Winnaars Sportverkiezing Oude IJsselstreek bekend

Donderdagavond 11 mei 2023 vond de Sportverkiezing Oude IJsselstreek 2023 plaats. Tijdens deze avond werden in totaal zes sportprijzen uitgereikt. Ook was de huldiging van de sportkampioenen van 2021/2022, die een podiumplek hebben behaald op een NK, EK en/of WK op het brede terrein van sport.

Tussen de uitreikingen door konden de aanwezigen genieten van optredens van onder andere Guido van Moorselaar (freestyle voetballer), Laura van Kaam (zang) en Ilse Surenbroek (dans) en Ketelaar Sport gaf een demonstratie Tang Soo Do karate.

Lonneke Sloetjes (oud international volleybal) was te gast en werd geïnterviewd door presentator Frans Miggelbrink. Zij vertelde onder meer over haar topsporttijd, over wat ze de jeugd wil meegeven met de ervaring die zij heeft opgedaan en over haar rol die ze nu heeft bij Achterhoek in Beweging. Een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten met het doel om hun inwoners in beweging te brengen door initiatieven te ontwikkelen die aanzetten tot sporten, bewegen en een gezonde leefstijl.

Waardering voor sportverenigingen, sportinitiatieven en de vele vrijwilligers

Om de vele prestaties die geleverd zijn door sporters uit onze gemeente of sporters die actief zijn binnen sportverenigingen in Oude IJsselstreek in een welverdiend zonnetje te zetten, nam de gemeente het initiatief voor deze sportverkiezing.

Wethouder Ria Ankersmit: “De nominaties zijn voor de geleverde prestaties in 2021 en 2022. Dat waren in diverse opzichten twee vreemde jaren. Sport is een uitlaatklep en was dat ook tijdens corona. Hoewel de binnen- en buitensport enige tijd stil lag, toonde corona ook aan dat verenigingen en sportaanbieders creatief zijn. Ze zijn op zoek gegaan naar alternatieve modellen voor hun sportaanbod, zoals bijvoorbeeld de online workouts of creatieve manieren voor jong en oud om in beweging te blijven. Ook hebben ze extra maatregelen getroffen om een veilige sportomgeving te creëren. Complimenten voor de verenigingen dus, ze hebben het allemaal geweldig georganiseerd om inwoners toch de mogelijkheid te geven om te kunnen sporten. Het is belangrijk dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk is, want daardoor voel je je fitter en energieker en ontmoet je andere mensen. En natuurlijk willen we met deze sportverkiezing graag terugkijken op de bijzondere prestaties die zijn geleverd.”

Winnaars

In de categorieën Sportman, Sportvrouw, Sporttalent, Unieke sporter en Sportploeg van het jaar waren sporters genomineerd voor de Sportverkiezing Oude IJsselstreek. Tot en met 30 april 2023 kon u stemmen op de genomineerden. De prijzen zijn uitgereikt op basis van het aantal stemmen. Ook is de winnaar van de Sportpromotieprijs 2021/2022 bekend gemaakt.

De uitslag van de Sportverkiezing Oude IJsselstreek voor het jaar 2023 is:

Sportman: Marco Olthuis
Sportvrouw: Romy Loevering
Sportploeg:  Team ST3, combinatie elftal van SDOUC/Ulftse Boys/GWVV
Sporttalent: Isa van Aken
Unieke sporter: Wilco Giesen
Sportpromotieprijs: de samenwerkende jeugdafdeling van Voetbalvereniging Terborg en Sportclub Silvolde

Sportpromotieprijs

In onze gemeente zijn veel initiatieven van individuen, groepen of verenigingen die direct of indirect een zeer waardevolle bijdrage leveren aan de sport in de gemeente Oude IJsselstreek. Daarmee wordt sport nog meer gepromoot in onze gemeente. Daarom reiken wij jaarlijks aan het meest bijzondere initiatief de sportpromotieprijs uit. De winnaar van de sportpromotieprijs ontvangt een geldbedrag van € 1.000,-- en mag dit geldbedrag inzetten voor een breedtesportproject naar keuze in onze gemeente.

Toelichting

Voor de Sportpromotieprijs 2021/2022 zijn vier initiatieven genomineerd. Een jury die is samengesteld uit de winnaar van de vorige editie (Jelle Westra, vertegenwoordiger van de KrampRun), Jasper Hazelaar (journalist), Lisa Teerink (buurtsportcoach), Arnold Spijkers (gebiedsmakelaar gemeente Oude IJsselstreek) en Pascal Kamperman (directeur-bestuurder Achterhoek in Beweging) heeft uit de vier initiatieven de samenwerkende jeugdafdeling van Voetbalvereniging Terborg en Sportclub Silvolde als winnaar gekozen van de Sportpromotieprijs 2021/2022.

De motivatie voor de toekenning van de Sportpromotieprijs:

Sportkampioenen 2021/2022

Tijdens de Sportverkiezing werden ook de sportkampioenen van 2021/2022 gehuldigd die een podiumplek hebben behaald op een NK, EK en/of WK op het brede terrein van sport.

