Partnerschapsregistratie

 

Introductie

Gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan moet u hiervan eerst melding maken (voorheen ondertrouw) in de gemeente waar u uw partnerschapsregistratie aangaat. In onze gemeente moet u hiervoor eerst een afspraak maken.

Wat u moet weten

Er zijn 3 mogelijkheden om een partnerschapsregistratie te laten voltrekken:

Balieregistratie
Op maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur kunt u kosteloos een partnerregistratie laten voltrekken. Dit is de balieregistratie. Dit duurt ongeveer 5 minuten en er zijn maximaal 2 getuigen aanwezig. Deze registratie wordt aan een balie gesloten.

Budgetregistratie
De budgetregistratie (kosten € 100,-) vindt plaats op maandag 10.00 uur en 10.30 uur. Bij deze registratie mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn en duurt de ceremonie ongeveer 15/20 minuten. Er mogen ringen worden gewisseld en er is een standaard toespraak. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) mag de toga aan maar er zijn geen verse bloemen en er is geen gastheer/gastvrouw aanwezig. Er kan ook geen voorkeur voor een babs uitgesproken worden.

Volledige registratie
Bij een volledige registratie kunt u in Oude IJsselstreek in principe overal trouwen of uw partnerschap registreren. Wel moet de locatie openbaar en goed toegankelijk zijn. Daarnaast kent de gemeente een aantal vaste trouwlocaties. De ceremonie is persoonlijk met ruimte voor eigen inbreng, te bespreken met de trouwambtenaar. Afhankelijk van de locatie is er voldoende ruimte voor familie en kennissen om het huwelijk bij te wonen. Kijk voor een tarievenoverzicht op onze website.

Geldigheid
De melding voorgenomen partnerschapregistratie is een jaar geldig vanaf de dag na aangifte. Tussen de melding en de registratie van het partnerschap moet minimaal 14 dagen zitten.

Bijzondere situaties
In bijzondere situaties kunt u het best eerst contact openemen met de gemeente over de benodigde documenten. Dat geldt bijvoorbeeld:
- Als u in het buitenland bent geboren
- Niet de Nederlandse nationaliteit hebt
- In het buitenland hebt gewoond
- Als een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Neem enkele maanden voor de melding voorgenomen partnerschapsregistratie contact op met de afdeling Publiekszaken/Burgerzaken. Het kan een tijdje duren voor de benodigde documenten uit het buitenland in uw bezit zijn.

 

Kosten

De melding voorgenomen partnerschapsregistratie kost niets. Wel krijgt u een rekening voor de kosten van de gekozen locatie en eventueel het gekozen boekje.

Voor een prijsoverzicht download: 

Locaties

U vindt in onze trouwgids alle informatie met betrekking tot de locaties. 

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een partnerschapsregistratie. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Klik hieronder voor het:

Partnerschapsboekje

Een partnerschapsboekje  is een leuk en symbolisch bewijs van uw geregistreerde partnerschap. Een boekje is niet verplicht. In de gemeente Oude IJsselstreek hebben we de keuze uit verschillende boekjes. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende boekjes.