Zonnedaken Energiek Megchelen leveren duurzame energie

Op zaterdag 17 september 2022 was de officiële opening van de zonnedaken van Energiek Megchelen. De zonnedaken zijn in juli geïnstalleerd en leveren inmiddels duurzame energie aan het elektriciteitsnet. Ruim 275 zonnepanelen wekken jaarlijks meer dan 90.000 kWh aan groene stroom op, genoeg voor het elektriciteitsverbruik van ruim 30 huishoudens.

Energiek Megchelen is ooit opgericht met als doel om meer duurzame energie op te wekken en de opbrengst hiervan lokaal te houden. De afgelopen drie jaar is hard gewerkt om een postcoderoos in Oude IJsselstreek te realiseren. De postcoderoos is een regeling waarbij subsidie wordt verleend aan een project om duurzame energie op te wekken. Alleen inwoners en kleinere bedrijven in de omliggende postcodes waar het project terecht komt, kunnen hierin mee-investeren. Zo worden de opbrengsten echt lokaal gehouden.
Meer dan vijftig inwoners in en om Megchelen hebben voor dit project samen een bedrag ingelegd. Hiermee is op twee grote daken in Megchelen een collectief zonnedak gerealiseerd: op de daken van Nico Wissing (Julianaweg 20A) en de familie Krebber-Bramel (Nieuweweg 18). De coöperatie Energiek Megchelen is eigenaar en verkoopt de groene stroom aan een energiemaatschappij. De inwoners uit Megchelen en directe omgeving die lid zijn geworden van de coöperatie, delen in de opbrengsten en nemen samen beslissingen over het project en over de activiteiten van de coöperatie. Samen dragen ze bij  aan een duurzamere Achterhoek.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage via de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), een subsidie van de provincie Gelderland en een bijdrage van de gemeente Oude IJsselstreek. Agem heeft de begeleiding van het project verzorgd.

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met Cor Zachariasse, de secretaris van Energiek Megchelen. Dit kan via e-mail: info@energiekmegchelen.nl of telefoon (06) 5394 6919. Meer informatie over dit project is ook te vinden op www.energiekmegchelen.nl.