Wunderkammer II – kunst geïnspireerd op onze gemeente

In navolging op de succesvolle editie van 2018 is vorige week dinsdag de tweede editie van het kunstproject Wunderkammer afgesloten. Kunstenaars leverden hun werken in bij de commissie beeldende kunst Oude IJsselstreek en konden aansluitend kennis maken met elkaar, elkaars werken en de organisatie achter de Wunderkammer.

In april 2019 zijn professioneel kunstenaars die wonen en werken binnen onze gemeente uitgenodigd om deel te nemen aan het kunstproject Wunderkammer. Kunstenaars werden uitgedaagd om elk vijf kleine kunstwerken te maken, geïnspireerd op onze gemeente. Zes kunstenaars mochten uiteindelijk hun bijdrage aan de Wunderkammer leveren. Net als bij het eerste Wunderkammer-project is één van de vijf werken uit de serie opgenomen in een expositie die te bezichtigen is in de hal van het gemeentehuis in Gendringen. De overige exemplaren zijn bedoeld als relatiegeschenk. De kunstwerken zijn geplaatst in kistjes, gemaakt van verantwoord gekapt hout, afkomstig uit onze gemeente en gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Janine Kock – wethouder Kunst en Cultuur – was onder de indruk van de werken: “De series die dit jaar zijn gemaakt overtreffen alle verwachtingen. De combinatie met de werken van vorig jaar maakt de expositie extra bijzonder.”

De tentoonstelling Wunderkammer hangt in de wachtruimte van het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de werken te komen bewonderen.

Dit zijn de kunstenaars en hun werk

Bovenste rij v.l.n.r.:

‘Oer’ door Tatum Kempers

Betekenis (www.encyclo.nl/begrip/oer) aardesoort, ijzerhoudende grond, voormalig Nederlandse buurtschap (in de gemeente Oude IJsselstreek) en oorsprong. Deze serie zelfportretten is gebaseerd de oorsprong van kunst en de verschillende stromingen binnen de kunstgeschiedenis (o.a. futurisme, surrealisme en kubisme). De kleuren, die Tatum in de portretten gebruikt heeft, hebben oer-, ijzer- en aardetinten.

‘De Olde Iesselstroom’ door Margareth van Aken

De Oude IJssel is een belangrijk natuurelement in onze directe omgeving. Hij verbindt de diverse dorpen en onze streek weer aan de IJssel. Margareth legde De Olde Iesselstroom vast als een golvende beweging in contrast met de rechte gecultiveerde vlakken. De rivier loopt letterlijk door de vijf Wunderkammer-kastjes.

‘FABULAM FULGUR ABS COMMUNE AREA ANTIQUIS ISALA Donar in Warm’ door Léon Marie Dekker

In de buurtschap Warm waar Léon woont, was de bliksem zeer gevreesd. Bijna alle boerderijen hebben wel eens een inslag gehad of zijn tot de grond toe afgebrand. Zijn buurvrouw vertelde dat ze vroeger bij onweer allemaal uit bed werden gehaald. Met de jassen aan zaten ze dan in de keuken te wachten tot de onweersbui voorbij getrokken was. Vader met de polis bij de hand.

Onderste rij v.l.n.r.:

‘Panta Rhei kai ouden menei  (alles stroomt en niets blijft)’ door Emeke Buitelaar

De wet van de natuur weerspiegelt ons dat niets ooit hetzelfde blijft. Hoe meer inspiratie de mens uit de natuur zal halen, hoe meer de focus komt te liggen op ons belang om de natuur levend te houden. In de kastjes laat Emeke, via spiegeling, meerdere kanten van de natuur zien. Ze nodigt de kijker uit om steeds anders naar het leven te kijken.

‘Oude IJssel-ontmoetingen’ door Thea Zweerink

 De gemeente Oude IJsselstreek is genoemd naar de rivier de Oude IJssel. Thea is gaan kijken naar de plek waar de rivier de gemeente binnenkomt en waar ze er weer uitstroomt. Thea bezocht ook de ‘quelle’: de oorsprong van de rivier in de buurt van Raesfeld in Duitsland. Tijdens wandelingen langs de Oude IJssel kwam ze allerlei mensen tegen.

‘De vlucht’ door Rick Kup

De Vlucht is een korte film die Rick laat afspelen in de gemeente Oude IJsselstreek. ‘Gaat de film over een rare vogel of toch over iets anders?’ ‘Ga het zien!’ De afbeeldingen in de Wunderkammer-kastjes, de zogenaamde ‘stills’ verwijzen naar vijf belangrijke sleutelmomenten in de film. De QR-code, geplaatst op elke afbeelding, bevat een YouTube-link naar de film. Zo zijn alle vijf kunstwerken tot in de eeuwigheid met elkaar verbonden.