Onderwijs/jongeren

Kinderopvangorganisaties zijn per 11 mei volledig geopend. De vergoeding van de eigen bijdrage stopt per 8 juni 2020.

Basis- en speciaal onderwijs
Scholen in het (speciaal)basisonderwijs en kinderopvang waren vanaf 11 mei 50% geopend. Per 8 juni zijn zij volledig open. Dit geldt ook voor de BSO.

Voortgezet (speciaal) onderwijs

De middelbare scholen gaan per 2 juni 2020 open op basis van de anderhalvemeter-regel, ook voor leerlingen onderling. Dat betekent in de praktijk dat in de meeste scholen niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen gaan. Schoolbesturen en vakbonden maken hiervoor een protocol.

Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs gaan per 2 juni ook open. Gezien de groep leerlingen en de grote variatie in het speciaal voortgezet onderwijs, kan maatwerk nodig zijn. Het is mogelijk dat scholen nog niet volledig open kunnen, of dat bepaalde leerlingen om medische redenen vanaf 2 juni niet of nog niet volledig gebruik maken van het onderwijs op school.

Noodopvang Oude IJsselstreek

Vanwege de sluiting van kinderopvang en basisscholen is vanaf 16 maart noodopvang geboden voor (kinderen van) ouders in cruciale beroepen en vitale sectoren. Deze noodopvang was zonder extra kosten voor ouders en werd ook in avonden, weekenden en nachten geboden. Basisscholen en kinderopvang verzorgden de noodopvang, onder regie van gemeenten. Omdat de kinderopvang en basisscholen per 8 juni weer volledig open zijn, is de noodzaak voor noodopvang overdag vervallen en is deze vanaf deze datum afgeschaald. De noodopvang in de avond, nacht en het weekend bleef nog wel beschikbaar voor zorgpersoneel.

De noodopvang in oude IJsselstreek wordt per heden, 1 juli 2020 beëindigd.

Voor de volledige tekst over de beëindiging van de noodopvang verwijzen we u naar de brief die naar de tweede kamer is verzonden.

We danken alle onderwijs en maatschappelijke partners voor de ondersteuning en medewerking die zij hebben geleverd bij het regelen van de noodopvang in oude IJsselstreek.

Toezicht en handhaving

De veiligheid van kinderen staat ook tijdens deze uitzonderlijke situatie bij de noodopvang voorop. Toezichthouders van de GGD zijn echter wel opgeroepen om coulant om te gaan met de overmacht-situaties als gevolg van (de richtlijnen van het RIVM over) het coronavirus. Dit geldt ook voor de handhaving.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid

Hier vindt u de meest gestelde vragen over het onderwijs. Dit overzicht wordt aangevuld als er wijzigingen zijn.

Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan even tussen de vragen en antwoorden van het RIVM.

Heeft u een vraag die niet hierboven staat of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met de gemeente, via telefoonnummer: (0315) 292292 of mail naar info@oude-ijsselstreek.nl

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Of wel naar buiten mag, maar altijd op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en verschillende veiligheidsregio’s dagen je uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken.

Deel jouw bijdragen in tekst, op video of foto op TikTok of Instagram via #slimmerchillen, of mail naar info@slimmerchillen.nl. Elke vrijdag kiezen ze drie winnaars voor de weekprijzen: waardecheques van €50,-, €20,- en €10,-. Doe jij mee met slimmer chillen om corona te killen? Kijk voor veel leuke filmpjes en slimmer chillen tips die anderen al inbrachten op www.slimmerchillen.nl.

Deze video is gemaakt voor jongeren in de gemeente Oude Ijsselstreek; zij houden zich meestal goed aan de maatregelen rondom corona. Zij krijgen daarvoor een compliment van de wijkagent, jeugdboa, jongerenwerker en burgemeester. Ze worden ook opgeroepen om dit vol te houden! Want zoveel mogelijk thuis blijven en anderhalve meter afstand blijven belangrijk. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Videoboodschap: een boodschap voor alle jongeren in onze gemeente!