beleidscyclus van de Omgevingswet. Dit biedt een unieke kans voor een gedreven en leergierige stagiair(e) om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van onze gemeente. Kom jij ons team versterken en samen met ons de beleidscyclus van de Omgevingswet vormgeven? 

Wat ga je doen?

De Omgevingswet introduceert met de omgevingsvisie en het programma nieuwe beleidsinstrumenten voor de gemeente. Het is de bedoeling dat vanuit deze beleidsinstrumenten een doorwerking plaatsvindt naar het omgevingsplan van de gemeente. Vervolgens moet er vanuit de praktijk (vergunningverlening, toezicht en handhaving) een terugkoppeling naar het beleid plaatsvinden. Dit samenspel wordt ook wel de beleidscyclus van de Omgevingswet genoemd. Het inrichten van de beleidscyclus op het niveau van de gemeente Oude IJsselstreek vraagt om aanpassingen van de huidige werkwijze. Met name bij het maken van beleid. Voordat de gemeente begint aan de omgevingsvisie dient nog het nodige te worden onderzocht. 

Als stagiair(e) kan je zowel onderzoek doen naar de inhoudelijke kant van de omgevingsvisie en/ of het programma, de procesmatige kant van het opstellen van een omgevingsvisie en/ of programma als de juridische doorwerking in het omgevingsplan. Allen leidend tot concrete uitgangspunten/ randvoorwaarden voor het opstellen van een omgevingsvisie, programma en /of omgevingsplan.  Een nadere concretisering van het onderzoek kan worden gemaakt door een of meerdere actuele thema‚Äôs die binnen onze gemeente spelen als vertrekpunt te nemen: bijvoorbeeld klimaatadaptatie, aardgasvrij wonen, woningbouw stimuleren, ontwikkelingen in het buitengebied en leveringszekerheid van elektriciteit (stroom).

We gaan samen met jou in gesprek om te bepalen welke taken het beste bij jou passen, zodat we een stage kunnen inrichten die aansluit bij jouw interesses en leerdoelen. 

Wie ben jij?

  • Je volgt een HBO- of WO-studie in de richting van Bestuurskunde of Rechten.
  • Je hebt interesse in gemeentelijk beleid en de Omgevingswet.
  • Je bent analytisch sterk en kunt complexe vraagstukken helder in kaart brengen.
  • Je werkt zelfstandig, bent proactief en communicatief vaardig.

Wat bieden wij jou?

  • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en initiatief.
  • Begeleiding door ervaren professionals in een prettige en collegiale werkomgeving.
  • De kans om mee te werken aan een project dat de toekomst van de gemeente vormgeeft en actueel is in het werkveld.
  • Een stagevergoeding.

Interesse?

Ben jij enthousiast geworden over deze stageopdracht en wil je bijdragen aan de toekomst van de gemeente Oude IJsselstreek? Stuur dan je cv en motivatie naar Sandra Junier via s.junier@oude-ijsselstreek.nl