Het belang van sport

Sport speelt een belangrijke rol in onze gemeente. Veel inwoners voelen zich nauw verbonden met sport; individueel of in verenigingsverband, als actieve sporter, als supporter of als vrijwilliger. Sport is een leuk en gezond doel op zich, maar ook een middel om ontmoeting en sociale contacten te bevorderen. In onze gemeente zijn er veel initiatieven van individuen, groepen of verenigingen die direct of indirect een zeer waardevolle bijdrage leveren aan de sport in Oude IJsselstreek.

Dit zijn de winnaars van onze sportprijzen!

Sportman: Marco Olthuis – (doelman) voetbal

Marco Olthuis wordt sinds jaar en dag gezien als de beste doelman in het amateurvoetbal in de Achterhoek. Hij verdedigt inmiddels al 18 jaar met succes het doel van Sportclub Silvolde. Hij stapte vanuit de jeugdopleiding op 16-jarige leeftijd in bij Silvolde 1, destijds spelend in de 4e klasse. Hij heeft sterk bijgedragen, aan de opgang naar de 4e divisie. Dat is het hoogste niveau in de regio, waar de club alweer acht jaar speelt. Marco is al jarenlang aanvoerder en daarmee beeldbepalend voor de voetbalclub.

Sportvrouw: Romy Loevering – kickboksen

Romy is een jonge talentvolle 18-jarige vrouwelijke vechtsporter. Ze is al tien jaar in training en heeft veel titels gewonnen. Zo is zij jeugd wereldkampioen K-1, Nederlands kampioen Muay Thai en al drie keer Europees Kampioen.

Sporttalent:  Isa van Aken – handbal

Isa van Aken (14 jaar) traint en speelt bij Handbalvereniging UGHV in Ulft. Zij is door NOC*NSF aangemerkt als Toptalent. Naast het trainen en spelen bij UGHV, traint ze ook bij Handbalschool Gelre op Papendal.

Sportploeg: Team ST3, combinatie elftal van SDOUC, Ulftse Boys en GWVV- voetbal

Drie verenigingen (GWVV, Ulftse Boys en SDOUC) bundelen hun krachten en leveren spelers om samen in een vriendenteam te kunnen voetballen. Hoogtepunt was de kampioenswedstrijd. In de absolute slotfase (lees: 90+ minuten) kwam de keeper, Ramon Mijnen, mee naar voren en wist de winnende bal binnen te koppen. Het kampioenschap was daardoor een feit.

Unieke sporter: Wilco Giesen – driewiel ligfiets

Wilco Giesen heeft diverse triatlons op zijn naam staan en de Kanjers voor Kanjers Mountain Challenge, Passo di Gavia, beklommen. Wilco is een voorbeeld voor alle sporters met een beperking in de Achterhoek en hij motiveert andere mensen met een beperking om te blijven bewegen.

Sportpromotieprijs: Samenwerkende jeugdafdeling van Voetbalvereniging Terborg en Sportclub Silvolde

Deze samenwerking is een mooi en inspirerend voorbeeld voor anderen. Hiermee is een fundament gelegd voor de toekomst van het voetbal in Terborg en Silvolde.

De namen van alle sportkampioenen van 2021-2022 in willekeurige volgorde:

Stephan Regtien (NK kanosprint  in de categorie Masters op de 200 en 500 meter in de K2)
Fleur Donderwinkel , (2e plaats NK turnen toestelfinale Vloer, eerste divisie junior)
Jasper te Mebel, (Open Nederlandse Kampioenschappen trial (motorsport), 3e plaats bij de inters, 2 in 2021 en een 2e plaats bij de inters 2 in 2022)
Michelle Wissing, (NL Kampioen Jeugd BMX (fietscross) in haar klasse 2022 )
Koen Bouwman, (2022 Blauwe trui (Bergklassement) en winnaar van twee etappes in de wielerwedstrijd Giro d’Italia) niet op de foto
Jamie Overbeek, (2022 tweede plek belangrijkste wedstrijd in de kitesurfwereld: KOTA (King of the Air) in Zuid-Afrika)
Quintus te Kaat, (1e Hyungs - 1e Wapen Hyungs - 1e Sparren - 1e Breken bij het New Generation Open Tang Soo Do (karate) in Hendrik Ido Ambacht 1-10-2022)
Loris Leneman, (
Brons NK baanwielrennen 2021, zilver NK baanwielrennen 2022)
Volleybal4all, (Brons op de Special Olympics 2022 )
Gert van Werven, (in 2022 2e op het NK zijspancross, 4e  op het WK, 1e EK landenteams)_niet op de foto

Symboliek van de sportprijs

De sportprijs bestaat uit een hand-gesmeed sculptuur. Het ontwerp is vrij ontleend aan het wapen van de gemeente Oude IJsselstreek. Bestaande uit de golven (de Oude IJssel), de drie Ringen (van Gendringen) en de leeuw op een bronzen penning van het wapen van Wisch.

Techniek

De golven zijn uitgesmeed in het kolenvuur uit rond 12 mm stafmateriaal, de ringen zijn afgezaagde buisstukken en de bronzen munt is in de smederij gegoten aan de hand van een 3d-geprinte afdruk van de leeuw. Voor het hout is dit jaar gebruik gemaakt van  lokaal gewonnen esdoorn.
Ontwerp: Léon Marie Dekker, kunstenaar van Warmgroen
Uitvoering: Paul Klaasen, smid van Smederij Klein Projekt