Rioolwijzer

Elke dag spoelen we heel veel afvalwater door het toilet en het afvoerputje. Meestal verloopt dit probleemloos. Maar wat moet je doen als je te maken krijgt met verstopping? En voor wie zijn de kosten?

De gemeente zorgt voor de aanleg en het beheer van de openbare riolering. Hiervoor betaal je rioolheffing. Als huiseigenaar of bewoner ben je verantwoordelijk voor de riolering in je huis en op je eigen perceel. Op onderstaande tekeningen kun je zien hoe de riolering in elkaar zit en wie voor welk deel verantwoordelijk is. Er zijn drie mogelijkheden: een gescheiden stelsel, een gemengd stelsel en een drukriolering. Die laatste vinden we alleen in het buitengebied. Weet je niet precies welk rioolstelsel er bij jou ligt? Bel dan gerust met (0315) 292 292.

De 5 meest gestelde vragen over het riool

Help, mijn wc spoelt niet door! Wat moet ik doen?

Loopt het water in de wc, gootsteen of douche niet door? Probeer eerst met een ontstopper de afvoer op gang te krijgen. Lukt dit niet, maak dan de sifon schoon. De afvoer doorspoelen met soda en heet water wil ook weleens helpen. Als dit ook niet werkt, kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Blijft de afvoer verstopt, dan is de kans groot dat de verstopping buiten de woning zit. In dat geval is het belangrijk om na te gaan of de verstopping in je eigen deel zit of in het gemeentelijke deel.

Hoe weet ik waar de verstopping zit?

Hebben je buren ook problemen met de riolering? Bel dan de gemeente. Zo niet, dan moet je het ontstoppingsstuk opgraven. Dit zit tegen de grens tussen je eigen perceel en de openbare ruimte, ongeveer 50 centimeter uit de erfscheiding. Vaak staat dit op de bouwtekening van je huis. Staat er water in het putje of de buis? Dan is de gemeentelijke riolering verstopt. Zit er geen water in het putje? Dan zit de verstopping in jouw deel van de riolering.

Wie betaalt bij verstopping?

Bij problemen op jouw terrein ben je zelf verantwoordelijk. Je moet zelf een ontstoppingsbedrijf regelen en betalen. Ook wanneer je zonder overleg met de gemeente een ontstoppingsdienst inschakelt, terwijl het probleem in het gemeentelijke deel van de leiding blijkt te zitten, zijn de gemaakte kosten voor jou. Zit er een verstopping op gemeentelijk gebied, dan verhelpt onze storingsdienst het probleem.

Als het hard regent, borrelt de riolering. Hoe kan dat?

Als er veel water in het riool stroomt, moet er lucht uit. Meestal gaat dit via de regenpijp en ontluchtingsleidingen. Maar soms werkt dit niet. De lucht zoekt dan zijn weg naar buiten via de wc-pot, wasbak of schrobputje. Vandaar dat geborrel. Vervelend? Vraag de loodgieter, installateur of gemeente om advies.

Er brandt een rode lamp op een kastje in het buitengebied. Wat moet ik doen?

Het kastje hoort bij een pompunit van de drukriolering. De rode lamp geeft aan dat er een storing is. Het is fijn als je dit aan ons doorgeeft!

Riolering verstopt? Bel (0315) 292 292 tijdens kantooruren en buiten kantooruren (06) 10932892.

Meldingen zonder spoed kunt u online doorgeven via het meldingenpunt.