Workshops smeden op Metzo College

De gemeente Oude IJsselstreek is lid van de Ring van Europese IJzersteden. Doel van dit lidmaatschap is onder meer leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs kennis te laten met oude ambachten en te interesseren voor technische beroepen. Smid Paul Klaasen is lid van de werkgroep IJzeren Ring die zich onder andere richt op educatie en onderwijs. In dat kader geeft hij vier workshops aan de leerlingen van de opleiding techniek op het Metzo College in Doetinchem.

Paul deelt zijn passie voor het smeden graag met anderen. Met veel enthousiasme, geduld en inspiratie neemt hij de leerlingen mee in de wereld van het smeden. Klaasen: “Tijdens de workshops laat ik de leerlingen kennis maken met de eeuwenoude kunst van het smeden. Ze kunnen ook zelf een klein werkstukje maken.”

Tonny te Winkel, docent op het Metzo College: “Smeden is iets magisch, dit wil je leerlingen laten meemaken. We hebben dit jaar de kans om het smeden in ons programma mee te nemen. Door de workshops in onze school kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe mooi dit vak is. Paul is de ideale smid om zijn vak aan te prijzen en anderen te enthousiasmeren. Hij weet goed met onze leerlingen om te gaan en kan het vak op een leuke en grappige manier laten ervaren.”

Paul Klaasen: “Als Ring-smid van Oude IJsselstreek vind ik het belangrijk dat de jeugd kennismaakt met techniek en dat oude ambachten worden gekoppeld aan moderne technieken. Het smeden op scholen en het opleiden in mijn smederij geeft de leerlingen een kijkje in de keuken van dit mooie ambacht. Zo kunnen ze ervaren dat dit de basis vormt van de huidige metaaltechniek. Aan de hand van voorbeelden kan ik een duidelijk beeld schetsen van zowel de oude als de nieuwe techniek. Ze zeggen niet voor niets dat je het ijzer moet smeden als het heet is. Want dan wordt het ijzer zacht en kun je het kneden met een hamer op een aambeeld.”